Sömestr tatili  çocukların ve gençlerin, camiyle ve namazla  tanışmaları için büyük fırsattır. Bu fırsatı kaçırmadan mutlaka değerlendirelim. Namaz kılmak, çocuklarımızın ibadet alışkanlıkları ve ahlaki değerleri kazanmaları noktasında çok güzel bir fırsattır. Çocuklar görerek ve taklit ederek öğrenirler. Namaz kılmak, çocuklarımızın kişiliği üzerinde oldukça etkilidir. Bu nedenle güzellikleri sadece anlatmayıp yaşamalı ve bu güzellikleri onlara yaşatmalıyız. Namaz vakitlerini sevinçle karşıladığımızı davranışlarımız ve sözlerimizle çocuklarımıza yansıtmalıyız. Çocuklar ailelerinde ve çevrelerindeki namaz kılan insanlara özenirler ve namaz kılmaya heveslenebilirler. Bu zevkten, bu mutluluktan onları mahrum etmemek gerekir. Kıldıkları namazlardan dolayı çocuklar tebrik edilmeli ve gerekirse ödüllendirilmelidir. Burada amaç  farz olmadığı halde çocuklara namaz kıldırmak değil, namaz ibadetini onlara kavratabilmek, sevdirmek ve alıştırmaktır. Camiye namaz kılmak için gelen çocuklarımıza karşı asla sinirli, kaba, telaşlı ve hoşgörüsüz davranmamalıyız. Aksi takdirde ibadetlerin insan üzerinde uyandırdığı güzel duygu ve düşünceleri onlara kabul ettirmek imkansız hale dönüşebilir.

Yüce Allah´ın en güzel surette yarattığı insanın en verimli olduğu dönem ise gençlik çağıdır. Gençliğin değerinin bilinmesi, her türlü kötü ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, Allah´a karşı olan kulluk görevlerini yerine getirmek, ailesi ve ülkesine karşı sorumlulukları yerine getirmekle mümkün olur. Hem dünya, hem de ahiret mutluluğunu kazanmak isteyen gençler,  ömrünün en verimli çağını oyun, eğlence gibi boş ve faydasız şeylerle heba etmemeli, bu fırsatın bir gün elden gideceğini düşünerek kendisi, ailesi ve milleti için hayırlı ve faydalı şeyler yaparak en iyi şekilde değerlendirmelidir. İşte o zaman gençliğin değeri ve önemi bilinmiş olur.

Kıyamette sorguya çekileceğimiz konulardan biri de hayatımızın en önemli devresi olan gençlik dönemidir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.), “İnsanın kıyamet gününde ömrünü nerede tükettiğinden ve gençliğini nerede yıprattığından hesaba çekileceğini” haber vermiştir.(Tirmizî, Sıfâtü´l-Kıyâme, 1)  Bundan dolayı hesap günü gelmeden evvel gençlik nimeti en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) gençlik nimetinin önemine dikkatimizi çekerek: “Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bil; ihtiyarlamadan önce gençliğinin, ölüm gelmeden önce hayatının, hasta olmadan önce sağlığının, meşguliyetten önce boş vaktinin, yoksulluğa düşmeden önce zenginliğinin kıymetini bil” (Müslim, İmare, 46) buyurur.

 

Gençliğin değerini anlamak ve  anlatmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından 2014 yılı “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” nda,  “Cami ve Gençlik“ teması seçilmiştir. Bu kapsamda, “Geç Kalma Genç Gel”, “Cami Gençlerle Daha Güzel”, “Gençler Mihrap Sizi Özledi”, “Gençler Kubbeler Sizi Özledi” ve “Gençler Sizsiz Cami Çok Issız” gibi sloganlarla cami ve gençlik arasında yeniden bir köprü kurulmak istenmiştir. Tabii ki burada asıl amaç, sayısal olarak sadece cami cemaatini çoğaltmak, sadece gençlerimizi fiziksel olarak camiye davet etmek değildir.

