Protokol çerçevesinde STK´lar ve firmalar tarafından okula ve öğrencilere iş imkanı, burs ve çeşitli destekler sağlanacak.

Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampüsü çok amaçlı salonunda düzenlenen protokol imza törenine Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Uğur Baş, Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Meclis Başkanı Mahmut Demirtaş, İnegöl Mobilya Sanayiciler Derneği (İMOS) Başkanı Okan Güler, Tematik Lise Müdürü Şenol Yoğurtçu, mobilya firması temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

TÜRKİYE´DE TEK VE ALANINDA LİDER OKUL

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından programın açış konuşmasını yapan Tematik Lise Müdürü Şenol Yoğurtçu, “Okulumuz Hacı Sevim Yıldız Külliyesinde bulunan 6 tane meslek lisesinden biridir. Ancak okulumuzun diğer meslek liselerinden ayrılan en büyük özellikleri şudur; okulumuz Türkiye´de kurulan 18 adet tematik liseden biridir. Bakanlığımıza bağlı proje okuludur. Alanında Türkiye´de tek ve alanında lider okuldur. Bizde okulumuzda mobilya sektöründe iyiyi değil, en iyiyi yakalamak adına çalışmalar yapıyoruz. Biraz sonra imzasını gerçekleştireceğimiz protokollerle okulumuza gelen 80 öğrencimize burs imkanı kazandırmış bulunuyoruz. Bunun dışında yine imzalayacağımız protokollerle mobilya firması sahiplerimiz okulumuza sınıf, kütüphane gibi donatım malzemesi yardımında da bulunmaktadırlar. Okulumuzun tüm öğrencilerini yurt içinde açılan mobilya fuarına götürerek, onların ufuklarını açmaya gayret ediyoruz. Yaptığımız tüm bu çalışmalarda İnegöl´de faaliyet gösteren mobilya ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşları yanımızda, ayrıca tüm mobilya firmaları da okulumuza büyük destek vermektedir. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

MİLANO İLE İNEGÖL´Ü KUCAKLAŞTIRACAĞIZ

Okullarının gelecekte mobilya sektörünün alt yapısı durumunda olduğunu ifade eden Yoğurtçu, “Geçtiğimiz günlerde İtalya´nın Milano şehrinde düzenlenen Mobilya Fuarına İnegöl mobilya platformu tarafından davet edildik. Okulumuzdan 3 öğretmen ve Hacı Sevim Yıldız-2 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden iki öğretmen arkadaşla fuara katıldık. Fuar bizi çok heyecanlandırdı. Ancak en çok heyecanlandıran ise, İtalya´nın Monza şehrinde Lissoni Meroni Mobilya Lisesinden Milano başkonsolosluğumuz aracılığı ile aldığımız randevuydu. Bu okul birebir bizim okulumuzun kopyası niteliğindeydi. Okulu gezdik, çok güzel bilgi paylaşımları oldu. Okul ile kardeş okul protokolü imzalama aşamasındayız. İnşallah önümüzdeki yılda öğrenci staj değişimleri yapmayı hedefliyoruz. Amacımız mobilyada dünyanın başkenti olan Milano ile Türkiye de mobilyanın baş şehri olan İnegöl´ü kucaklaştırmaktır. Bu duygu ve düşünceler ile işimiz, gücümüz mobilya diyoruz. Bu arada başta İnegöl Kaymakamlığımız olmak üzere okulumuza desteklerini esirgemeyen Belediyemize, İnegöl Ticaret Sanayi Odamıza, Mobilyacılar Odamıza, İMOS´a, MÜSİAD´a, Mobiliyum AVM yönetimine ve tüm mobilyacı esnafımıza sonsuz teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR NİMET

