İnegöl´ün tarihi, 1847 ve 1942 yıllarında yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen bulgulara göre M.Ö. 3.000 yıllarına kadar uzanmaktadır. 5.000 yıllık bir geçmişe sahip İnegöl´de sırasıyla Hititler (M.Ö.2.000), Bitinyalılar (M.Ö.7.yy.), Lidyalılar (M.Ö.6.yy.), Persler (M.Ö.5.yy.), Makedonyalılar (M.Ö.5.yy.) hüküm sürmüşlerdir. M.Ö. 2. yüzyılın sonlarında Bergama Krallığı ile beraber Roma İmparatorluğu hakimiyeti altına giren İnegöl, M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğunun bölünmesinden sonra, önce Doğu Roma İmparatorluğu, daha sonra da Bizans İmparatorluğu egemenliğine geçmiştir. Uzun süre Bizans İmparatorluğu egemenliğinde kalan İnegöl, 1071 Malazgirt zaferinden sonra kısa bir süre içinde Anadolu´nun Türkler tarafından fethiyle birlikte Selçuklu hâkimiyeti altına girdi (1078). Ancak Haçlıların İznik´i geri almak için yaptıkları Haçlı Seferi sonucunda 1097 yılında tekrar Bizans egemenliğine bırakıldı. Bu tarihten sonra birkaç kez daha Türkler ve Bizans İmparatorluğu arasında el değiştiren İnegöl, Osmanlı Beyliğinin kuruluşuna kadar Bizans hâkimiyeti altında kalmaya devam etti. Osmanlı Beyliğinin kuruluş yıllarına denk gelen dönemde (1299-1300) Osman Bey´in yakın dostu ve komutanlarından biri olan Turgut Alp, İnegöl´ün fethini gerçekleştirdi.
Turgut Alp´in İnegöl´ü fethi ile beraber bölgemiz gayri resmi “Turguteli” olarak adlandırılmıştır. Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Gazi´nin yakın arkadaşı ve kurmayı olan Turgut Alp´in Nizam-ı Alem İlah-i Kelimetullah davası uğruna fethettiği İnegöl´ün TurgutEli olarak adlandırılmasından her zaman mutlu olmuşumdur.
Bu yüzden İnegöl´e yapılması planlanan üniversiteye bölgenin fatihi ve İslam sancaktarı olan Turgut Alp´in adının yaşatılması adına TURGUTELİ isminin verilmesini istiyorum. Yapılması planlanan üniversiteye İnegöl´ün en son düşman işgalinden kurtuluş günü olan “6 Eylül” isminin verilmesi istendiğini duydum. Elbette 6 Eylül bizler için önemli bir gün. Ancak TURGUTELİ ismi İnegöl´ün ilk kurtuluşuna tanıklık ediyor ve daha derin bir anlam ifade ediyor. Tarihçilerimiz konuya benden elbette daha hakimdir ve bu konuda söyleyecek çok fazla sözleri vardır. Tarihçilerimizi, yetkililerimizi ve İnegöl kamuoyunu bu konuyu tartışmaya davet ediyorum.
İnanıyorum ki TURGUTELİ ÜNİVERSİTESİ ismi İnegöl´e yakışacak ve şehrimize daha fazla anlam katacaktır.

*****

İnegöl´de Mutlu Musun?

Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı yaşam memmuniyeti araştırması yayınlandı. Türk insanının yüzde 61,3´ü mutlu olduğu sonucu ortaya çıkmış. 18-24 yaş gurubu en yüksek mutluluk oranına sahip. TÜİK illerin mutluluk araştırmasını da yapıyor. Birinciliği Sinop kazanıyor. Şehir merkezinde trafik ışığının bulunmadığı “hoşgörü kenti” Sinop, ikinci kez aldığı bu unvanla adeta mutluluğuna mutluluk kattı.
Bursa bu listede 35. sırada yer aldı. Araştırma il bazında yapıldığı için İnegöl´ün kaçıncı sırada olduğunu bilemiyoruz.
Araştırmalara göre şehirler büyüdükçe kişinin toplumdan izole olması, yalnızlaşması ve yaşadığı topluma yabancılaşması artıyor. Büyük şehirlerde yaşam kalitesi artıyor gibi görünse de düşüşte olduğu gözleniyor. Plansız ve çarpık kentleşmenin olduğu bir şehirde yaşamak uzun vadede solunum yollarında bozukluk, solunum sistemi hastalıkları, kalp hastalıklarının tetiklenmesi ve hatta kansere sebebiyet verebiliyor. Hava kirliliğinin had safhada olduğu İnegöl´ü düşünürsek planlanmayan bir büyümenin sağlık açısından gelecekte daha da sıkıntı yaşanacağını tahmin etmek zor değildir.
Mutlu insanların mutlu toplumlar yarattığı kesin bir görüştür. İnegöllü mutlu vatandaşların sayısı arttıkça şehrin mutluluğu da artacak demektir. Bunca genel ve yerel olumsuzluklara rağmen mutluluk seviyesi artar mı? Maalesef çok zor görünüyor.
*****

DOSTUM
DOSTUM projesi İnegöl Belediyesinin yapmış olduğu gelmiş geçmiş en iyi projelerden biridir. Sosyal yaşama bakıldığında vatandaşın doğaya ve spora teşvik edilmesi bugünün lüksü sayılsa da yakın geleceğin en önemli ihtiyaçlarından biri olacaktır. Proje inşallah daha da yaygınlaşarak devam edecek ve daha fazla kişiye ulaşacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
*****
Velhasıl...
İnegölümüzün değerini bilelim ve şehrimize her anlamda sahip çıkalım. Unutmayalım ki başka İnegöl yok.