Diş Bakımı
Dişlerin temiz tutulması ağız sağlığı açısından oldukça önemlidir. Diş yüzeyleri iyi temizlenmezse biriken yiyecek artıkları plak oluşumuna sebep olur. Plaklar da zamanla 2 farklı değişim geçirir. Bu değişimler sonucunda ya diş taşına ya da çürüğe sebep olurlar. Plağın üzerine minerallerin çökelmesiyle sert bir birikinti oluşursa buna diş taşı adı verilir. Eğer plak oluşumundan sonra ağız içerisinde uygun ortam bulup bakteriler ürer ve diş dokusuna zarar vermeye başlarlarsa diş çürüğü meydana gelir. Diş çürükleri kısa sürede ilerler ve müdahale edilmezse büyük sorun oluşturur. Diş taşları ise daha uzun süreçte etki gösterir. Öncelikle diş etlerine daha sonra çene kemiğine zarar vererek dişin sallanıp düşmesine yol açar. Bu sebeplerden dolayı uygun aletlerle doğru şekilde diş bakımı yapmak çok önemlidir.
Kürdan Kullanımı

Ülkemizde diş bakımına fazla özen gösterilmemektedir. Dişlerinin arasına bir şey kaçmadığı sürece herhangi bir mekanik temizlik yapmayı düşünmeyenlerin oranı hiç de az değildir. Rahatsız eden yemek artığını çıkartmak için ise genellikle kürdan kullanılır. Kürdan iki dişin arasına sokularak sıkışan besinin itilmesi için kullanılır. Ancak kürdan kullananların kendilerine verdikleri zarardan haberleri bile yoktur. Bir diş hekimi tarafından uyarılana kadar kürdan kullanmaya devam ederler.
Kürdan Kullanımının Zararları
-> Diş etlerini tahriş edebilir.
-> Dişi çene kemiği içerisinde sabit tutan periodontal bağları yırtabilir.
-> Diş etlerinde kanama oluşmasına sebep olabilir.
-> Dişin kök yüzeyine sürtünerek o bölgeyi rahatsız eder.
-> Kürdanlar hijyenik değildir. Bu sebeple özellikle kanama oluşturursa diş etinin mikrop kapmasına sebep olur.
-> Kürdan uygulanan bölgede yumuşamış çürük doku varsa zarar verebilir. Böyle bir durumda dişin iç katmanları açığa çıkar ve aşırı hassasiyet meydana gelir.

Diş Bakımında Kullanılması Gerekenler

-> Diş Fırçası: En yaygın kullanılan diş bakımı ürünüdür. Diş temizliğinde en büyük görev diş fırçasına düşmektedir. Ancak tek başına yeterli değildir. Diş fırçalarken önce macunsuz fırçalama ile yemek artıklarının diş yüzeyinden uzaklaşması sağlanmalı, daha sonra macun kullanarak diş yüzeyi ve ağız için tamamen temizlenmelidir.

-> Diş İpi: Dişlerin yalnızca yüzeylerinde değil aralarında da yiyecek artığı birikmektedir. Bu artıkların çıkartılması için en uygun alet diş ipidir. Fırçalama işleminden sonra tüm dişlerin aralarına diş ipi geçirerek artıkları temizlemek arayüz çürüklerinin önlenmesini sağlar.

-> Arayüz Fırçası: Kullanımı diş ipi kadar kolay olmamakla beraber dişlerin aralarında biriken artıkların çıkartılmasında etkilidir. Arayüz fırçası kullanımı bilinçsiz halk tarafından genellikle ihmal edilmektedir. Normal fırçanın diş bakımı için yeterli olduğu düşünülmektedir. Bu durum dişlerin ara yüzeylerinde çürüme başlamasına sebep olur. Ara yüzeylerde başlayan çürükler ise geç fark edileceği için dişlerde büyük harabiyet meydana getirirler.

-> Temizleyici Jeller (gargara): Ağız içerisinde biriken mikropların öldürülmesi için antimikrobiyal jeller üretilmiştir. Bu jeller su ile karıştırılıp ağızda defalarca çalkalanarak kullanılır. Mekanik temizlik (Fırçalama, diş ipi kullanımı vs.) bittikten sonra uygulanmalıdır. Yalnızca temizleyici jeller kullanarak düzgün bir diş bakımı sağlanması beklenemez. Zira diş bakımının temel ögesi diş fırçasıdır.

Tüm bu bahsedilen sebeplerden dolayı kürdan kullanımı kesinlikle yanlıştır. Önerilen temizleme ürünlerini diş hekimine danışarak kullanmak en faydalı uygulama olacaktır.