-Arif Günel, %88 Ora

-Arif Günel, %88 Oranında Özürlü Olduğu Raporla Belirlenen Annesine “Evde Bakım Maaşı” Bağlanmamasına Tepkili-

“%88 ağır özür değil mi?”

83 yaşındaki yatalak annesine, “Evde Bakım Maaşı” bağlanmadığını ileri süren Arif Günel,  İnegöl Devlet Hastanesi'nden verilen Sağlık Kurulu Raporunda, annesinin özürlülük oranının yüzde 88 olarak belirtilmesine rağmen, ağır özürlü olarak kabul edilmemesine ve Evde Bakım Maaşı bağlanması isteklerinin geri çevrilmesine tepki gösterdi.

Yaklaşık bir yıl önce İnegöl'e taşınan Arif Günel, annesi Fatma Günel'in yaklaşık 10 ay önce yatalak hale geldiğini belirterek, "Ben İnegöl'e taşındıktan sonra Erzincan'ın Tercan ilçesindeki evinde rahatsızlanan annem Fatma'yı İnegöl'e getirdim. Geldiğinde, Akciğer yetmezliği, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, şeker ve ayaklarında ciddi derece kireçlenme rahatsızlıkları nedeni ile İnegöl devlet hastanesine yatırdım. Hastanede 1 ay boyunca tedavi gördü. Rahatsızlığında hiç yürüyemiyordu. Bir ay sonucunda tedaviden bir sonuç alınamadı ve taburcu edildi. Kısa bir süre içerisinde tekrar fenalaşınca, bu kez kardiyoloji bölümüne yatırdım. Bu arada idrar yollarından da enfeksiyon kaptı. Bursa yüksek ihtisas hastanesine götürülmesi gerektiği söylendi. Fakat maddi imkansızlıklardan dolayı götüremedim" dedi.

DEVLET İMKANLARINDAN YARARLANMAK İSTİYORUZ

Bu süre zarfından, devletin, kendine bakamayacak durumda olan özürlü vatandaşların, Evde Bakımı için özürlüye Bakım Ücreti verdiğini öğrendiğini kaydeden Günel, "Bende devletin sunduğu imkanlardan faydalanabilmek istedim. Eşim, yaz aylarında tarla işçiliği yaparak para kazanıyor. Anneme bakması için eşimin evde durması gerekiyor fakat ailemizin geçimi için çalışmak zorunda kalıyor. Ben de eşimin yaşlıya bakım maaşını alması ve artık sadece anneme bakmasını istiyorum. Ayağa kalkamayan anneme bakması için devletin yaşlıya bakım maaşı adı altında uyguladığı hizmetten yararlanmak için Devlet Hastanesine başvuruda bulundum. Annem, kendine bakamadığının, evde bakıma muhtaç olduğunun belgelenmesi için gerekli olan  özürlü raporu verilmek üzere doktorların kontrolünden geçirildi. 8-10 tane doktor annemi kontrol etti" diye konuştu.

ÖZÜRLÜ ORANI %88 AMA “AĞIR ÖZÜRLÜ DEĞİL” DİYORLAR

Kontrollerin ardından hastaneden çıkan Özürlü Sağlık Raporu'ndaki verilerden bahseden Günel, "Verilen Raporda annemin, iskemik kalp hastalığı, hipertansiyonrenal yetmezliği, akciğer yetmezliği ve yürüyemediği belirtilerek, özürlülük oranı yüzde 88 olarak ifade edilirken, ağır özürlü kısmında ise 'hayır' yazıyor. Yüzde 88 oranı ağır değil mi? Yasanın bize tanıdığı hakkı kullanmak için illa torpil mi olması gerekiyor. Yetkililerden, mağduriyetimizin giderilmesi, anneme Evde Bakıma Muhtaç maaşı bağlanması için yardım bekliyoruz" dedi.

ANNEMİN ELİ AYAĞI BİZLERİZ

Annesinin yürüyemediğini, kendisine bakamadığını, tek başına tuvalete dahi gidemediğini tekrar vurgulayan Arif Günel, "Annem, kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Biz de eşim ve babamla birlikte onu taşıyarak, tuvalet ihtiyacını gidermesini sağlıyoruz. Arada bir de tekerlekli sandalye ile dışarıya çıkarıyoruz. Annem kendine bakamıyor. Yaşlıların evde bakımları ile ilgili verilen Bakım Maaşına çok ihtiyacımız var" dedi.

Devlet Hastanesinden verilen raporda özürlü durumunun %88 oranında olduğu belirtilmesine rağmen, annesi Fatma Günel’e ‘Evde Bakım Maaşı’ bağlanmamasına bir anlam veremediklerini ifade eden Arif Günel, hakkını aramaya devam edeceğini, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'ne dilekçe vereceğini, olmazsa eğer Bölge İdare Mahkemesine başvuracağını kaydetti.

YAŞLILIK VE HASTALIKLARDAN DOLAYI KENDİME BAKAMIYORUM

Anne Fatma Günel, devletinden sağladığı imkanlardan yararlanmak için yetkililere çağrıda bulundu.

Editör: TE Bilişim