İnegöl’de inşaat sektöründeki gelişme giderek hız kazanıyor. Her gün yeni konutlar, yeni siteler, yeni binaların temeli atılıp, teknolojinin getirdiği çalışmalar kapsamında da hızla yükseliyorlar.

Bunlar İnegöl’ün gelişimi ile ilgili oldukça önemli gelişmeler. Ancak bir çok yerde ya adam kayırma veya denetimsizlik yüzünden aksaklıklar yaşanmakta, bu aksaklıklar şehrin göbeğinde çarpık yapılaşmayı gündeme getirmektedir.

Bazı yerlerde garibanların arsaları, hatta evleri kamulaştırılıp yeşil alan, çocuk ve dinlenme parkı yapılırken, diğer taraftan bazı inşaatlara ya ayrıcalık tanınmış veya yeteri kadar denetlenmemiş. Kimisi kaldırımı hatta cadde ve sokağın bir bölümünü kapatmış, kimisi kafasına göre çekme kat yapmış, kimisi de sokağın giriş kısmına binasını ku-rup, yolun dolambaçlı hale gelmesine ne- den olmuş…

Bazı yerlerde cadde, sokak, kavşak ve meydanların genişletilmesi, trafik akışının rahatlatılması amacıyla yer sahibi vatandaşların rızası dışında yerleri ellerinden alınırken, bazı yerlerde tam kavşağın orta yerine bina yapılmasına, caddenin, sokağın, kavşağın  veya meydanın daralmasına izin verilmiş…

İşte Sinanbey mahallesinde Murat caddesi, Zafer caddesi ve Bahçeler sokağın birleştiği kavşakta, Sinanbey mahallesi Muhtarının eski hizmet kulübesinin bulunduğu boş arsada yükselen yapı, şehrin göbeğindeki çarpık yapılaşmanın en yeni örneği…Görenleri hayrete düşürüyor.. “Acaba bu çarpık yapılaşmaya nasıl izin verildi?” diye… Çevredeki vatandaşlar is-yan ediyor, Belediye yetkililerine şikayette bulunuyorlar ama kavşağı önemli ölçüde daraltan, kaldırımı ve hatta Murat  caddesinin giriş kısmını neredeyse tek araç geçebilecek kadar kapatan binanın inşaatı hızla devam ediyor, meydanın orta yerindeki bina yükselmeye devam ediyor…

Binayı kim yaptırıyor bilmiyorum. Zaten vatandaş doğal olarak arsasının üzerinde binayı yaptırmak için Belediyeye başvurup, gerekli inşaat iznini almış olsa gerek ki, inşaat çalışmalarını sürdürüyor. Bina sahibi her kimse ona bir diyeceğimiz tabi ki olmaz… Bizim sorumuz, Belediye yetkilileri-ne; Bu çifte standart uygulamaya nasıl izin verildi?

Bazı yerlerde sokağı, caddeyi, kavşağı, meydanı genişletmek amacıyla vatandaşın rızası olmadan evini, işyerini, evinin veya işyerinin önündeki bahçesini elinden alıyorsunuz, burada ise, herhangi bir yapının bulunmadığı boş arsaya, kaldırımı yok edip,  caddeye taşacak, iki cadde ile üç sokağın kesiştiği kavşağı daraltacak, trafik akışını tehlikeye düşürecek şekilde yükselen bina-ya nasıl izin veriyorsunuz… Çektiğim fotoğrafları bilirkişilere gösterdim, hayret ettiler. “Bu düpedüz bir çifte standart uygula-ma, tamamen adam kayırma” dediler…

İnegöl’de zaten trafik akışı ile ilgili sorunlar yaşanırken, buradaki çifte standart uygulamaya nasıl göz yumuldu. Bilirkişilerin dediği gibi hiç olmazsa en az üç metre köşe kırması şartı ile izin verilmeliydi.

Bahçeler sokak istikametinden gelip Murat caddesine gitmek isteyen yayalar zorunlu olarak caddeye inmek zorundalar. Aynı istikametten gelen araçların Murat caddesine dönüşleri de budaki trafik akışını önemli ölçüde etkileyecek. Yarın, öbür gün burada kazalar meydana geldiğinde, insanlar yaralanıp veya hayatını kaybettiğinde bunun sorumlusu kim olacak?

Şehrin göbeğindeki bu çarpık yapılaşmaya nasıl izin verildi, merak ediyoruz…

Benzer bir uygulamada kısa bir süre önce Turgutalp Mahallesi Kiraz sokak ile Paşabey sokağın kesiştiği yerde meydana geldi. Sokağın tam giriş yerine inşa edilen bina sokağın zikzak şekline gelmesine sebep oldu.  Vergi Dairesi binasının karşısın-da da ileriye çıkma şeklinde bir plana aykırı uygulama var. Bunlar da Sinanbey mahallesindeki çarpık yapılaşmanın bir örneği… Bir yandan İnegöl şehir merkezini seyreltiyoruz diyorlar, bir yandan böylesine çarpık yapılaşmalara, çifte standart uygulamalara izin veriyorlar.

Bunları kamuoyunun değerlendirmesine sunuyoruz…