Yeni bir Fuar Merkezi yapmak için yıllardır sürdürülen çalışmalarda mutlu sona yaklaşıldı. Hatırlanacağı gibi, Fuar Merkezi´nin arsasını İnegöl Belediyesi MODEF Fuarcılık Şirketi´ne düşük bir bedelle tahsis etmişti. İşte yakında Bursa Ankara Karayolu üzerindeki 80 dönümlük bu arazi üzerinde, yeni bir Fuar Merkezi yapılacak. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı´nca (BEBKA) finansı sağlanacak olan yeni tesisin inşaatı önümüzdeki aylarda başlayacak ve 2019 yılında bitirilmesi hedefleniyor. 2 katlı olacak tesis tamamlandığında, ilçedeki mevcut Fuar Merkezi´nin 4 katı büyüklüğünde bir alanda İnegöl Mobilya fuarları düzenlenecek. Yapılacak tesis, başka sektörlerin kullanımına da açık olacak.

Yeni Fuar Merkezi´nin yapılması için gerekli kaynağın bulunması konusunda en büyük pay AK Parti Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin´e ait. Şöyle ki. Hüseyin Şahin, bu konuyu yaklaşık 1 yıldır takip ediyordu. Bu işin yapılması için Ankara´da çalmadık kapı bırakmadı. Deyim yerindeyse Bakanlıkların kapısında uyudu. Milletvekili Şahin´in bu çabaları önceki hafta meyvesini verdi. Hüseyin Şahin, MODEF Fuarcılık Şirketi´nin Başkanı Yavuz Uğurdağ, Şirketin Yönetim Kurulu Üyeleri olan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkan Yardımcıları Salim Kaplan, Selçuk Armağan ve İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ile birlikte Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan´ı ziyaret etti. Ziyarette projeyi Bakan Elvan´a bir kez daha sunan Milletvekili Şahin olumlu cevap aldı. Böylece İnegöl´ün yeni Fuar Merkezi´nin BEBKA tarafından sağlanacak katkı ile yapılmasının önü açıldı.

***
Bakandan müjdeli haberi alan Milletvekili Hüseyin Şahin ve İnegöl heyeti, geçen hafta BEBKA Yönetim Kurulu´nu ziyaret ederek proje hakkında bilgilendirdiler ve destek istediler. Görüşmeler sonrasında düşüncelerini sorduğumuz Hüseyin Şahin oldukça keyifliydi. Projenin sadece İnegöl´e değil, Bursa´ya hatta tüm ülkeye katkısı olacağına özellikle vurgu yaptı. Mobilya sektörünün Türkiye açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Bunun gerekçelerini de şöyle sıraladı:

“Ülkemizin 2016 yılında ihracatta kilogram fiyatı 1.34 dolardır. AK Parti iktidara gelmeden önce yani 2001 öncesinde bu rakam 0,69 dolardı. Hükümetimiz özellikle son yıllarda katma değeri yüksek üretimi artırmak için yoğun çaba harcamaktadır. Mobilyanın ihracat kilogram fiyatı ise 3,7 dolardır. Ama pazarlama, tanıtım ve özellikle de tasarım ile bu rakam çok daha yukarıya çıkarılabilir. Dünyada mobilya sektörünü incelediğimizde İtalya, Almanya, Polonya ve ABD´nin bu sektörde iddialı olduklarını görüyoruz. Ülkemiz dünya mobilya ihracatında şu anda Romanya ve İspanya´nın ardından kıl payı farkla 16. sırada yer alıyor. Bizim öncelikli hedefimiz ülkemizi bu alanda ilk 5 sıraya çıkarmak. Şunları da ekleyeyim. Mobilya sektörü 20 dolayında sektörün can simidir. Hammadde ithalatı çok azdır. Bunlara ek olarak istihdama çok büyük katkısı vardır.”

***
Yeni Fuar Merkezi konusunda heyecanlı olan başkaları da var. Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) ve Modef Fuarcılık Şirketi Başkanı Yavuz Uğurdağ projeye finansman sağlanması konusunda gösterdiği yoğun çaba için Milletvekili Hüseyin Şahin´e teşekkür etti. Uğurdağ, Yeni Fuar Merkezi´nin İnegöl´ün ortak eseri olacağına da özel bir vurgu yaptı. Projeyi İnegöl Belediyesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, İnegöl´deki sivil toplum kuruluşları, hatta ilçedeki bütün dinamiklerle birlikte el ele yaparak hayata geçireceklerini ve birlikte yaşatacaklarına da söyledi.

İTSO Başkan Yardımcısı Salim Kaplan´da Yeni Fuar Merkezi Projesi´nin İnegöl Mobilya sektörü açısından çok büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Salim Kaplan, İTSO´nun sektöre sürekli destek verdiğini belirterek, fuar merkezinin İnegöl´e kazandırılması ve yaşatılmasında da bu desteğin süreceğine vurgu yaptı. İlçemizin lokomotif sektörü olduğu için mobilyaya özel bir önem atfettiklerine dikkat çeken Kaplan, “Odamız, sektörün daha da büyümesi için, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrasında da desteğe devam edecek” cümlesini kurdu.

İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ise, Fuar alanın 4 kat büyümesiyle daha fazla mobilyacının ürünlerini tanıtmasına fırsat sağlanacağını söyledi.

***
Milletvekili Hüseyin Şahin´in yoğun çabası ile İnegöl´e yapılacak tesisin hayırlı uğurlu olmasını dileyelim. Zira mobilya sektörünün önünün açılmasını çok önemsiyoruz.