Laminalar genellikle ön dişlerde uygulanan çok ince porselenlerdir. Fiziksel yapıları güçlendirilen porselenlerin, bu sayede çok ince yapılmaları sağlanmıştır. Diş hekimliği konservatif bir yaklaşımla, daha az oranda doku kaybı gerektirecek restoratif işlemleri ön plana çıkartmıştır. Porselen laminalar dişte çok az ya da hiç preparasyon gerektirmeden uygulanan işlemlerdir. Özel yapıştırıcılarla yapıştırılan porselen laminaların renk geçirgenliğinin iyi olması nedeniyle estetik oldukça mükemmel sonuçlar alınmaktadır. Bu sayede yaygın olarak kullanılan restoratif seçenekler içinde yer alır. Oldukça hassas teknikler kullanılarak, çok ince üretilen laminalar dişle ve çevre dokularla çok iyi uyum sağlamaktadır.
Laminate veneer´in avantajları nelerdir?
*Küçük bir müdahale ile çok kısa sürede sağlıklı ve doğal bir görünüş elde edilir,
*Dişinizde sadece, tırnak genişliğinde bir yuva açılması (ki bu da her zaman gerekmeyebilir) yeterlidir,
*Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler.
*Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediginizin estetik özelliklere sahip olması sadece laminat veneer ile mümkündür. Diş üzerinde ya hiç bir değişiklik yapılmaz ya da az bir düzeltme ile sonucun daha mükemmel olması sağlanabilir. Zaten diş üzerinden kaldırılan miktar 0,3-0,7 mmile sınırlı oluyor. Böylece hiç bir dişin kesilmesine (küçültülmesine) gerek kalmıyor.
*Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.
*Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
*Materyal olarak oldukça kırılgandır. Fakat, mineye tam olarak yapıştırıldığında, germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yükselir. Söz gelimi, yapışmış bir veneer´ı dişten bütün olarak sökmek mümkün değildir. Ancak elmas frezlerle diş yüzeyinden aşındırarak uzaklaştırılabilir.
*Aşınmaya karşı direnci yüksektir.

Laminate veneer´in dezavantajları nelerdir?
-Diğer restorasyonlara göre sağık açısından üstünlükleri vardır. Ancak diğerlerine kıyasla biraz daha pahalı bir sistemdir.
-Hassas bir tekniktir. İyi bir klinik ve laboratuvar çalışması gerektirir. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerine teknik bilgisinin ve sanat yeteneğinin tam olması gerekir.
Porselen laminalar hangi hastalarda uygulanabilir?
*Porselen laminalar renkleşme sorunu olan ön diş gruplarındaki dişlerde
*Düzensiz, çarpık ve seviye sorunu olan eğri dişlerde
*Birbirinden ayrık olan dişlerde
*Eskimiş, büyük ve renk sorunu olan dolgularda
*Aşınmış ve kırık dişlerin restorasyonunda
*Diş beyazlatma işlemiyle tedavi edilememiş, antibiyotik ve aşırı miktarda flor kullanımıyla oluşmuş renklenmelerde
Porselen laminaların bakımı nasıl yapılmalıdır?
Bunların bakımları doğal dişlerde farklı değildir. Hastaların iyi bir ağız bakımı uygulamaları sayesinde yıllarca kullanılabilir. Herkesin güzel bir gülümsemeye ihtiyacı vardır. Güzel bir gülümseme için diş dokusunda çok fazla operasyon yapmadan uygulanan estetik ve uzun ömürlü olan restorasyonlardır.