Hemen hepimizde diş ile ilgili çeşitli sorunlar olabilmektedir. Diş çürükleri , ağrıyan dişler , kanamalı dişetleri...vb gibi. Bu klasik sorunların dışında günümüzde daha çok dikkat edilen ve edilmesi gereken bir sorunda yamuk dişler diye isimlendirdiğimiz ortodontik sorunlardır.

Tabi ki ortodontiyi sadece diş ile ilgili bir sorun olarak bilmemek gereklidir.

Ortodonti, büyüme ve gelişimi devam eden veya yetişkin bireylerde görülen dişsel ve iskeletsel anomalilerin teşhisi,durdurulması,engellenmesi ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliğinin uzmanlık alanıdır. Yani sadece diş değil aynı zamanda çene ile ilgili problemleride ilgilendirmektedir.

Pekala bu tedavi ne neden gereklidir ?
Çapraşık ve seyrek dişler sadece estetik sorun yaratmaz . Estetik görünüm yanında , dişlerin yamukluğundan kaynaklanan etkin olmayan fırçalama ile diş çürüğü riski de artmaktadır.

Ortodontik tedavide her ne kadar yaş sınırı olmasada özellikle üst çene ve/veya alt çenenin,normalden önde veya geride olduğu iskeletsel bir problem mevcut ise daha erken (6-14) yaşlarda tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer bu tip hastalara erken müdahele edilirse bozukluk daha hızlı bir şekilde düzelebilmektedir. Hasta ergenlik dönemine giemiş ise kemik gelişimi de tamamlanmış olacağından düzelme sadece diş ile sınırlı olup, iskeletsel sorun devam edecektir. Ve böyle bir durumda ilave cerrahi operasyon gerekecektir.

Önleyici/koruyucu tedavi ile erken yaşlarda basit ağız içi ve dışı apareyler ile ileri dönem cerrahi operasyona gerek kalmayacaktır.Bu nedenle bu tip sorunların mevcut olduğu çocuklarda 7 yaşından itibaren yılda bir kez ortodonti uzmanı tarafından görülmesi önemlidir.

Burada önemli olan bir diğer konuda parmak emme veya uzun süre emzik,biberon kullanan çocukların damak ve diş yapısı etkilenmektedir.Ve ilerleyen dönemlerde yutkunma problemleri oluşmakta ve sorun kalıcı hale gelmektedir.Bu durumda hastanın alt ve üst dişleri arası açık kalmakta ve openbite olarak isimlendirilen sorun ortaya çıkmaktadır. Bu durum farkedilirse derhal bir ortodonti uzmanına başvurulmalıdır.

Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır ?
Klinik muayenenin arkasından, hastalardan alınan röntgen,fotoğraf ve alçı modeller üzerinde yapılan ölçümler ve analizler ile tedavi şekli belirlenerek uygun ortodontik tedaviye karar verilir. Hastanın diş ve çene yapısının gereksimine göre braket adı verilen dişler üzerine yapıştırılan teller,mini implantlar,hareketli apareyler, yüz maskeleri veya şeffaf plaklar ile tedavi gerçekleştirilir.

Ortodontik Tedavi ne kadar sürer ?
Ortodonti uzmanı ilk muayene sırasında tedavinin ne kadar süreceği ile ilgili tecrübelerine dayanarak bir süre tahmininde bulunabilir.Ancak kesin bir süre veremez. Çünkü ortodontistin hedefi sadece süre değil aynı zamanda ağız içi diğer dokular zarar görmeden estetik,fizyolojik ve fonksiyon açısından olabilecek en iyi sonuca ulaşabilmektir. Dişlerin çene içerisinde hareketi ve çenelerin yeniden konumlandırılması sırasında diş ve kemik dokunun zarar görmemesi ve biyolojik olayların ideal şekilde gerçekleşmesi için kuvvetler belli limitler içinde uygulanır.
Bu nedenle ortodontik tedavilerde çok kısa sürede sonuç alınamaz.Problemin şiddetine ,yaşa ve tedaviye gösterilen uyuma bağlı olarak tedavi süresi değişken olmakla birlikte 6 ay ile 4 sene arasında değişmektedir ve ortalama 2 sene sürebilmektedir.

Hasta Ortodontik Tedaviye Nasıl katkıda bulunabilir ?
Ortodontik tedaviler hasta-hekim işbirliği gerektirir. Tedaviye başlamak için mükemmel bir ağız bakımı şarttır.Diş fırçalama alışkanlığı olmayan bireylerde ortodontik tedaviye başlanmaz , çünkü dişlerde bulunan braket ve tellerin ağızda bulunması ile daha fazla çürüğe yatkınlık söz konusu olup daha iyi fırçalama gerektirir. Ayrıca ortodontistiniz sizi ayda bir görmek isteyecektir,tedavinin düzgün ilerlemesi için randevulara düzenli katılmaya özen göstermek gerekmektedir.

 Bütün anlattıklarımı kısaca özetleyecek olursam; Ortodontik tedavi sadece çocuklara uygulanmaz ,erişkin hastalarada uygulanabilir. Eğer dişler ve ağıza gerekli bakım ve özen gösterilirse ve randevulara düzenli gidilirse uygun bir sürede sonuçlanabilr. Ve kesinlikle uzmanı tarafından uygulanmalıdır.