Genel manada diş hekimliği ile ilgili konuları  iki başlık altında değerlendirebiliriz. Bunlardan bir tanesi tedavi uygulamaları  diğeri ise koruyucu diş hekimliği işlemleridir.Koruyucu diş hekimliği ilk dişin sürmesinden 6 ay sonra başlayan ve ömür boyu devam eden bir süreçtir. Koruyucu diş hekimliği hem çocuklar hem yetişkinler için önemli olmakla birlikte ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

 Koruyucu diş hekimliği dediğimiz işlemler kişinin beslenmesinden tutunda diş fırçalama ve hatta dişlerin çürümesinin önüne geçmek için dişhekiminin çeşitli işlemler yapmasını içermektedir. 

Çocuklarda Koruyucu Diş Hekimliği İşlemleri ?

Çocuklarda özellikle şeker, çikolata,şekerli ve yumuşak diş üzerinde kalabilen gıdalardan özellikle kaçınılması gerekmektedir. Aynı şekilde asitli gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.

Çocuklarda merak edilen önemli bir konuda flor uygulamasıdır. Özellikle veliler çocuklarına uygulanan flor işlemleri için tedirgin olmaktadır. Bu işlem devlet tarafından okullarda dahi velilerin izni dahilinde yapılan bir işlem olmakla birlikte süt ve daimi dişleri çürüklere karşı güçlenmesini sağlayan faydalı bir uygulamadır. Flor uygulaması 2 yaşından sonra yüzeysel olarak yapılmak ile birlikte çürük riskine göre ne sıklıkla uygulanacağına diş hekimi tarafından karar verilir. 

Flor tabletleride mevcuttur . Ancak florun dişhekimi tarafından yüzeysel olarak dişlere uygulanması daha doğrudur. Flor uygulaması dışında çocukların dişlerini korumak için yapılan bir diğer uygulamada fissür örtücülerdir. Bu işlem daimi dişlere uygulanmakla birlikte arka dişlerin çiğneyici yüzeylerine uygulanmaktadır. Fissür örtücü uygulaması için en uygun dönem 1. daimi azı dişlerinin sürdüğü 6-7 yaşları ve 2. azı dişlerinin sürdüğü 12 yaş dönemidir. 

Çocuklarda günlük diş bakımı önemlidir. Süt dişlerinin sürdüğü 6-12 aylık bebeklerde , bebeğin annesi tarafından gazlı bezler ile dişlerin temizliğinin yapılması önemlidir. 2,5-4 yaş arası çocuklarda tükürme refleksi gelişmediği için günde iki defa macunsuz fırçalamakta yarar vardır.4 yaşından itibaren ise artık macun ile dişler fırçalanabilir.

Sadece flor veya fissür örtücü uygulamaları ile çocukların dişlerini çürüğe koruyamayız . Bu nedenle çocuğunuzun dişlerinin çok iyi temizlendiğinden emin olun, beslenmesine dikkat edin ve düzenli olarak diş hekimi kontrolünden geçmesini sağlayın. 

Yetişkinler İçin Koruyucu Diş Hekimliği İşlemleri ?

 Yetişkinler için önemli olan iyi bir ağız bakımı yapılmasıdır. Öncelikle dişler günde en az iki defa ikişer dakika dişler fırçalanmalıdır. Fırça sertliği önemlidir çünkü sert fırçalar dişeti çekilmesine neden olabilmektedir.Çok fazla macun kullanılmadan ve diş fırçası ıslatılmadan fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir. Diş fırçalama dışında dişlerin ara yüzeylerinin temizliğide önemlidir.Bu nedenle ara yüz fırçaları ve diş ipi kullanılmalıdır.Ağız bakımı desteklemek için ağız gargaralarıda kullanılabilir.Ancak bu gargaralar hiçbir şekilde diş fırçalamanın yaptığı görevin yerine geçmez.

 

Diş fırçaları kullanıldıktan sonra bol su ile durulanması gereklidir. Nemli kalan diş fırçalarında bakteriler ve mantarlar üreyebilmektedir.Özellikle gribal enfeksiyonlardan sonra diş fırçalarının yenilenmesinde fayda vardır. Aynı zamanda düzenli diş fırçalayan kişilerde fırça kıllarının yıpranması kontrol edilerek 3 ayda bir fırçaların yenilenmesi gerekmektedir.

 Ağız bakımında diş fırçalaması işleminde önemli olan mekanik temizliktir. Yani diş fırçası ile etkin bir temizlik yapılmasıdır. Ancak dişeti çekilmesi,yanlış diş macunu ve fırçası kullanımı,asitli gıdaların sık kullanımı gibi nedenlerle oluşan diş hassasiyetlerinde hassasiyet giderici diş macunları kullanılabilir.

 Dişlerin arayüzeylerinin temizliğide oldukça önemlidir. Bu neden le dişipi ve arayüz fırçası kullanılmalıdır. Arayüz fırçalarını özellikle ortodontik tedavi gören hastaların braketlerinin yan yüzlerinde ,telin arkasında kalan, diş fırçası ile temizlenemeyen bölgelerde ;implantların özellikle boyun bölgelerinde ve kron köprü protezlerin arayüz ve boyun bölgelerinde ve diş ipi ile temizliğin yeterli olmadığı bölgelerde kullanılması gerekmektedir.