Mobilyacılar Odası B

-Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ve İGİAD Başkanı Bahadır Bayraktar’dan MODEF 2012 Değerlendirmesi-
“Eksiklerimizi görüp, daha iyi hazırlanmalıyız”
3-8 Nisan 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen MODEF 2012 Mobilya ve Dekorasyon Fuarını değerlendiren Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, MODEF Fuarlarının, İnegöl mobilyasının Türkiye ve  dünyaya açılan bir penceresi olduğunu belirterek,  “Sıkıntı oldu mu yönetimden, işler iyi oldu mu esnaftan” diye düşünülmemesi gerektiğini ifade ederek, sorunların el birliğiyle çözülmesi gerektiğini belirtti.
BEKLENTİ DAHA FAZLAYDI
Son yıllarda MODEF'e olan ilginin azaldığını ifade eden Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, "Genelde son yıllardaki fuarlarımıza, belki bizden kaynaklanan, belki fuarların üst üste gelmesinden dolayı ilgi biraz azaldı. Yurt içinde ve yurt dışında da dahil olmak üzere ciddi bir kış geçirdik. Alışverişler, özellikle mobilyada durma noktasına geldi. Bunun da fuarlara etkisi, İstanbul fuarından başlamak üzere bütün fuarlarda görüldü. İMOB fuarında stant açan İnegöllü firmalarımız başta olmak üzere, tüm firmalar satışlarının düşük olduğundan, ziyaretçilerin kış şartlarından dolayı gelemediğinden şikayet ediyorlardı. Bizim beklentilerimiz, İnegöl fuarına daha fazla ilgiydi. Kış şartları ve alışverişin yavaş geçmesi, bizi daha fazla umutlandırmıştı. Fakat bizim de istediğimiz gibi ziyaretçi sayısı tam artmadı. Alışverişlerimiz artmadı. Fakat bu demek değildir ki, fuar kötü geçti. Anketlerimizde yüzde 75-80 oranında memnuniyet çıktı. Yüzde 19-20 civarında da esnafımızın memnun olmadığı çıktı. Bu gösteriyor ki, esnafımız İnegöl fuarından yine de memnun" dedi.
BAŞARIDA SORUNDA HEPİMİZİN
Fuarın daha iyi olmasını beklediklerini belirten Özcan Ayhan, "Bizden kaynaklanan sebepler varsa, esnafımızın ürünlerinden kaynaklanan sebepler varsa, Nisan ayına doğru Belediye Başkanımızın da dediği katılımcı firmalarla bir toplantı yapacağız. Bir durum değerlendirmesi hep birlikte yapacağız. Ortak çözümler bulacağız. Yalnızca yönetimin sırtına yükleyerek, bu işlerden İnegöl sıyrılmamalı diye düşünüyorum. Çünkü, bu İnegöl'ün milli meselesi gibidir. İnegöl mobilyası Türkiye'nin dünyaya açılan bir penceresi. Yani sıkıntı oldu mu, yönetimden. İyi oldu mu, esnaftan olmamalı. Sıkıntı da hepimizden, başarıda hepimizden olmalı. Bütün çalışmalar el birliği içerisinde yapılmalı. Basın da bizzat bu işin içinde olmalı. Durumun ne derece önemli olduğunu hep birlikte müşahede etmeliyiz. Herkes istiyor ki, fuarlarda çok mal satayım, para ve çek alayım. Maalesef fuarlar yalnız satış yapma yeri değil. Bir Perşembe pazarı gibi değil. Orada adam katalogunu alır, gider. Bir değerlendirme yapar, sonra döner. Bizde dünden beri gelen telefonlara cevap vermeye çalışıyoruz. Yani Nisan ayı içerisinde birçok dönüşüm olacağını, memnun olmayan arkadaşlarımızın da memnun olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
BU İNEGÖL'ÜN MİLLİ MESELESİDİR
Fuarlardan vazgeçilmeyip daha ciddisinin yapılması gerektiğini ifade eden Ayhan, "Kendi eksiklerimizi görelim. ‘Bu bize yeter’ diyerek, kenara çekilirsek, en büyük handikap bu olur diye düşünüyorum. Bu, İnegöl'ün milli meselesidir. 170 bin merkez nüfusun çoğu dolaylı olarak bundan ekmek yiyor. Bu yüzden sahip çıkmamız, el birliği ile hareket etmemiz  gerekiyor diye düşünüyorum. Fikir üretmemiz gerekiyor. Yalnızca ‘olmadı’, ‘yönetim eksik kaldı, şu eksikti’ demekle olmaz. Sürekli olarak  yeni projelere, yeni fikirlere ihtiyacımız var. Bize öneri sunacak arkadaşlara ihtiyacımız var. Yani ‘siz yapamadınız’ demekle bu iş olmaz. Biz yapamadıysak, bir öneriyle, teklifle gelecek arkadaşlarımızı bekliyoruz" dedi.
