Son dönemde sıkça gündeme gelen uyuz vakaları, Medicana Ataköy Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Gülsüm Gençoğlan tarafından ele alındı. Prof. Dr. Gençoğlan, uyuzun toplum genelinde yaygın görülmesinin, bir salgın artışın işareti olabileceğini belirtti. Ayrıca, beş yıldızlı otellerde bile hastalığın bulaşma riskine dikkat çekti.

Uyuzun belirtileri, tanısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren uzman, hastaların genellikle kuru ve şiddetli kaşıntıdan şikayet ettiğini açıkladı. Bu kaşıntının özellikle gece arttığını ve uyku düzenini bozduğunu vurguladı. Uyuzun sık görüldüğü bölgeler arasında karın altı, eller, kollar, bacaklar ve göğüs bulunuyor.

Prof. Dr. Gençoğlan, uyuz tedavisinde kullanılan kremlere karşı direnç geliştiğini ve tedavinin başarılı olabilmesi için ilaçların önerilen şekilde kullanılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, tedavi sürecinde hasta temas ettiği tüm tekstil ürünlerini yüksek sıcaklıkta yıkamalıdır.

Çocukların uyuzun yayılmasındaki risk faktörleri üzerinde de duran uzman, çocukların kısa süreli temaslarla bile hastalığı kaptığını belirtti. Anaokulları gibi yerlerde çocukların kendilerini ifade edemediklerini ve bu nedenle hastalığın geç fark edildiğini açıkladı.

Ayrıca, uyuzun yayılmasını kolaylaştıran faktörler arasında kıyafetlerin üst üste asılması ve tek bir askıda saklanması gibi alışkanlıkları da öne çıkardı.

Uzman, ailelerin dikkatli olmalarını ve çocuklarını uyuzdan korumak için mümkün olduğunca başkalarına kucağa vermeme önerisinde bulundu. Mağazalarda ürün deneme sırasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında da uyarılarda bulundu.

Uyuzun utanılacak bir durum olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Gençoğlan, herkesin uyuzdan korunmak için tedavi olması gerektiğini ve ilaçların iki doz halinde alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, hastaların tedaviye tam olarak uyum sağlamalarının önemine dikkat çekti ve bu sayede uyuz salgınının önüne geçilebileceğini ifade etti.

Editör: Berfe KURT