Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir mini toplantıda kişisel gelişim ile ilgili konuşurken bu konu gündeme geldi..

kıskançlık ve iş yerlerinde kıskançlık gerçekten var mıdır ?

 

Tam açılımı ile Kıskançlık, çoğumuzun yaşamını etkileyen rahatsız edici duygulardan birisidir. Başaramadığımızı başarana, elimizdekini alma ihtimali olana veya bu ihtimalden şüphe ettiğimize, dikkati bizden daha çok çekene,tarifi zor, olumsuz duygu ve düşüncelerdir.Çoğu zaman kabul etmeyiz bu duyguyu… Oysaki gerek romantik ilişkilerde, evde, arkadaşlıklarda, iş yerlerinde, yani; insanın olduğu her yerde vardır kıskançlık…

İş hayatında kıskançlık çoğu zaman büyük bir tehlike oluşturabilmektedir.İş dünyasında bu kıskançlık olgusunun nedenlerine bakıldığında görülüyor ki kıskançlık çoğu zaman ‘rekabet´ in olduğu ortamlarda daha çok görülmektedir. Kişi, başka bir iş arkadaşınla girdiği mücadeleyi kaybettiği anda kıskançlık duygusunu Buna ek olarak, iş yerinde yapılan ‘taraf tutmalar´ çalışanların kıskançlığa kapılmasına neden olabilmekte. Örneğin, patronun özellikle çalışanlardan birisine yönelik aşırı ilgisi, özel görevlerde onu tercih etmesi, önemli ve kritik işleri sürekli aynı kişiye vermesi, zaman geçirmesi, danışması diğer çalışanların kıskançlık duygusuna kapılmalarına neden olmakta.

 

Çok sık rastlanan bir başka örnek ise; işte bir terfi beklentisinde bu terfinin potansiyel adaylar dışında yeni işe alınan bir kişiye verilmesidir. Özellikle de bu yeni gelen kişi gerek kalifikasyonları gerek yaşı gerekse dış görünüşü açısından kendilerinden üstün ise.

‘Kıskançlık neden kaynaklanıyor´ a bakıldığında en önemli nedenler; kişinin öz-güven eksikliği, kişinin öz-değer algısının zayıflığı, sürekli olarak kendisini başkaları ile karşılaştırması, kaybetme korkusu gibi … sıralanılır.Peki… İş yeri kıskançlığı nasıl önlenebilir? İlk kural, her sorunu çözmenin de altın kuralı olan ‘kabul etmek´ dir. Kıskançlık hissettiğini kabullenmek ve farkına varmak.Öz güven arttırıcı şeyler yapmalı. Özellikle kişi kendisinin iyi, kuvvetli olduğu özelliklerini düşünüp bunlara odaklanmalı ve kıskançlığa sebep olan kişi veya olaydan ilgisini başka şeylere kanalize etmelidir.Olanak varsa yöneticilerine durumu aktarmalı; hatta kıskançlık duyduğu kişiyi daha yakından tanımak için zaman harcamalıdır. Böylelikle kişinin aklında oluşan soru işaretleri cevap bulabilecektir.

İş yeri kıskançlığını önlemek adına üst düzey yöneticiler kadar ‘İnsan Kaynakları´ bölümüne de çok iş düşmektedir , tabii bu birimleri var ise..yoksa da acilen kurulmalı..

Öncelikle işe alımlarda mümkün olduğunca aynı-benzer back groundları, nitelikleri taşıyan kişileri seçmeye özen göstermelidirler. Bu kişilerin ‘öz-güven´ açısından yeterlilikleri iyi ölçülmelidir.Mümkün olduğunca çalışanlar arası iletişimi güçlendirici çalışmalar ve eğitimler organize etmelidir.

Şirket içinde ‘Takım ruhu´ oluşturmalı- çalışanları birbirlerine yardım konusunda motive etmelidir.Aynı anda bir kişiye birden fazla görev verilmemelidir.

 

Atı kıskandırmak için de EŞEĞE binilmez..

 

Sevgiler..