Bugün için her ikisi de hayatta olmayan yukarıda isimleri yazılı iki değerli ustamız 1960´lı ve 1970´li yılların İnegöl´ü için Belediye hizmetlerinin sürdürülmesinde iki önemli isimdi. Mehmet Şen amcamız gürcü kökenli bir çeşmeci ustası, Azem Bölükbaşı amcamız da 1950´li yıllarda Üsküp´ten ilçemize göçen arnavut bir inşaat ustasıdır.
Belediye hizmetlerinin sürdürülmesinde İnegöl için bu kadar önemli olmaları; mesleklerinde iyi birer usta oldukları gibi aynı zamanda biri içme suyu şebekesini, diğeri kanalizasyon şebekesini en iyi tanıyan ustalarımızdılar. Çünkü belediye personelinin elinde içme suyu ve kanalizasyon şebekesini gösteren bir şematik plan yoktu. İçme suyu ve kanalizasyon ile ilgili bir arıza bildirildiğinde olay yerine gelen ustalar farklı bir sorunla karşılaştıklarını düşündüklerinde tesisatın geçtiği yerleri gereği gibi bilemedikleri için bu değerli insanlara haber verir yardım isterlerdi.
İçme suyu ve kanalizasyonda meydana gelen sorunlar ilçe insanının hayatını direkt etkileyen sorunlar olduğu gibi kapalı bir sistem olduğu için de tespiti ve çözümü beklenildiğinden daha fazla zaman alabiliyordu.
O insanlar bisikletlerine atlayıp en kısa zamanda arıza bölgesine gelir hafızalarını zorlayarak şebekenin geçtiğini düşündükleri yerleri arıza bölgesindeki belediye personeline bildirirlerdi. Bu uygulama emekliliklerinde de devam etti. O zaman da İnegöl´e duydukları sorumluluk gereği ibadet düsturu içinde gelir bilgilerini aktarır giderdiler. Her ikisine de Allah´tan rahmet dileyerek sonsuz teşekkürler ederiz.
Bugünkü belediye çalışanları için de deneyim, sahayı tanımak gibi birikimler işi verimli ve kolay kılan unsurlardır tabii ki. İnegöl Belediyesinin genişleyen hizmet alanı sınırlarını göz önüne getirdiğimizde içme suyu ve kanalizasyon şebekelerinin sorunlarını o günkü ustalar da hayatta olsalardı aynı yöntemlerle çözmek mümkün olmazdı. Bugün nasıl yürütüldüğünü çok da bilmiyorum. Sonuçlarına bakacak olursam bilim ve teknolojiyi iyi kullandıklarını ve çok da başarılı olduklarını düşünüyorum.
Yaşantımızdaki hızlı değişimi ifade edebilmek için o günleri yaşamamış insanların anlamakta belki de zorlanacağı bir uygulamayı anlatarak bugünün insanına hem o günkü uygulamayı hatırlatmak hem de kıyaslama imkanı sunmak istedim. Saygılarımla.