Yeni yıl ile birlikte vergi uygulamalarında dijital dönüşüm başlıyor. Mali Müşavir Semih Şeherli dönüşüm ile alakalı önemli bilgiler verdi.

Yeni yıldan itibaren vergi uygulamalarında kapsamlı bir e-dönüşüm gerçekleşecek. Bu kapsamda yılbaşından itibaren kağıt ortamında verilen fatura, arşiv fatura, irsaliye ve müstahsil makbuzu gibi çok sayıda evrakta e-belge kullanılması zorunlu hale gelecek. Mali Müşavir Semih Şeherli Konu hakkında bilgiler vererek dönüşüm ile birlikte vatandaşların işlemleri daha hızlı olacağını ifade etti.

E-dönüşüm ile alakalı bilgiler veren Şeherli, “Maliye bakanlığımız 19.10.2019 tarihinde bir kanun yayınladı. Bu kanunla birlikte vergide dijitalleştirme platformu gelişti. Bununla birlikte mükelleflere e-fatura ve e-arşiv ile alakalı birçok yükümlülükler getirildi.  Mükelleflerin ve esnafların bu kanuna uyması gerekmekte.  Öncelikle daha önceden e-fatura, e-defter ve e-arşiv kullanan mükellefler kullanmaya devam edecekler ama bu kanunla beraber 2018-2019 yıllarında 10 milyon üzeri satışı olanlar mükellefler 01 Ocak 2020 tarihi ile birlikte e-defter ve e-fatura sürecine başlayacaklar. 5 milyon ve üzeri satışı olan mükellefler 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren e-arşiv ve e-fatura, 01 Ocak 2021 tarihinde ise e-defter sürecine başlayacaklar.  Bu usul kanunun getirdiği bir özellik ise yalnızca e-defter kullanıcılarına e-defter saklama yükümlülüğü getirildi. E-defter kullanıcıları aynı zamanda e-defter saklama yükümlüğü sahip olacaklar.”

İNTERNETTEN PARA KAZANANLAR DİKKAT

İnternet üzerinden para kazanan mükellefleri uyaran Şeherli. “İnternet üzerinden satış yapan ya da internet üzerinden reklam yapan mükellefler 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren e-fatura ve e-arşiv kullanmaya başlayacaklar.  Aynı zamanda bu mükellefler 1 Ocak 2021’den itibaren e-defter kullanmaya başlamak zorundalar.”

KOMİSYONCULARDA GEÇİŞ YAPACAK

Şeherli konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sebze, meyve satışı yapan komisyoncular mükellefler 1 Ocak 2020 itibari ile e-fatura, e-defter ve e-müstahsil makbuzu kullanmaya başlamak zorundalar.”

5 BİN TL ÜZERİNDE FATURALARDA ZORUNLU

“E-dönüşüm ile dijitalleşme hızlandırılmak isteniyor. İster e-fatura kullanıcısı olun ya da olmayın aynı gün içerisinde 5 bin TL üzerinde fatura kestiğinizde bunu da e-arşiv fatura kesmek zorundasınız. Vergi dairesi portalı üzerinde bunu ücretsiz düzenleyebiliyorsunuz.”

E-İRSALİYE ZORUNLU

“25 Milyon TL üzerinde cirosu olan firmalar aynı zamanda bu firmalar e-fatura kullanıyorlardı 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren e-irsaliye düzenlemek zorundalar. Bu kanun ile birlikte e-irsaliye kullanıcılarında artış bekleniyor.”

SERBEST MESLEK SAHİPLERİDE GEÇİŞ YAPACAK

“Serbest meslek işi ile uğraşan avukatlar, doktorlar, mali müşavirler, diş hekimleri 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren e-serbest meslek makbuzu kesmek zorunda kalacaklar. Serbest meslek yapanlar muhakkak bu tebliğ ile alakalı uygulamayı gözden kaçırmamaları gerekmekte.”

E-BİLET UYGULAMASI BAŞLIYOR
“Kara ve deniz taşımacılığı yapan D1 yetki belgesine sahip olan firmalar 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren e-bilet kesmeye başlayacaklar. Aynı zamanda sinema işletmeleri ise 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren e-bilet uygulamasına geçmek zorundalar. “

KAĞIT İSRAFI ÖNLENECEK

“Sonuç itibari ile ülkemizde vergi ve belge konusunda bir dijitalleştirme söz konusu bu konuda adımlar atıldı. Yıllardan beri birçok firma bu uygulamalara geçiş yaptılar ama artık bu süreç genele indirgendi burada bakanlığımızın yapmak istediği dijitalleşme yaparak koordinasyon daha uyumlu sağlanacak, kâğıt israfının önüne geçilecek.  İşlemler bu sayede daha hızlı olacak.  Bununla beraber maliye bakanlığı burada denetimi daha kolay yapacak belgelere daha hızlı ulaştığı için vatandaşa daha iyi hizmet verecek.”

ÇOK KOLAY VE BASİT SİSTEM

“Gelir İdaresi Başkanlığı bu dönüşüm ile alakalı güzel bir sistem hazırlamış, bu sisteme girip çok kolay bir şekilde bilgileri yazarak e-arşiv portalı üzerinden çok kolay fatura kesebiliyorsunuz. Aynı faturayı çıktı alarak ya da mail yolu ile müşterilerinize gönderebiliyorsunuz. Vatandaşlarımız bu sisteme alıştığında yeni sistemin çok daha kolay olduğunu çok daha işlevsel olduğunu göreceklerdir.”

Editör: TE Bilişim