Toplumumuz kahir ekseriyeti Müslümandır, dolayısıyla 5 vakit namaz kılması gerektiğine inanır, ancak namaz kılan oranı çok azdır. Bunun nedeni namazın zor bir ibadet olmasıdır.

Namaz öyle bir ibadettir ki en mutlu gününüzde de kılacaksınız, en acı gününüzde de. En sevdiğiniz kişiyi kaybetseniz yine kılacaksınız veya en sevdiğiniz tatil köyüne gitseniz de. O yüzden insanlara kıl bak çok kolay dememek lazım. Abdest almak da kolay bir şey değildir.

Bir tane yaşlı amca görmüştüm ahir ömründe namaza başlamış, oğlum kıl kıl bu namazın sonu yok dedi. Şimdi yatsıyı kılsam daha sonra sabah namazı var dedi.

İnsan bir şeye inanıyor ve bunu yapmıyorsa içinde bir huzursuzluk oluşur, işte namaz kılması gerektiğine inanıp namaz kılmayanlarda bu huzursuzluktan vardır. Çünkü insan bilinci çelişkiyi kabul etmez. Bunu psikolojideki bilişsel zıtlık teorisi açıklar; Bu teoriye göre, iki eylem veya fikir birbiriyle psikolojik olarak tutarlı olmadığında, insan tutarlı hale gelene kadar onları değiştirmek için elinden geleni yapar. Rahatsızlık, kişinin inancının algılanan yeni bilgilerle çatışmasıyla tetiklenir, burada rahatsızlıklarını azaltmak için çelişkiyi çözmenin bir yolunu bulmaya çalışır.

Bu huzursuzluğu yenmek için bilinçaltında sürekli bahaneler üretir;

Zaten çoğu kişi kılmıyor diye düşünür, namaz kılıp her haltı yiyen ahlaksız insanları düşünür, ben kılmıyorum ama ben bunlardan iyiyim diye düşünür, benim kalbim temiz diye düşünür, yaşlanınca kılarım diye düşünür, bunlar cahil diye düşünür.

Veresiye alıp, söz verdiği tarihte ödemeyip, camide imamın arkasında olan insanlara ben de çok kızıyorum. Ancak bu düşünce tarzı doğru bir düşünce tarzı değil. Yolcuya kızıp yola küsülmez. O adam namaz kılıyor görünüp kötü bir adamsa, sen hem namaz kıl hem de iyi insan ol. Namazın insanı kötülüklerden alıkoyması lazım.

Ailemde idolüm olarak gördüğüm, ahlakına ve bilgisine hayran kaldığım, karizmatik, entellektüel insanların hepsi 5 vakit namaz kılıyordu. Önümde böyle güzel örnekler olmasa namaza başlayıp devam eder miydim bilmiyorum.

Çocuklarınız, sevdikleriniz namaz kılsın istiyorsanız öncelikle güzel örnek olun. Namaz kılan bir insanın nasıl dürüst, düzgün, entelektüel biri olacağını gösterin onlara.

Müslümansan, inanıyorsan, içinde huzursuzluk varsa, tövbe et ve namaza başla. Kurana göre bilişsel zıtlık ancak bu şekilde giderilir. Ahlaksızları, cahilleri boş ver. Sen örnek bir namaz kılan ol. Namaz kılmayanların hayranlık duyacağı biri ol.

Namaz kılmak, zekat vermekle birlikte neredeyse Kuran'ın her sayfasında geçer. Namazsız Müslümanlık yumurtasız omlet gibidir. Samimiyetle kılınan namazın insana verdiği manevi hazzı hiçbir şey veremez.

Kalpler yalnızca Allah'ı anmakla huzur bulur. (Ra'd suresi 28. ayet).