Birinci amaç, camileri, gençlerin daha rahat ulaşımını, camilere gelmesini sağlayacak şekilde yeniden gözden geçirmektir.

İkinci amaç, camide görev yapan cami görevlilerimizi, din gönüllülerimizi gençlerle doğru ilişki kurabilecek yeni bir inşa etmelerine yardımcı olmaktır.

Üçüncü olarak da cami cemaatinin, gençlerle doğru iletişim kurabilecek bir bilgi ve donanımına sahip olmalarını sağlamaktır.

             Günümüzde camilerimizin orta yaş ve üzeri büyüklerimize hitap eden bir görünüme sahip mekanlar haline gelmesi de üzüntü vericidir. Onların da kendilerini caminin sahibi gibi görmesi, gelen çocuklar, gençleri ve kadınları misafir gibi görmesi doğru bir davranış değildir. Bu duruma mutlaka dur denilmesi ve değiştirilmesi lazımdır.

            Camiler her şeyden önce  Allah´ın evidir, buraların hep beraber maziyi ve istikbali birleştiren, gençleri ve yaşlıları aynı safta buluşturan bir mekan olarak yeniden düşünülmesi gerekmektedir. Cami cemaatimizin gençlerle ilgili sık sık kullandıkları bir yanlış ifadeyi burada hatırlatmak istiyorum. Camiye gelen gençler birbirlerine dönüp bir iki kelam etmeye başladığı zaman hemen büyüklerinden şöyle bir ikaz alırlar. ‘Evlat camide dünya kelamı konuşulmaz´. Burada bütün gençlerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum.

            Camiye gelin, hep birlikte ve uygun zamanlarda dünya kelamını konuşalım. Yeter ki kelamımız güzel olsun, yeter ki kelamımız hoş olsun, yeter ki kelamımız anlamlı ve faydalı olsun. Onun için cami sadece namaz kılınan ve ahiret kelamının konuşulduğu yer değildir. Aksine Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) camileri, mescidleri aynı zamanda dünya kelamının konuşulduğu mekanlar haline getirmiştir. Bu nedenle camiler; hoş, güzel, doğru ve anlamlı olmak kaydıyla her türlü kelamın konuşulması gerektiği mekanlardır.

            Gençler için en büyük tehlike anlam kaybıdır. Gençler için en büyük tehlike anlamsızlık girdabıdır. Gençler için en büyük tehlike hayatın anlamını, var oluş gayesini unutmasıdır. Oysa caminin varlık sebebi hayatın anlamını, var oluş gayesini kazandırmaktır. Gençlik telaş ve tedirginlik demektir. Cami gençlere huzur, sükunet ve dinginlik vaat eder. Gençlik kendini beğenme, varlığıyla gurur duyma dönemidir. Cami ona alnını secdeye koyarak, tevazuyu öğrenme imkanı sunar. Gençlik nefsani isteklerin coştuğu dönemdir. Cami ona süflî iştahlardan, ulvî gayelere yükselme fırsatı verir. Gençlik kararsızlık ve gelgitler dönemidir. Cami ona ilim, irfan yolunda rehberlik ederek istikrar sağlar. Gençlik bedenine düşkünlük zamanıdır. Oysa cami onun ruhunu da keşfetmesini sağlar. Gençlik tüketim hırsının ve maddiyat düşkünlüğünün arttığı dönemdir. Cami ona maneviyatı, varlığıyla hayır üretmenin tadını yaşatır. Gençlik çalkantı ve fırtına dönemidir. Cami ona açılan ilahi bir kucak ve bir sığınaktır. Gençlik dağınıklık ve taşkınlık demektir. Cami onu sağlıklı bir mecraya sokar, ona aynı zamanda merhamet odaklı bir hedef ve ülkü sunar. Gençlik, akran ihtiyacının ve arkadaş tesirinin zirvede olduğu dönemdir. Cami ona iyi arkadaşlıklar, sıcak ve sağlıklı etkileşimler kurar.

