İnegöl’de babalarından öğrendikleri mesleği sürdüren ağabey ve kardeşi, İskandinav koltuk modelini 52 yıldır Türkiye’nin birçok iline satmayı başardılar. 1968 yılında üretime başlayan Ziya ve Zeki Koyu kardeşler, mobilyanın başkenti İnegöl’de aynı modeli onlarca yıldır satabilen tek firma olarak tarihe geçtiler.

Mobilya sanayindeki 2 katlı atölyelerinde baba mesleği koltukçuluktan geçimlerini sağlayan iki kardeş, babaları Akif Koyu’nun ürettiği ahşap tabir edilen 20 yıl kullanılan İskandinav koltukları üreterek, Türkiye’nin birçok iline satıyorlar. Müşterilerinin 30 yıl sonra getirdikleri koltukları da yeniden restore edip tekrar sahibine teslim eden kardeşler, ölene kadar bu modeli üretmeye devam edeceklerini söylediler.

52 YILDAN BU YANA AYNI MODELİ ÜRETİYORLAR

60 yaşındaki Ziya Koyu, “1950 yıllarında babamız Akif, oyma üzerine koltuk üretmeye başlamıştı. 1968 yılında babamız İskandinav dediğimiz bu ahşap koltukları üretmeye başladı. Bizde onunla çalışmaya başladık. Yaklaşık 52 yıldır kardeşimle beraber bu işi yapıyoruz. 52 yıldan bu yana aynı koltuk tasarımını üretiyoruz. Tabi sistem aynı, bazen müşteriler koltukların bazı yerlerinde değişiklik yapılmasını istiyorlar. Onları da yapıyoruz. 52 yıl önceki yaptığımız aynı tasarımı bu günde yapıyoruz. 3 kuşak bizim koltuklarımızı kullanıyor. 35 sene önce bizden koltuk almış olan müşterimiz, aynı ürünü geri getiriyor ve bizden boyamamızı istiyor. Onları da yapıyoruz” dedi.

TALEP OLUNCA BAŞKA TASARIM ÜRETMEDİK

52 yıldır neden aynı modeli üretip sattığını anlatan Koyu, “Bize 52 yıldır aynı talep geliyor. Bizde talep geldiği için yeni modeller üretmeye gerek duymadık. Ürünlerimiz Türkiye’nin her yerine satılıyor” şeklinde konuştu.

ÖLENE KADAR BU MODELİ ÜRETECEĞİZ

57 yaşındaki kardeşi Zeki Koyu ise, “Ağabeyimle beraber yaklaşık 52 yıldır beraber çalışıyoruz. Biz bu ürettiğimiz ürünlerin üzerinde büyüdük diyebiliriz. Şimdi çocuklarımız ve torunlarımız bu ürünleri kullanıyor. Diğer mobilyalara göre daha uzun ömürlü oluyor. 15 senelik ürünlerimiz tekrar geri geliyor, onarıyoruz yeniden kullanılmaya devam ediyor. Yaklaşık 5 bin liraya satıyoruz takımını. Bu modeli ölene kadar üretip satmaya devam edeceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim