Klasik diş teli tedavisinde kullanılan tellere alternatif olarak geliştirilmiş olan bir yöntemdir. Diş çapraşıklığı ve yamukluğu olan birçok hastada bu yöntem sıklıkla kullanılır. Bu yöntemde kullanılan dişlikler, ısıyla şekillendirilmiş özel plastik olan termoplastik malzemeden yapılmıştır.Şeffaf plaklar ile tedavi yetişkin hastalarda kullanılabildiği gibi, çocuklarda da bu tedavi yapılabilmektedir.Önce dişlerinizin ölçüsünü, ısırma şeklinizi, fotoğrafla ve röntgenle alınır. Bu malzemeleri ve tedavi planınız laboratuvara gönderilir. Laboratuvar bu verilerle tam olarak sizin için hazırlanmış bir dizi şeffaf plak üretir. Her bir şeffaf plak 2 hafta boyunca takılır ve bunları sadece yemek yerken, içerken diş fırçalarken ve ip kullanırken çıkarırsınız.Her 2 haftada bir şeffaf plağınızı bir yenisi ile değiştirirsiniz.

Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları
Şeffaf plakların en büyük avantajı takılıp çıkartılabilir olmalarıdır. Şeffaf plakların çok ince olan yapısı ağzı yormaz, dışarıdan bakıldığında belli olmaz.Yeme içme esnasında çıkartılması da mümkündür. Gece kullanımları için de ideal olan bu plaklar hastaya büyük kolaylıklar sağlar.
Şeffaf Plak Tedavisinin Dezavantajları
Şeffaf diş telleri klasik diş tellerinde olduğu gibi hızlı bir tedavi sunmaz. Tedavi sırasında kullanımlarında rahatlıklar olmakla birlikte, klasik diş teli tedavisine göre tedavi süresini biraz daha uzatır. Sabit diş telleri ile bir sene sürecek olan bir ortodonti tedavisi, şeffaf plak ile 1,5 – 2 sene kadar bir süre alabilir. Klasik diş telleri dişlere yapışıktır. Bu durum tedaviye ara vermeden devam edilmesini sağlar. Bu yüzden tedavi süreklidir ve daha hızlı sürer. Şeffaf plaklar acil durumlarda veya ihtiyaç olduğunda çıkartılmakla birlikte, etkin bir tedavi olabilmesi ve tedavinin gereğinden fazla uzamaması için günde 18 – 20 saat kullanılmaları gerekmektedir.
Kimlere Şeffaf Plak Uygulanabilir ?
Eskiden şeffaf plaklar sıklıkla sadece yaşı büyük, yani yetişkin hastalar için uygulanmakla birlikte günümüzde bu ortodontik tedavi türü çocuklara da uygulanmaktadır. Hangi tür bozukluklarda diş yamuklukların da kullanılabilir sorusunun cevabı ise, hastanın ortodontik ihtiyacına göre çok değişir. Yani kişinin ağız, diş ve çene yapısı bu tür tedaviye uygun olup olmadığı açısından belirleyicidir. Ortodonti tedavisi amacıyla şeffaf plak tedavisi uygulanmadan önce hastanın mutlaka bir ortodonti uzmanı tarafından ağız içi, ağız dışı ve radyografik analizinin yapılması gerekir. Analiz sonuçlarına göre kişinin ağız, diş ve çene yapısı, plak ile düzeltme tedavisine uygunsa bu yöntem kullanılabilir. Şeffaf plaklar ile tedavinin uygun olmadığı durumlar arasında özetle; çene ameliyatı gerektiren üst veya alt çenenin konumunun bozuk olduğu durumlar (ortognatik cerrahi tedavi), alt veya üst çene kemiğinin içerisinde gömülü dişlerin bulunması, çok sayıda eksik dişin bulunması, dişler arasında çok büyük miktarda boşluklar bulunması, ısırım bozukluğu durumları sayılabilir.
Görünmeyen Diş Teli – Şeffaf Plaklar ve Günlük Hayat
Günlük hayatta bu tür şeffaf plakların kullanılması, estetik kaygısı olan hastalar için bir çözüm sağlamaktadır. Çünkü sosyal hayatta çok fazla insanla görüşmek zorunda olan yetişkinler, ağzında metal diş telleri ile gezmekten pek hoşlanmazlar. Bu da diş teli tedavisine başlama kararında uzun süren bir çekince oluşturur. Ama şeffaf plaklar ile bu sorun büyük ölçüde giderilebilmektedir. Teknik olarak dişleri düzgün bir şekilde, doğru konumlarında yerleştirebilen şeffaf plaklar uygulama için seçildiğinde, istenildiği zaman çıkartılabiliyor olması kişinin estetik kaygılarını giderir. Önemli gün ve görüşmelerde bu plak çıkartılabilir.
Şeffaf Plaklar ile Tedavide Yeme ve İçme
Klasik diş tellerinde yeme ve içmede bazı kısıtlamalar olabilir.Sabit diş telleri ile tedavide, sert yiyeceklerin direkt dişlerle ısırılması veya dişlerle ısırılarak kırılması mümkün olmamaktadır ve yeme sırasında bu yapılırsa, diş tellerine zarar gelmektedir. Yine yapışkan gıdalar, diş tellerinin arasına girerek uzun süre çıkmamakta ve dişler için bakteri birikimi açısından bir risk oluşturmaktadırlar. Şeffaf plaklar yeme ve içme sırasında çıkartıldığından yeme ve içmede bir sınır veya kısıtlama olmaz. Bu yüzden de ortodontik tedavi amacıyla tercih sebebi olabilirler. Şeffaf plaklar tabii ki her ortodontik bozukluğun çözümü değildir.Bir ortodonti uzmanına muayene sonrasında şeffaf plakları kullanıp kullanamayacağınız, gerekli analizler yapıldıktan sonra net bir şekilde ortaya çıkar.
Şeffaf Plakları Kullanmaya Alışabilir miyim?
Klasik Şeffaf plakları kullanabilme konusunda tereddütü olan hastalarda, deneme amaçlı plak uygulaması yapılabilmektedir. Bu sayede, deneme plağıyla gün içerisinde ve gece yatarken şeffaf plak kullanımı tecrübe edilebilir. Deneme plaklarını kullanabilen ve şeffaf plakla tedavi olmaya karar veren hastalar, tedavi edici plakları taktıklarında bu plaklara daha rahat bir şekilde alışıp, adapte olabilmektedirler.