Dövizdeki artış nedeniyle hammadde de zamların devam ettiğini belirten mobilyacılar, zamların seçimin ardından son bulmasını ümit ediyor. 2018 yılı ilk 4 ayında süngere yüzde 30 zam yapıldığını belirten İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Okan Güler, “Seçimin ardından ortadan kalkacak olan belirsizlikle piyasalarda bir rahatlama olacak. Dövizdeki düşüşle beraber hammadde üreticileri de fiyatlarda düşüş yapacaklarından eminim” dedi.

SEÇİMLE BELİRSİZLİK ORTADAN KALKACAK

Döviz kurlarındaki artışı ve hammadde zamlarını değerlendiren İMOS Başkanı Okan Güler, “Hammadde de yaşanan zamlar dövizde yaşanan artışlardan kaynaklanıyor. Zamlar nedeniyle maliyetlerimiz arttı ve bu nedenle yurtdışında rekabet edebilirliğimiz ortadan kalktı. Şuan ülkenin içinde bulunduğu belirsizlik ortamı 24 Haziran seçimleriyle birlikte ortadan kalktıktan sonra dövizdeki bu artış duracaktır. Akabinde de hammaddelerimizde bu artış düşmeye başlayacak ve eski seviyelerine düşecektir. Hammadde artışları nedeniyle üreticilerimiz kar edemiyor. Şuan maliyetine satışlar yapılıyor. Seçimin ardından ortadan kalkacak olan belirsizlikle piyasalarda bir rahatlama olacak. Dövizde ki düşüşle beraber hammadde üreticileri de fiyatlarda düşü yapacaklarından eminim. Çünkü özellikle sünger fiyatları, döviz ve petrol fiyatlarıyla alakalıdır. Şuanda hem petrol fiyatları artıyor hem de döviz artıyor” diye konuştu.

YÜZDE 10 CİVARINDA BİR ZAM YAPTIK

2018 yılında ilk 4-5 aylık sürede süngere yaklaşık yüzde 30 zam yapıldığını belirten Güler, “Artan maliyetler nedeniyle üreticiler olarak bizlere zam yapmak zorunda kaldık. Bizler ürünlerimize ise, yüzde 10 civarında bir zam yaptık” dedi.

BİZİM ÜLKEMİZ GÜÇLÜ BİR ÜLKE

Hammadde üreticilerinin vadeli satışları durdurduğu iddiasını da değerlendiren Güler, “Biz bu süreci 2001 yılında da yaşadık. Bizim ülkemiz güçlü bir ülke. Seçimle birlikte bu belirsizlik ortamı ortadan kalkınca bu durumda çözülecektir. Ülkemiz güçlü, insanımız çalışkan. Bu durumu da en kısa sürede atlatacağımızdan eminim” diye konuştu.

ALICI OLMAYINCA İSTEDİĞİN KADAR NAKİT SAT

Özellikle yurtdışı bazlı tedarik getiren hammadde üreticilerinin kısa süreliğine bir panik yaşadığını ifade eden İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ise, “Fakat Merkez Bankası, hükümetin idareleri ile dolar kontrol altına alındı. Bizim satışlarımız Türkiye’de evrakla oluyor, nakit satışlar çok az. 8-10-12 ay vadeli satışlarımız oluyor. 1-2 kere nakit alım yapan esnaflarımız olur ama uzun vade de buna dayanmak zordur. Bu kısa bir geçiş diye düşünüyorum. Tekrar normale döneceğini tahmin ediyorum. Onlarda ürettikleri ürünü bu sefer satamazlar. Alıcı olmayınca istediğin kadar nakit sat” dedi.

KDV BEKLENTİSİ VAR

Tüketicilerinde şuanda KDV indirimini beklediği için mobilya satışlarında bir daralma olduğunu belirten Başkan Ayhan, “Bir beklenti var. Bir söylenti çıktı KDV indirimi ile ilgili, tüketicide bunu bekliyor. Bu KDV indirimi de Ramazan ayı içerisinde olursa, Ramazan ayından sonra düğün sezonu hızlı bir şekilde başlayacak. Mobilya üreticileri rahat bir nefes alır diye düşünüyorum. Seçimlere kadar her türlü, her şeye hazırlıklı olacağı, dişimizi sıkacağız esnaf olarak. Çünkü, bu oynana oyunlara gelmememiz gerekiyor. Seçimler demokratik bir şekilde yapılacaktır. Hak eden, kim kazanırsa o hükümeti kuracaktır, cumhurbaşkanı olacaktır. Bizde kazanan gurubun, partinin, cumhurbaşkanının yönetiminde olan bireyler olacağız. Seçimlerimiz hayırlı ve uğurlu olsun” diye konuştu.

PABUÇ BIRAKMAMAK GEREKİYOR

Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini ifade eden Ayhan, “Yaşım itibari ile 80 darbesini, devalüasyonları, koalisyonları gördüm. Bir çok etkinlik ekonomik sıkıntılar gördüm. Fakat 15 Temmuz Darbe girişimi gibi hiçbir şey görmemiştim. Bir gurubun egosuydu o. Onların kalkışmasını gördük. O günden beri Türkiye Cumhuriyeti ile uğraşıyor iç ve dış güçler. Bunlara pabuç bırakmamak gerekir diye düşünüyorum. Üreticilerimizin de sabırlı olması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim