Süt dişleri , çocuk yaklaşık 6 aylık iken ağız içerisinde çıkmaya başlar ve 2.5-3 yaşlarında alt çenede 10 ve üst çenede 10 olmak üzere süt dişi dizisi tamamlanır.Ancak her çocukta bu süre içerisinde sürecek diye bir kaide bulunmamaktadır.Bazen ilk süt dişi bebek yaklaşık 3 aylıkken çıkabileceği gibi, bazende 12. ay ve sonrasına sarkabilmektedir.Bu durum anne ve babadan geçen genetik özellikler ile alakalı olabilmektedir.Ancak bu süreler dışında uzun süre ağız içerisinde süt dişleri veya daimi dişler sürmez ise dişhekimine başvurularak bilgi alınmalıdır.
Çocuklarda diş sürerken çeşitli belirtiler olmaktadır.Bu belirtiler;
-Diş çıkaran bebeklerde ağızdan salya akışı artmaktadır.
-Salya akışına bağlı olarak çenede ve ağız çevresinde tahrişe bağlı olarak deride kızarıklık ya da çatlaklar oluşabilmektedir.
-Diş çıkaran bebekler genellikle ısırma işlevi artar.Eline geçen herşeyi ısırararak diş çıkan bölgeyi rahatlatmaya çalışır.
-Çıkmakta olan bir dişin etkisi ile ilgili bölgede ağrı meydana gelebilmektedir.
-Huzursuzluk, beslenmeyi reddetme ve uykusuzlukta diğer bazı belirtilerdir..
  Anne ve Babalara ne gibi görevler düşer ?
 Bebek doğduğu zaman bebeğin ağız ortamı çürük yapıcı bakteri içermemektedir. Bu bakteriler genellikle dişler sürmeye başladığı süreçte anneden geçmektedir.Ama nasıl ?
  Anneler bebeklerini beslerken kullandıkları biberon ,kaşık, emzik gibi araçları sıcak soğukluğunu test etmek amaçlı ağzı ile kontrol etmektedir ki bu çok yanlış bir işlemdir. Bu nedenle çürük yapıcı mikroorganizmalar annenin ağzından bebeğe geçebilmektedir.
Aynı zamanda anneler bebeklerin ilk diş sürmelerinden itibaren dişlerini temiz bir tülbent veya gazlı bir bez parçası ile düzenli olarak fırçalamalılardır.
Çocuklarda biberon ve emzik kullanımı kalıcı sorunların oluşmasını engellemek açısından 2 yaşına kadar bırakılmalıdır.2 yıldan daha uzun kullanımda diş çürüklerinin yanında kalıcı diş ve çene bozukluklarına sebep olabilmektedir.Bu durumda erken yaşlarda çocuklar için ciddi tedaviler gerektirebilmektedir.
Çocuklar her zaman rol model olarak anne ve babayı örnek alırlar. Dolayısıyla çocuklardan önce anne ve babalar kendi diş sağlıklarına dikkat etmelilerdir. Çocuklar taklitçilik döneminde bilinçsizde olsa onları izleyecek ve bu alışkanlığı edineceklerdir.

Çocukların çürük artışını etkileyen en önemli etkenlerden biriside yüksek oranda şeker içeren bir diyetle beslenmeleridir.Sık sık şeker tüketen, öğün aralarında atıştırma alışkanlıkları bulunan ailelerde yetişen çocukların çürük sıklıklarıda fazla olacaktır.

Çocuklarda sık rastlanılan ağız ve diş sağlığı problemleri;
*Diş gıcırdatma: Genellikle stres, takıntı ve sıkılgan kişilik yapıları, anne ve babası diş gıcırdatan çocuklar bu olaya daha meyillidirler.Dişlerde aşınma, uyurken çıkan gıcırdatma sesleri,yüz kaslarında ağrı,çene eklem problemleri,baş ağrısı veya dişlerde sallanmalar bu rahatsızlığın belirtileridir.

*Parmak emme: Bu alışkanlık küçük yaşalarda sık görülebilmektedir.Genellikle 4 yaşlarında oratadan kalkmak ile birlikte eğer çocuk ısrar ile parmak emmeye devam ederse özellikle daimi dişlerin sürdüğü zamanda devam edilirse derhal bir diş hekimine başvurulmalıdır. Aksi takdirde dudak-damak bölgesinde anomaliler meydana gelecek ve ağız içi apareyler kullanmak zorunda kalınacaktır.
*Emzik: Yapısal bozukluklara sebebiyet vermemek için mümkün olduğunca doğal meme yapısındaki ortodontik emzikler tercih edilmeli ve 2 yaşından sonra da emzik bıraktırılmalıdır.

*Biberon çürüğü: Bebeklerde bazen dişlerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenmektedir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişlerde çürükler nedeniyle kırılmaktadır. Bu kadar erken bir zamanda çürük oluşmasının nedenide biberon çürüğü adı verilen çürüklerdir.

  Biberon çürüğünden korunmak için; Bebekler kesinlikle biberon ile uyutulmamalı ve uykuya dalınca biberon alınmalıdır.Biberonun yanı sıra ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal,pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilen emziklerde çürüğe sebep olmaktadırlar.Bunun dışında dişler sürdükten sonra oayalamak amacı ile çocukların eline verilen karbonhidrat ve şekerli gıdalarda diş çürüklerine neden olmaktadır.Çocuğa bu tür gıdaların yerine elma, havuç gibi besin değeri yüksek ve diş temizliğine yardımcı gıdalara yönlendirmek gerekmektedir.

 Çocuklarda yaklaşık 3 yaşında süt dişleri tamamlanmaktadır.Bu dişlere 6 yaşından itibaren daimi dişler eklenmekte ve yaklaşık 12 yaşına kadar karma dişlenme diye isimlendirdiğimiz dönem devam etmekte süt dişeri ve daimi dişler ağız içerisinde birlikte bulunmaktadır.....