-Başkan Aktaş, Yeniy

-Başkan Aktaş, Yeniyörük Köyü Mevkiinde Kurulacak Katı Atık Düzenli Depolama Sahası 1.Etap Çalışmalarının Yılsonunda Bitirileceğini Bildirdi-
“Dev bir projeye imza atıyoruz”
İnegöl’ün bugünü ve geleceği için çok büyük önem taşıyan projelerden biri olan Modern Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın 1. Etap çalışmaları yıl sonunda tamamlanıyor.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş, dün saat 13.30’da Başkan Yardımcıları Güngör Sabri Günaydın, Yusuf Şen, Turgay Yel ve Gülhan Şahin, bazı AK Parti Belediye Meclis üyeleri ve Belediye Birim Amirleri ile birlikte, çalışmaları hızla süren Katı Atık Düzenli Depolama Sahasına giderek incelemelerde bulundu.
Fen İşleri Müdürü Ahmet Aka ve Temizlik İşleri Müdürü Ali Uzun Başkan Aktaş’a çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.
Aktaş, 2008 yılında bitmesi gereken tesis çalışmalarının, bazı engellemeler sonucunda ancak başladıklarını kaydetti.
Başkan Aktaş, “İnegöl’ümüz her geçen gün büyüyüp gelişiyor. Nüfusumuz artıyor. Yaşam yoğunluğu artıyor. Bu büyüme beraberinde bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Bu sorunlardan biri de çöp diye tabir ettiğimiz katı atıkların depolanması sorunudur. Çöplük diye tabir ettiğimiz alan, yaşadığımız bu kentin pek görünmeyen ve bilinmeyen bir yönü. Günlük İnegöl’den çıkan çöp miktarı en az 200 ton. Bu miktar her geçen gün artıyor. Peki, tonlarca çöp nereye gidiyor. Birçok kentimizde olduğu gibi İnegöl’ümüzde de bu çöpler bir alana yığılıyor. Biz buna vahşi depolama diyoruz. Şu anda Alanyurt Bölgemizde bulunan mevcut alanımızı gidip görenler görüntü, çevre sorunları ve yaşam açısından gerçekten çirkin ve vahşi bir manzara ile karşılaşacaklardır. Yapıldığı dönem itibari ile İnegöl dışında kurulan bu alan, Alanyurt’un gelişmesi ile bugün yaşam alanı ile iç içe bulunmaktadır. Özellikle çöp alanının ağır kokusu ve rüzgârla taşınan etkisi insanımızı ciddi rahatsız etmeye başlamıştır. Bu alanının ömrü her yönden dolmuş bulunuyor. Bu sebeple bu alanın kaldırılıp rehabilite edilmesi çalışmalarını acil eylem planımıza aldık” dedi.
MUHALEFET EDENLER, KARŞI ÇIKANLAR OLDU
Yaşam alanının uzağında, depolamanın modern bir şekilde yapılması, çağımız gereklerine uygun donanımlı bir tesisin kurulması için yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini kaydeden Aktaş, “Geldiğimiz noktada burada modern tesisimizin yapımına başladık. Gerçekten geldiğimiz bu nokta kentimiz için o kadar önemli ki. Süreci hatırlayınız. Gerçekten bu noktaya gelinceye kadar ciddi sıkıntılar yaşadık. Muhalefet edenler, karşı çıkanlar, projeyi algılamayanlar, yanlış algılayanlar, başka noktalara çekmeye çalışanlar oldu. Maalesef İnegöl’ümüz için hayati önem taşıyan bu projede hukuki bir süreçte yaşadık. Bu tabi projenin bugünlere kalmasına sebep oldu. Bu noktaya gelmemizin çok zorlu bir hikâyesi var gerçekten. Tesisimizin yapımı için, 2005 yılında yaptığımız araştırmalar sonucunda Yeni Yörük köyü sınırları içerisinde bulunan 22 hektarlık bu arazi üzerinde karar kıldık” diye konuştu.