            Gençlik hayatın kalbidir. Cami de şehirlerin kalbidir. Gençlik kendini tanıma dönemidir. Cami kendini bulma mekanıdır. Gençlik sosyal hayatın en yoğun yaşandığı yıllardır. Cami sosyal bütünleşmenin, kardeşliğin yaşandığı mekanlardır. Gençlik özgürlük zamanıdır. Cami yaratıcımıza kul olmakla yaşamın, gerçek özgürlüğün tadına vardırır, erdirir. Gençlik hayatta gaye edinme dönemidir. Cami hedef veren, aynı gaye etrafında bizleri toplayan mekanımızdır. Gençlik grup, topluluk, birlikte coşku demektir. Cami hep birlikte miraca yükselmenin, manevî kalkınmanın da eşiğidir.

            Gençlik dönemi önemli olduğu kadar zor bir dönemdir. Bunalımlar, çatışmalar, yanılgılar, çelişkiler, karasızlıklar, buhranlar, tutkular, idealizm, hız ve haz, hayaller, sürekli arayış, değişim, benlik, kişilik ve kimlik bütün bunlar aynı zamanda gençliği ifade eden kelime ve kavramlardır. Kadim zamanlardan bu yana gençlerin gençlerin bunların üstesinden gelmesini sağlayacak 3 büyük müessese vardır. Bunlardan birisi ev, aile, birisi okul, üniversite, birisi de cami, mabettir. Ancak üzülerek ifade etmek isterim ki modern zamanlarda bu müesseseler de gücünü kaybetmeye başladı. Çünkü sanal ortamların ve kitle iletişim araçlarının etkin rolü ailenin, popüler kültürün ise okul ve üniversitenin önüne geçtiği görülmektedir. Bu anlamda camilerimiz de istisnaları olmakla birlikte hayatın kıyısında, kenarında kaldı, gençlerin anlam arayışına cevap verecek konumdan biraz uzaklaştı.

            Bütün bunlardan dolayı bugün camiyi yeniden gençliğin gündemine, hayatın merkezine ve şehrin merkezine taşımamız ve yerleştirmemiz gerekmektedir.  Peygamberimizin ifadesiyle neşeyi ve huzuru Rabbine ibadette bulan bir gençlik yetiştirmeliyiz.Gençlerimizle birlikte camide gönüllü ve iradî bir ibadet hayatı yaşamalıyız.

Hz. Peygamber  (s.a.s.)´in pek çok hadis-i şerifinde inançlı gençliğe verilen büyük önem açıkça görülmektedir. Nitekim Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde, Yüce Allah´ın arşının gölgesinden başka hiçbir gölgenin bulunmadığı kıyamet gününde, arşın gölgesinde gölgelendirilecek yedi sınıf insan arasında “Rabbi´ne ibadet ederek yetişen gençleri” de zikretmiştir. (Buharî, Ezan, 36)

İnsanoğlu, gençlik döneminin de hayatının da geçici olduğunu unutmamalıdır. Yüce kitabımız Kur´an-ı Kerim bu gerçeği bize şöyle haber veriyor: “Dünya hayatı, aldatıcı bir zevkten başka bir şey değildir.” (Hadîd, 57/20) Bundan dolayı hayatın en verimli çağı olan gençlik dönemi ibadetlerle ve hayırlı işlerle değerlendirilmelidir.

İnegöl Müftülüğünün bu Sömestr tatilinde tüm camilerde tertip ettiği cemaatle namaz kılma etkinliğine çocuklarımızın ve gençlerimizin katılmalarını teşvik edelim. Bu etkinlik 23.01.2016 cumartesi günü (yarın) sabah namazında başlayacak 06.02.2016 cumartesi günü yatsı namazında sona erecektir. Bu etkinliğe 7-17 yaş grubunda kız ve erkek tüm çocuklar ve gençler katılabilirler. Etkinliğe katılanlara ve dereceye girenlere sürpriz hediyeler de verilecektir.