Seçim çalışmalarının artık değişmesi gerektiği kanaatindeyim. Şarkılı, türkülü, bol gürültülü bir seçim çalışması zamanın epey gerisinde kaldı. Son ses müzikle rengarenk seçim arabalarının sokaklarda cirit attığı, her boş duvarın sloganlı ve resimli aday afişleriyle kaplandığı, tüm direklerin bayrak ve flamalarla süslendiği seçim dönemi bir son bulsun.

Parti teşkilatları seçim maliyetleriyle mücadele etmekten çalışma yapamayacak hale geliyor.

İletişimin ve bilgiye ulaşmanın böylesine kolay olduğu bu çağda Ortaçağ usülü gibi seçim çalışmaları yakışmıyor.

Seçim otobüsleri ve akşama kadar son ses müzikler insanları rahatsız etmekten öte gitmiyor.

Kimse “Şu parti 5 otobüs tutmuş, daha çok bayrak asmış bu yüzden oyumu şu partiye vereceğim” demiyor.

Özellikle genel seçimlerde hiç kimse daha çok afiş yapıştırdı diye fazladan oy almıyor. Vatandaş artık yazılı, görsel ve sosyal medyada gördüğü karşısında oy veriyor.

Geriye kalan seçmen ise kararını vermiş seçmen. Çok azı kararını sonradan değiştiriyor. Karar değiştirmelerin sebebi de asla gürültülü seçim otobüsleri, duvarlara asılan afişler ya da her direğe asılan bayraklar değil.

SEÇİM MALİYETLERİ CEP YAKIYOR

Her seçimin bir maliyeti var. Bir seçimin maliyeti ortalama 2 milyar Lira. Bu miktarın 400 milyon kadarı devletin kasasından siyasi partilere seçim yardımı olarak veriliyor.

Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu tarafından yapılan bir araştırmaya göre aday adayları ve adaylar bir seçim döneminde en az bir milyar lira harcıyor.

Seçim harcamaları, parti harcamaları, devletin yurt dışındaki vatandaşlar dahil yaptığı seçim organizasyon harcamaları, YSK´nın yaptığı masraflar, YSK´ya verilen ek bütçe ve adayların yaptığı bireysel harcamaların toplamı da 2 milyar lirayı buluyor.

Rakamlar ortadayken kolayca seçim kararı almak fazladan milyarlarca lira ek masraf demek. Ekonominin bu kadar sıkıntılı olduğu bir dönemde özellikle dikkat etmek gerekiyor. Fakat ülkenin bulunduğu siyasal süreç seçimi zorunlu kılıyor derseniz o da ayrı bir gerçek.

PKK PARTİSİNE DEVLETİN KASASINDAN 60 MİLYON TL

Seçim münasebetiyle siyasi partilere verilen yardımlardan PKK Partisi HDP de nasibini alacak. Bu miktar 60 milyon lira olarak öngörülüyor.

Yani PKK´nın siyasi olarak güçlenmesi için devlet kasasından HDP ye 60 milyon lira verilecek. Bu para tekrar bizlere Kürt faşizmi, bölücülük ve mermi olarak geri dönecek.

Bu para HDP nin demokratik hakkıymış. Demokrasi böyle gerektiriyormuş.

Hiç kimse kusura bakmasın ama batsın böyle demokrasi!

Velhasıl...

Memleket seçimin ertesi günü terkedilmiş sebze pazarına dönüyor. Bu görüntülere son vermek elimizde. Zor ama imkansız değil.