B

ir siyasi virajı daha yara almadan atlattık. 16 Nisan günü Türkiye, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” referandumu için sandık başına gitti ve yüzde 52 ye yakın oyla sistem millet tarafından kabul edildi. Sistemin neler getirip neler götürdüğü, eksileri ya da artılarının neler olduğu bir haftadır tartışılıyor. Referandum, 16 Nisan öncesi iki ay boyunca kamuoyunu meşgul etti. Oylama sonucundan da anlaşacağı üzere vatandaş ikiye bölündü. Evet ve hayır cephesi propaganda yapmak ve oylarını artırmak için mücadele verdi. Görsel, sosyal ve yazılı medya yeteri kadar malzeme edindi, bazıları ise bu durumdan maddi gelir elde etti. Vatandaş kahvehanede çay içerken, yolda yürürken, işyerinde çalışırken referandumu tartıştı. Toplum bir şekilde ikiye bölündü, taraflar birbirini hain ilan etti. Demokratik bir eylem olan referandum oylamasına kendi kültürümüzü ekleyip birçok tartışmayı kavgaya dönüştürme becerisi gösterdik. Sadece bir oylamadan ibaret olan referandum kararımızı insanlara dikte etmeye çalıştık, kabul etmeyenleri vatana ihanet ile suçladık. 

Tarihimizde kullanmadığımız ve yeni yeni alışmaya çalıştığımız demokrasi ile bir sınav daha gerçekleştirdik. 

 

Bu sınav bizlere şunu öğretti;

Birbirimizin kararı bizim kavga sebebimiz olmamalı. Siyaset kavga etme zemini değil millete hizmet etmenin bir yoludur. Toplumsal kararlarımız bizleri ayrıştırmamalı tam tersine çeşitliliğimize zenginlik katmalıdır. 

 

16 Nisan referandumunu kazasız belasız atlattık. Herkes verdiği kararın daha hayırlı olduğu kanaatini taşıyor. 

Kararlarımızın milli birliğimizi ve bireysel dostluğumuzu bozmamasını, önceliğimizin siyaset değil kardeşlik hukuku olmasını temenni ediyorum. 

 

***

Bordo Beyaz İnegöl´e Yeşil Beyaz Pazaryeri 

Eskisinin yıkılması ve büyük bir faciadan dönülmesi haricinde yeni pazaryeri için söylenecek pek de olumsuz birşey yok. Kapalı otopark alanı ve kullanışlı olması pazar esnafının yüzünü güldürüyor. Bina tamamen bittiğinde daha da kullanışlı olacağına inanıyorum. 

 

Eleştirecek birşey bulamadın da rengine mi taktın diyebilirsiniz ama İnegöl´ün kapalı pazaryerinin yeşil beyaz değil bordo beyaz olması daha uygun olabilir diye düşünmüyor değilim. 

 

***

Velhasıl...

Kim yerelde ve genelde vatana, millete ve İslam´a hakkıyla hizmet ediyor ise Allah ondan razı olsun.