Diş implantları ağızda eksik olan dişlerin yerine konulması amacıyla, genellikle titanyum ve titanyum bileşenlerinden hazırlanan yapay diş köklerdir.Genellikle  titanyum dememin sebebi bu materyalin vücut dokuları ile etkileşime girmediği ve kuvvetlere karşı daha dirençli materyal olmasından kaynaklanmaktadır. İmplantlar daha önceden kaybedilmiş olan dişlerin oluşturduğu boşluklara veya ciddi bir enfeksiyon yoksa hemen çekim sonrası diş yuvasına yerleştirilebilir. İmplantlar , sabit veya hareketli protezler yapmak amacıyla kemiğin yeterli olduğu durumlarda basit bir operasyonla çene kemiğine yerleştirilebilirler. Eğer kemik miktarı yeterli değilse implant uygulamasından önce kemik oluşturmaya yönelik işlemler yapılması gerekebilir.

Diş eksikliği olan kişiler fonksiyonel ve estetik birçok sorun yaşamaktadırlar. Diş eksikliğinde etkin bir çiğneme yapılamamaktadır. Diş kaybı, kapanışın da değişmesine neden olduğundan; çene ekleminde sorunlara neden olabilir. Ayrıca oluşabilen estetik problemler ve konuşma bozuklukları nedeniyle, kişilerin kendilerine güvenleri de etkilenebilmektedir.

İmplantlar; dişlerini periodontal hastalık, çürük, travma ya da başka bir nedenle kaybetmiş kişilerde iyi bir ağız sağlığı için ideal bir seçenektir. Dişlerin eksik olduğu bölgelerde zamanla çene kemiğinde erime meydana gelir. Diş çekimini takiben implantın uygulanması bu erime miktarını önemli ölçüde azaltmaktadır. Komşu dişlerden destek almadığından geleneksel köprülere göre daha koruyucu bir uygulamadır. Çenelerde en sondaki dişlerin eksik olduğu durumlarda sabit bir protez (kuron veya köprü gibi) yapılamadığında, hareketli (kişi tarafından takıp çıkartılan) bir protez tercih edilmediğinde ya da tamamen dişsiz ağızlarda çene kemiği silikleştiğinden total protez kullanımı zorlaştığında ve protezin ağız içerisinde oynamasını engellemek amacıyla da implantlar uygulanmaktadır.

 Normalde hastada yeterli kemik mevcut ise diş hekimlerinin tercihi her dişin yerine bir implant uygulamasıdır. Ancak bazı durumlarda iki implant aralıklı yerleştirilerek üzerine köprü protezi yapılabilir. Yerleştirilecek olan implantın sayısı ancak hekimin klinik ve radyografik muayaenesinden sonra belirlenir.

 İmplantın en büyük avantajı sağlam diş kesilmesinin önüne geçmesidir. Klasik köprü protezlerinde kayıp boşluğun ön ve arkasındaki dişler kesilerek sonuca ulaşılır. Bu yüzden implantlar daha çok tercih edilebilirler.
 Dental implant işlemi bazı riskli durumlar dışında her hastaya uygulanabilinir. Burada asıl önemli olan kullanılacak olan implantın kalitesi, cerrahi işlemin gerçekleştirileceği ortamın sterilizasyon ve dezenfeksiyonu ve hekimin tecrübesidir. Vücudun implantı kabul etmemesi gibi bir durum söz konusu olmamak ile birlikte bu işlem eğer pis bir ortamda gerçekleştirilirse , iltihabi bir durumun gerçekleşmesi sonucunda implantlar o bölgede  tutmayabilir.

Hangi durumlarda implant tedavisi uygulamak risklidir ?
 -İyileşmeyi etkileyen diyabet ve kronik kardiyovasküler hastalıklar
-Kemik gelişimini tamamlamamış olan genç hastalar
-Hamileler
-Çok aşırı sigara kullanan hastalar
-Alkol ve uyuşturucu bağımlıları
-Baş ve boyun bölgesine tüksek dozda radyoterapi uygulanmış kişiler

    Hastalar implant tedavisinin çok ağrılı ve korkuya sebebiyet veren bir tedavi olarak düşünmektedirler. Ancak düşünüldüğü kadar ağrılı değil , oldukça basit bir işlemdir.

 İmplantların yerleştirildikten sonra kemik ile kaynaşması (osteointegrasyon) için, eğer ileri uygulamalar yapılmamış ise; hastanın yaşı, kemik kalitesi ve sistemik durumuna bağlı olarak 1 ile 6 ay arasında değişen kemik iyileşme süresi gerekmektedir. Günümüzde kullanılan implantların yüzey özelliklerinin gelişmesiyle, eğer implant kemiğe bağlı olarak yeterli kuvvet ile yerleştirilebilmiş ise fonksiyona geçmeyen veya bazı durumlarda fonksiyonda olan geçici implant üstü protezler yapılabilmektedir. İmplant üstüne yapılacak protezin zamanını belirleyen birçok faktör vardır. Diş hekiminiz ayrıntılı değerlendirme sonrası doğru zamanlamayı, sizin beklentilerinizi de dikkate alarak belirleyecektir.
İmplantlar da, dişler gibi dişeti ve kemik ile ilişkidedir ve bu yapılarda oluşabilecek rahatsızlıklar implantları etkileyebilmektedir. İyi bir ağız bakımı yapılamadığında, implantların çevresindeki dişeti iltihaplanarak doğal dişe benzer şekilde dişeti hastalıklarının oluşmasına ve implantların kaybedilmesine varan sorunlara neden olabilir. Doğal dişlere olduğu gibi, implantların çevresine de doğru bir ağız bakımı uygulayıp, rutin kontrollere gittiğinizde; implantlarınızı uzun bir süre sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.