Alt ve üst çene diş dizilerinin en sonundan süren 3. büyük azı dişleri, yirmili yaşlar civarında gelişimlerini tamamlayıp ağız içine çıktıklarından genellikle yirmi yaş dişi olarak bilinirler. Çenelerde yer darlığına, dişin çıktığı bölgenin kemik durumuna ve dişin kök anatomisine bağlı olarak bu dişler tamamen çıkabilirler veya çene kemiğinde tamamen veya yarı gömük kalabilirler.
Yirmi yaş dişleri herhangi bir sorun teşkil etmediği müddetçe normal şartlarda çekilmemesi gereken dişlerdir. Ancak yirmi yaş dişleri eğer bölgede ağrıya neden oluyorsa, gömülü kalması durumunda, diğer dişlerde baskı nedeni ile ağrı oluşturması durumlarda, iltihaplanma meydana geldiği durumlarda, dişleri sıkıştırarak ön dişlerde yamulma oluşturduğu durumlarda doktorunuzun da kararı ile çekilmesi gereken dişlerdir.

Yirmilik dişler ;
– 20 lik dişler en son çıkan ve en arka bölgede oluşan dişlerdir.
– Sayıca 4 tanedir.Ancak  dördüde sürecek diye bir şart yoktur.
– Ağızda çıkan 3. büyük azı dişlerdir.
– Bu dişler yaklaşık 17 yaşından itibaren çıkmaya başlarlar.
– Genellikle 25  yaşlarda ağızda bulunacak olan 4 adet 20 lik dişte çıkmış olur.
 

Hangi durumlarda bu dişler çekilebilir ?
Yirmilik  dişlerin çekilip çekilmeyeceğine karar verebilmek için bir takım problemlerin oluşması gerekir. Bunlar;
- Tam gömülü iken ağrı şikayetlerinin baş göstermesi
- Dişin çene kemiği içerisinde gömülü olarak kalması ve yeterli alan bulamaması
- Bu dişlerin komşu dişlerle olan teması ( baskı, iltihaplanma, çürüme vb. durumlar oluşturmaya yatkın olması )
- Bölgede iltihaplanma oluşturması
- Bölgede kist oluşumuna sebebiyet vermesi
 - Öndeki dişe zarar verilmesi: Gömük olan yirmi yaş dişleri önlerinde bulunan 2. büyük azı dişlerinin köklerine baskı yapıp kökte problem veya dişle temas yerinden geç fark edilen çürüklere yol açabilirler. Baskı fazlaysa ön dişte devrilmeler de meydana gelebilir.

 - Ön dişlerde çapraşıklık: Sürmeye çalışan yirmi yaş dişleri öndeki dişlerde çapraşıklığa neden olabilirler. Özellikle ortodontik tedavi sonrası çapraşıklık olmasını engellemek için yirmi yaş dişlerinin çekimi tavsiye edilir.

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli ?
Çekim sonrası yerleştirilen tampon kanamayı durdurmak içindir . Tampon yarım saat sıkıca ısırıldıktan sonra bu bölgede pıhtı oluşur ve kanama durur. Fakat ilk 24 saat tükürme ve çalkalama yapılmamalıdır. Operasyon sonrasında ilgili bölgede ödeme bağlı şişlik oluşabilir. İlk 24 saat buz kompres yapılarak ödem kontrol altında tutulmalıdır. İlk hafta sigara ve alkol kullanılmamalıdır. İlk hafta asitli, acılı ve sıcak gıdalar tüketilmemelidir ve ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Eğer reçete edildiyse ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.