“İyilik yap denize at, balık bilmezse Hâlik bilir”

Fatih Sultan Mehmed, Fatih Camii´ni yaptırmaya karar verdiğinde şahsi malını kullanır ve kesinlikle bu caminin yapımına kimsenin katkısı olmasını yasaklar. Camii inşaatı devam ederken, camiye yakın evlerden yaşlı bir kadın bakar ki, işçilerden birisi canhıraş çalışır, kan ter içindedir. Bu işçinin haline acıyıp, bir kase ayran ikram eder. Fatih Sultan Mehmed ertesi gün işçinin yanına gelip neden o kadıncağızın ayranını içtin deyince, işçi şaşırır mahcup bir vaziyette Sultanım çok yorulmuş ve susamıştım, kadıncağızın ikramını geri çeviremedim der. Fatih Sultan Mehmed yaşlı kadını çağırtır. Ona teyzeciğim dün bir rüya gördüm. Mahşer günü mizan terazisinde senin bir kase ayranının sevabı ile benim yaptırdığım bu caminin sevabının eşit olduğunu gördüm der.
Atalarımızın “İyilik yap denize at, balık bilmezse Hâlik bilir” sözü yukarıdaki hikayenin sonucunu bize vermiyor mu?
Gönülden yapılan iyiliğin karşılığı birken bin olur. Gönülsüz yapılan iyilikte binken bir bile değer bulmaz.
İyilikte amaç içten gelerek ve isteyerek yapmaktır. Benim gücüm nedir ki demeden. İnsanlara tebessüm ederek selam vermenin bile karşılığı varken, yapılan hiçbir iyilik veya kötülük karşılıksız kalmaz. Her insanın iyilik yapma gücü vardır. Her insanın iyilik yapma alanları farklıdır, bulunduğu konumu ile alakalıdır. Hali vakti yerinde olan mali yardımla, buna gücü yetmeyen elinden gelen yardımla iyilikte bulunur.
Bizim değerler dünyamızda iyiliğin karşılığını beklemek yoktur; ama Yüce Yaratan yapılan her iyiliğin karşılığını vereceğini bildiriyor. Ve iyilik nerede olursa olsun Allah onu karşımıza getiriyor. Sadakanın belaları def etmesi bunun en güzel göstergesidir.
Alan, başkasından beklentisi olan insanlardan ziyade; kendinde olanı başkasına veren cömert iyiliksever insanlar çok değerlidir. Bu tür insanlar toplum nezdinde de saygındır.
Manevi değerlerimiz bizleri iyi, doğru ve güzel olma yolunda örnek davranışlar yapmaya özendirmiştir. Hepimizin bildiği gibi iyi olmak - iyilik insan olmanın gereklerindendir öyle değil mi?
Bir Tavsiye: Çocuklarımıza değerlerimizi öğretmesi ve kazandırması bakımından TRT Diyanet TV´de yayınlanan “Yusuf´un Dünyası” isimli çizgi filmin izlenmesini tavsiye ederim.