2 AŞAMALI PLANLADIK, 3 AŞAMAYA ÇIKTI
Modern Katı atık düzenli depolama alanının İnegöl ilçe merkezine 11.5 km, Yenice Beldesine 14.5 km, Cerrah Beldesine 13.5 km uzaklıkta olduğunu bildiren Aktaş, “Projenin en önemli ayağını yer tespit çalışmaları oluşturmuştur. Çünkü ilçemiz yeraltı su kaynakları ve orman rezervi açısından oldukça zengindir. Ayrıca yerleşim alanına uzaklığı, ulaşım kolaylığı, sağlam bir zemin yapısına sahip olması başta olmak üzere ÇED (Çevre Envanteri Dairesi) kriterlerini sağlayan bu büyüklükte saha bulmak oldukça güçtü. Bulunan 3 yer alternatifli olarak proje dosyasında Bakanlığa sunulmuş ve bunlardan çalışmayı başlattığımız bu alan uygun görülmüştür. ÇED kapsamında görüş alınması gereken tüm kurumlara başvuru yapılmış ilgili 8 kurum uygun görüş vermişlerdir. Aynı paralelde uygulama projeleri yapılarak,  2006 yılı başında Çevre ve Orman Bakanlığı’na müracaat edilerek ÇED olumlu görüşü alınmıştır. 2008 yılı sonunda inşaatı bitirilip, işletmeye alınması planlanırken, açılan davanın geç sonuçlanması ve kamulaştırma sürecinin uzun sürmesi uygulama çalışmalarının 2010 yılına sarkmasına sebep olmuştur. Bu süre içinde teknolojik gelişmeler takip edilerek 2010 yılı başında proje tadilatına gidilmiştir. Bu kapsamda sahanın yapımı 2 aşamada planlanırken 3 aşamaya çıkarılmıştır. Ulaşım yolunun yeri değiştirilerek olası ulaşım problemi ortadan kaldırılmıştır. 20 Temmuz 2010 tarihinde yapılan ihale neticesinde yüklenici firmayla sözleşme imzalanmış olup, düzenli depolama sahasının 1. Aşama inşaatının 31 Aralık 2010 tarihine kadar yapılması taahhüt edilmiştir. Düzenli depolama sahasının 1. Aşama ihale yapım bedeli 3 milyon 803 Bin TL’dir” ifadelerini kullandı.
İLERİYE DÖNÜK 30 YILLIK ÇÖZÜM
Şuan yapım aşamasında olan katı atık düzenli depolama sahasının gelecek yaklaşık 30 yıllık süreçte katı atıkların bertaraf sorununa çözüm olacağını ileri süren Başkan Aktaş, “Düzenli depolama alanı için yaklaşık 220 bin metrekarelik alanda kullanılacaktır. Bu alanın 165 bin metrekarelik kısmı katı atık dolgu alanı, geri kalan 55 bin metrekarelik kısım ise işletme ve yardımcı ünitelerle birlikte yollar ve çevre hendekleri için kullanılacaktır.  İnşası devam eden 1. Aşamada düzenli depolama sahasının sabit tesisleri, çevre yolları, çevre hendekleri, ara şeddeler, çevre çiti, katı atık sızıntı suyu biriktirme havuzu ile evsel atıkların depolanabilmesi için yaklaşık 80 bin metrekarelik dolgu alan tabanının geçirimsizliği, yeraltı suyu drenaj hatları, sızıntı suyu toplama hatları ve drenaj tabakasıyla beraber gaz bacalarının taban teşkili inşa edilecektir.  Düzenli depolama sahasının sabit tesisleri içerisinde, atık kabul binası, kantar, atölye binası, idari ve laboratuar binası, su ihtiyacını karşılamak amacıyla içme ve yangın suyu pompa istasyonu, trafo ve jeneratör binası, saha aydınlatması ve yardımcı tesisler bulunacaktır. Düzenli depolama sahasına yeraltı suyu girişini engellemek ve katı atıklarla temas etmemesi için yeraltı suyu drenaj hatları döşenecektir” dedi.
TOPRAĞA ZARAR VERMEMESİ İÇİN ÖNLEM
Çöp sızıntı sularının da toprağa ve dolayısıyla yeraltı sularının kirlenmesini önlemek amacıyla geçirimsiz taban oluşturulacağını bildiren Aktaş, “Katı atıkların sahaya taşınmasından sonra oluşacak parçalanmalar sonucunda ortaya çıkacak olan gazların çevreye yayılıp tehlike oluşturmaması için oluşturulacak biyogaz toplama bacaları ile ileriki zamanlarda yakılmasıyla gazlar zararsız hale getirilecektir. Sahanın işletme esnasında oluşturacağı görüntü kirliliğini gidermek amacıyla sahanın etrafı ağaçlandırılacaktır. Sonuç olarak işlevi ve fiziki imkânları ile gerçekten burada dev bir projeye imza atıyoruz. İnegöl’ümüzün bugünü ve geleceği için çok büyük önem taşıyan bu projemizi hayata geçirmiş olmanın büyük heyecanını taşıyoruz. Modern katı atık depolama alanımız şimdiden İnegöl’ümüze ve tüm halkımıza hayırlı olsun” dedi.

Editör: TE Bilişim