Yemen'de 4 yıldır devam eden iç savaş ülkeyi insani bir krizin eşiğine getirmiş durumda. Birleşmiş Milletler (BM), ülkede 400 bin çocuğun açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) verilerine göre Yemen'de 2,2 milyon çocuk akut yetersiz beslenme sorunu yaşarken, bu çocuklardan 5 yaşın altındaki 400 bini ise acilen yardım edilmezse ölüm riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Ülkede yaklaşık 18 milyon insanın bir sonraki yemeğinin nereden geleceğini bilmeden yaşandığını, 8 milyon kişinin de kıtlığın eşiğine geldiğini ifade ediliyor. 

PEKİ AÇLIK VE KITLIĞIN SEBEBİ NE? 

Elbette sebep siyasi. Fakat bu siyasetin altında yatan büyük gerçek ise MEZHEP ÇATIŞMASI. 

Şiiliğin Zeyyidiye koluna mensup olan Husiler, aynı zamanda Ensar Allah olarak da bilinen isyancı bir gruba üyeler. Amaçları merkezleri kabul edilen Saada'da daha fazla özerklik kazanma ve Zeyyidi geleneklerine ve inancına zarar verdiklerini düşündükleri Sünni İslamcılardan korunmak. 

 Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Ülkenin birçok kenti ordu ile Husiler arasındaki çatışmalara sahne oluyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen, dünyanın en önemli petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'a komşu olması ve Körfez'deki deniz yollarının yanında olması nedeni ile ABD ve Körfez'deki Arap müttefikleri açısından istikrarın önemli olduğu bir ülke.

Sünni bir güç olan Suudi Arabistan bölgenin Şii gücü olan İran'ın Husileri desteklediğini iddia ediyor, ancak hem İran hem Husiler bunu reddediyor. 

YEMEN; MEZHEPLERİN ÇATIŞMA SAHASI 

Husilere karşı Suudi Arabistan’ın başını çektiği uluslararası koalisyon güçleri Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan gibi ülkelerden oluşuyor. Oluşan bu koalisyon haliyle Sünni cepheyi temsil ediyor. 

Husiler ise İran destekli Şii cepheyi destekliyor. 

Müslüman Yemen halkı batının kışkırtması ve sessizliği ile mezhep çatışmasına kurban gidiyor. 

Velhasıl...

Sonuç olarak 26 Mart 2015’te Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen’de başlattığı askeri operasyon halen sürüyor. 10 bine yakın sivilin hayatını kaybettiği, 3 milyon sivilin ise göç etmek zorunda kaldığı Arap yarımadasının en fakir ülkesi Yemen’de, koalisyon ve Yemen güçlerinin büyük bir ilerleme kat etmediği biliniyor.

Bilinen bir şey daha var ki, iki cephenin de ilerleme kaydedemediği 4. yılını dolduran şeytan savaşında yaklaşık 8 milyon kişi de kıtlığın eşiğine gelmiş durumda. 18 milyon insan ise bir sonraki yemeğinin nereden geleceğini bilmeden yaşıyor. 

Biz ise açlıktan cesede dönmüş Müslüman çocukların irileşmiş gözlerindeki son bakışı izlemekten başka hiçbir şey yapmıyoruz. 

Sorarlarsa “Elhamdulillah Müslümanız” demeyi ihmal etmeyelim!