AĞIZ SAĞLIĞINA ZARAR VEREN ALIŞKANLIKLAR

Abone Ol

Dişlerimiz birer açacak ya da makas değildir. Kendi doğal dişlerimiz başta olmak üzere özellikle ön bölgelerde kron köprü protezleri bulunan bireylerde, dişler ile paket açmak, etiket koparmak, şişe açmak hem dişlerde travmaya sebep olabilmekte hem de ön bölge protezlerinin çıkmasına kırılmasına neden olabilmektedir.
Dolayısıyla dişlerimiz ile gün içinde bu şekil zarar veren uygulamalardan kaçınmalıyız.
-Aşırı şeker tüketmek;    
Tabi ki protein ve karbonhidrat haricinde vücudun belirli miktarda şeker ihtiyacı da bulunmaktadır. Bu ihtiyacı da zaten meyvelerden veya yiyeceklerden almaktayız.
Fakat bunun haricinde sürekli şeker tüketimi ve bu sayede fermante olan karbonhidratlar diş sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Gün içinde sürekli sık aralıklar ile şeker tüketimi ve bununla birlikte dişleri fırçalayamadığımız durumlarda dişlerde oluşan asidik ortam oluşmakta ve sonuçta dişlerde hızlı bir şekilde çürüme başlamaktadır.
-Dişleri hatalı fırçalamak;
Beyazlayacağı düşüncesi ile dişleri çok sert fırçalamak özellikle yanlış diş fırçası seçimi ile birleşince geri dönüşü imkansız sorunlara yol açabilmektedir. Çünkü sert diş fırçaları kök yüzeyinde zaten ince olan dişetinde çekilmelere ve akabinde kök çürükleri ve diş hassasiyetine yol açmaktadır.
Doğal olanı dişleri günde en az 2 defa sabah ve akşam 2 şer dakika süre ile dişeti sağlığınıza göre hekiminiz tarafından önerilen fırça ile kurallara uygun fırçalamaktır. Ayrıca dişlerin ara yüzeyleri için diş ipi kullanımı da faydalı olacaktır.
-Dişleri sürekli sıkmak ve gıcırdatmak;
Özellikle stres kaynaklı olan bu durum dişlerde aşınmalara, dişeti çekilmelerine sebep olmaktadır. Bir süre sonra bu durum şiddetlenmekte ve oklüzal travma dediğimiz rahatsızlığa yol açar. Dişlerde çürüme olmadan sallanmalara ve erken diş kayıplarına neden olmaktadır.