İnsanoğlu doğanın kendisine bahşettiği bazı yetenekler ile dünyaya gelir. Nedir bu yetenekler? Zekadır, sanatsal yetenekleridir, resimdir, müziktir, spordur.

Zeka vardır akademik yönden üstündür, zeka vardır pratik yönden üstündür. Kendisine özgü yeteneklerle dünyaya gelen insanoğlu çevreden aldığı bilgilerle bu yeteneklerini geliştirir. Üstün zekaya sahip olan birey çevresinden aldığı bilgileri anlaması, öğrenmesi, yorumlaması ve onu geliştirmesi diğerlerine oranla üst seviyededir. Orta seviyede zekaya sahip olan belli ölçüde kendisini geliştirir, ancak üstün zeka sahibi gibi bir mucit olamaz. Daha gerilere gittiğimizde ancak eğitilebilen embesil gurubuyla karşılaşırız ki IQ´leri 26-50 arası olanlardır. Bunlara bir şey öğretmede zorlanırsınız, ancak eğitilebilirler.

Resim yeteneği olmayandan milyonluk tablo yapmasını bekleyemezsiniz. Müzik yeteneği olmayan saz çalıp güzel türkü söyleyemez. Spor yeteneğinden yoksun olandan altın madalya kazanmasını ümit edemezsiniz. Bu kadar değişik yeteneklere sahip olanları aynı eğitim sistemiyle yetiştirebilmeniz mümkün değildir. Durum böyleyken ne yapmalıyız? Bütün çocukları aynı sistemle aynı okullarda mı yetiştirmeliyiz yoksa bireyin yeteneklerine göre sistem mi oluşturmalıyız? Özel eğitime tabi olanları kendi eğitim kurumlarına gönderip normal ve üstün zekaya sahip olan çocuklar için bir sistem öneriyorum.
1- 4+4+4 Sisteminden derhal vazgeçilmeli, 8 yıllık zorunlu temel eğitime dönülmeli,

2- 8 Yıllık temel eğitim kendi içinde 2 kademeli olmalı,
a) 1. Kademe 3 yıl olmalı ve sınıf öğretmenlerince okutulmalı,

b) 2. Kademe 5 yıl olmalı ve branş öğretmenlerince okutulmalı.

3- Orta öğretim (lise) 4 yıl ve kendi içinde 2 kademeli olmalı.

4- Temel eğitimden orta öğretime sınavsız geçiş sağlanmalı, öğrenci dilediği liseye kayıt yaptırabilmeli. Burada öğrencinin başarı seviyesi, gelişim karnesi belirleyici olmalıdır.

5- Orta öğretim (liseler) sosyal bilimler, fen lisesi, mesleki ve teknik liseler olarak 3 ayrılmalı,

6- Mesleki ve teknik liselerin 4 yılını başarı ile tamamlamış öğrenciler bölümlerine göre ilgili fakültelere sınavsız geçiş yapabilmelidir.

7- Sosyal bilimler ve fen liselerinde 1. Kademe 2 yıl olmalı, 2. Yıl sonunda yeterli akademik başarı seviyesine ulaşamamış öğrenciler standardize edilmiş testlerden geçirilerek yeteneklerine uygun 2 veya 3 yıllık mesleki ve teknik yüksek okullarına sınavsız geçişleri sağlanmalı, ara elaman ihtiyacı bu okullarda yetiştirilmeli,

8- Orta öğretimde 4 yılını başarı ile tamamlamış öğrenciler okul başarı puanları ve üniversiteye giriş sınavında alacağı puana göre istediği fakülteye kaydını yaptırmalıdır.

9- Nitelikli, niteliksiz okullar ayrımı yapılmamalı, ülkedeki bütün okullar coğrafi ve çevre şartları da dikkate alınarak eğitimde fırsat eşitliği sağlanacak şekilde geliştirilmeli,

10- Zorunlu eğitim parasız ve meccanen olmalı, ortaöğretim ve üniversite öğrencilerine devlet her türlü maddi desteği sağlamalıdır.

11- Üstün zekalı öğrencilerin yetiştirilmesine ayrıca özen gösterilmeli, gerekirse yurt dışı eğitim olanakları sağlanmalıdır.

12- 4-7 Yaş arası okul öncesi eğitim (anaokulu),

13- 7 Yaş ilköğretime başlama yaşı olarak kabul edilmelidir.

14- Okullarda etkin rehberlik servisleri açılmalı var olanlar geliştirilmeli, rehber öğretmenle birlikte psikologda bulundurulmalı.

15- Öğrencilerin kademeli olarak başka okullara ayrılacağından üniversite kapılarında yığılmalarda azalacaktır. DAHA ÖNEMLİSİ pedagojik formasyonla donatılmış, branşlarında iyi yetiştirilmiş fiziği, psikolojisi düzgün öğretmenler milli eğitime kazandırılmalı, fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirilmeli,ÖĞRETMENLERİN maddi sorunlarının çözümlenmiş olması olmazsa olmazlardandır.

Eğitim kurumlarına siyaset girmemeli, öğretmenler üzerinde baskıcı olmamalı, öğretmenler kendilerini rahat ve özgür hissetmelidir. Siyasetçiler kendilerine yandaş yetiştirmekten vazgeçmeli, her Bakan değiştiğinde sistem değişmemelidir. 4+4+4+ sistem olarak iflas etmiş durumdadır. İlkokul birinci sınıfta okuma yazmaya bitişik el yazısı ile başladılar olmadı eski sisteme dönüş, teog çöktü, fatih projesi çöktü, günlük siyasetlerle eğitim dizayn edilemez. Son zamanlarda eğitim sistemimiz yap-boza döndü, olmadı sil baştan. Eğitim uzmanlarıyla yapılacak programlar ve müfredatlar esas alınmalıdır. İkili öğretime son verilmelidir. Bu ülkenin okullara ihtiyacı var, öğretmene, bilim adamına, araştırmacıya ihtiyacı vardır. Hurafeye değil medeniyete, ümmetçiliğe değil halkçılığa, köleye değil özgür bireye, karanlığa değil aydınlığa ihtiyacı vardır. Aksi takdirde elmas değerinde eğitim sistemimiz vardır demekle eğitim elmas değerinde olmaz, orta çağ karanlığına dönmüş oluruz. Geleceğimiz ziyan olur.

ÇAĞDAŞ, DEMOKRATİK, LAİK, MODERN, BİLİMSEL, KARMA VE ATATÜRK MİLLİYETÇİLĞİNE DAYALI BİR EĞİTİM SİSTEMİ BİZİ MUASIR MEDENİYETLERİ SEVİYESİNE ULAŞTIRABİLİR.