İnegöl´ün mobilya serüvenini anlatarak konuşmasına başlayan Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Buradan yetişecek öğrencilerimiz İnegöl´e bir değer katar. Yeni işadamlarımız, tasarımcılarımız aranızdan yetişir. Dünyanın tanıdığı İnegöl ilçemize sizlerde bir değer katarsınız diye düşünüyorum. Sanayimiz geçmişe göre gelişti. Mobilya sanayimizin sınırı çizilmeseydi Alibeyköy Mahallesi sınırlarına kadar gidecekti. 2. OSB´miz yapılmasaydı bu kadar mobilyacımız nerede çalışırdı? Şuan birçok arkadaşımızın işyeri açmak için kiralık yer aradığını biliyorum. İnegöl mobilya sanayisinde yetişmiş ara eleman bulunmadığını iyi biliyorum. Demek ki, bizim büyüklerimiz bize çok güzel bir miras bırakmış. Yani petrol olsaydı, gün gelir biterdi. Maden olsaydı, gün gelir biterdi. Bize bırakılan bu değer, ahşap işi dünya döndükçe, insanlık var oldukça bitmeyecek bir değer. Bizim için büyük bir nimet. Bizim bugünlere gelmemize vesile olan büyüklerimize teşekkür ediyorum. İnegöl´e birçok Kaymakamımız, Belediye Başkanlarımız geldi. Onlarında olmazsa olmazı İnegöl mobilyasıdır. İnegöl mobilyasını dışlayan bir yöneticimiz zaten içimizde barınamaz. Onlarda hep bizlerle birlikte çalıştılar. Bizde onlara teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi.

TEMATİK LİSE DE TASARIMA ÖNEM VERİLİYOR

Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican ise, “İnegöl´de iki tane mobilya alanında eğitim veren okulumuz var. Biri Mobilya ve İç Mekan Tasarım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, diğeri de Hacı Sevim Yıldız-2 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ki mobilya bölümü. Hacı Sevim Yıldız-2 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi içerisinde yer alan mobilya bölümünde üretim alanında görev alacak kişiler yetiştirilmekte. Mobilya ve İç Mekan Tasarım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ise, özellikle tasarıma yönelik mühendislik eğitimi verilmekte. Yani üst öğrenime hazırlayan bir okuldur. TEOG artık kaldırıldı. Yeni sistemde Türkiye genelinde ki öğrencilerin yüzde 10´u sınavla alınan okullara yerleştirilecek. Tematik Lise proje okulu olduğu için sınavla öğrenci alan okullar içerisinde. Türkiye genelinde sınava girip, en yüksek puanı alan ve yüzde 10 içerisinde yer alan öğrenciler buraya yerleşecek. Bu tarza Tematik Lise Türkiye genelinde 18 tane açıldı. Bu 18 tanesinin hepsi değişik alanlarda açıldı. Mobilya alanında Türkiye´de tek okuldur. Bu okulun birçok avantajları da olacaktır. Bakanlığımız tarafından mobilya üzerine açılacak olan Tematik Lise normalde başka bir ile açılması tasarlanmıştı. Bursa´ya motor tematik lisesiydi. Boş okul bulunamadığı için bizler talip olduk ve motor tematik lisesini, mobilya tematik lisesine dönüştürerek, İnegöl´e kazandırdık. Bu okul her ne kadar devlet okulu olsa da, mobilya alanında çalışan firmalarında okulu. Bu okula hep birlikte katkı sağlayacağız. Bu okuldan mezun olan öğrencilerimizin yükseköğrenime gitme şansları olduğu kadar, aynı zamanda iş garantileri de var. Buradaki firma yetkililerimiz imzalanan protokolle öğrencilerimize taahhütte bulunuyorlar. Hem istihdam etme adına hem de öğrenimleri süresince öğrencilerimize çeşitli destekler verecekler. Bu anlamda okulumuz çok önemli bir okul” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 43 STK ve firma ile okula ve öğrencilere iş imkanı, burs ve çeşitli destekleri içeren protokol imzalandı.

Editör: TE Bilişim