Ergenlik; çocukluktan erişkinliğe geçme, gençliğe adım atmadır. Ergenlik psikolojisi ise bu dönemde ergenin yaşamış olduğu duygusal travmadır.Evet ergenlik adeta bir savaş dönemidir fiziksel açıdan hormon savaşlarının yaşandığı,psikolojik açıdan kişilik ve kimlik savaşlarının yaşandığı önemli bir dönemdir.

            Yetişkinliğe atılan ilk adım evresi olarak bilinen ergenlik çocuğun en çok farkedilme ve takdir edilme dönemi olduğu için bu dönemde ailesinden yeterli desteği alamayan çocuk farklı ve yanlış arkadaş gruplarıyla bu ihtiyacı gidermeye çalışır.Çoğu zaman işin içinden çıkılmaz bir hal alsa da aslında ne yapılması veya ne yapılmaması gerektiğini, bilirsek bu durum kolaylıkla atlatılabilir.

            Peki nedir ergenle daha kolay iletişim kurmanın yolları?

-Uyku ergen için tembellik değil tamamen temel ihtiyaçtır. Geç veya erken yatmaları durumu değiştirmez her halükarda geç kalkarlar, eleştirmeyelim.

-Gençlerin sinirli ve gergin olduğu zamanlarda onlarla konuşmaya çalışmak yararsızdır.böyle durumlarda sakinleşmesini bekleyebiliriz.

-Olgunluk erişkinlere göredir, ergen bu durumu sıkıcı bulabilir. Ergenle muhatap olurken kararlı olunmalı; ama sıcak tebessümü de asla yüzümüzden eksik etmeyelim.

-Akıl verilmesinden hiç hoşlanmayan ergenler kendi duygularına, düşüncelerine saygı duyacak yetişkinler görmek ister. Kararlarını eleştirmeyen, sadece dinleyen ve her ne olursa olsun hep yanında bulacağı güvenilir bir liman olsun isterler.

-Diğer taraftan ergenler   vücutlarını kontrolsüz bir şekilde kullanır. En zor kullandıkları uzuvları kollarıdır. Bu durumda acımasızca eleştirmek yerine onun yanında ve ona yardımcı olacağınız mesaj vermeniz en doğrusu.

-Sevmek, sevilmek, aşık olmak duygusal olarak yaşamayı sevdiği olgulardır; fakat evliliği düşünmezler. Duygusal açıdan desteğe ihtiyaçları vardır.

-Haksızlığa ve adaletsizliğe tahammül etmezler. İdealleri ve hedeflerini adalet üzerine inşa ederler.

            Kısacası G. Stanley Hall´un dediği gibi “ergenlik insandaki en kötü ve en iyi dürtülerin birbiriyle savaştığı ve kişiyi ele geçirmeye çalıştığı dönemdir.”

            Bu bakımdan anne-babaların en iyi yapacakları şey bu dönemde çocukların yanında olup onları desteklemeleridir.

            Bilmeliyiz ki bizlerde aynı süreçlerden geçtik ve bu gelip-geçici bir durumdur. Yine o sizin güzel kızınız ve yine o yakışıklı oğlunuzdur. Sabredin bu durum geçecek çocuğunuzun kişiliği ve kimliği yerli yerine oturacaktır.