BÜYÜKŞEHİR CEZBEDİYOR
Türkiye’nin çeşitli yerlerinde aynı anda 3 fuarın olmasının MODEF'i muhakkak etkilediğini belirten Başkan Ayhan, "Etkilemedi dersek, kendimizi kandırırız. Fakat Ankara'daki ve İzmir'deki fuarlar, büyükşehirlerde yapılıyor. Yani o da ziyaretçiyi cezbediyor. İnegöl'e gelmişken, Ankara'yı, İzmir'i de göreyim. Büyükşehirlerin yalnızca fuar alanları değil, kültürel ve sosyal alanları da, şehrin büyüklüğü de insanları  cezbediyor. Bizzat ben kendim şahit oldum. Benim müşterilerimden 'İzmir'e biz de gideceğiz' dedi. Sebebini sorunca da 'En azından şehri gezeriz, hazır fuarda var' diye cevap verdi. İnegöl'e 2-3 gün kalacak bazı müşterilerimiz bir gün kaldı. Kimileri yarım gün kaldı. Ama Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Metin Anıl'ın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile görüşmeleri var. 2013 yılındaki fuar takvimini belirlerken, muhtemelen bu çakışmalar önlenecek diye düşünüyoruz. Kendisi bu konuyla ilgili bilgilendirme yapacaktır. Fuarlar ayrılırsa kafamızda en azından aynı tarihlere denk geldi, işler olmadı düşüncesini silmiş oluruz. Çünkü, oraya gidecek olan muhakkak gidecektir. Buraya gelecek olan yine gelecektir diye düşünüyoruz. Biz önümüzdeki fuarlara daha ciddi hazırlanmamız gerektiğini düşünüyorum. Müşteri bizde aradığını bulursa, başka yere gitmez. Eksiklerimizi görüp, önümüzdeki fuarlara daha iyi hazırlanacağız" şeklinde konuştu.
MODEF ÖNEMİNİ ARTIRIYOR
MODEF'in her geçen gün önemini artırdığını belirten İnegöl Genç İşadamları Derneği (İGİAD) Başkanı Bahadır Bayraktar ise, "3-8 Nisan 2012 tarihleri arasında mobilya fuarımız 152 firmanın katılımıyla gerçekleşti. Her geçen sen daha fazla önemini artıran İnegöl Mobilya ve Dekorasyon fuarı, hem İnegöl için önemini artırmakla birlikte hem de Türkiye mobilya sanayisinde trendini ve yol haritasını belirleyen bir fuar olmaktadır. Bu noktada fuarı bugüne getiren ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. İnegöl, fuar anlamında her geçen gün albenisini ve talebini yukarılara taşımaktadır. 152 firmanın katılması, 216 firmanın da katılmak için yedekte bekliyor olması, fuarın önemini akamsal olarak da gözler önüne sermektedir. Nisan ayında gerçekleştirilen MODEF, gerçekten sezonun başlangıcı itibariyle trendi belirlerken, toptancıların da ‘muhakkak ziyaret edilmesi gerekir’ dedikleri bir fuar olmuştur. Burada mobilya sanayicilerimize çok iş düşmektedir. Gelen bu talepler doğrultusunda hem İnegöl'e katma değer sağlanması, hem de Türkiye'nin mobilya sektörünün taleplerini karşılama yönünde emek ve çaba sarf edilmesi hedeflenmektedir" dedi.
ARTIK SAHİP ÇIKMA ZAMANIDIR
Fuarın büyük bir memnuniyet yarattığını ifade eden Bayraktar, "Ocak ayında gerçekleşen İstanbul Mobilya Fuarının, hava koşullarından dolayı bekleneni vermemesi, İnegöl'e olan talebi artırmıştır. Tabi, İnegöl mobilya fuarı her geçen gün önemini artırırken, diğer şehirlerde de mobilya yapıldığını unutmamak gerek. Diğer şehirlerde de fuar organizasyonları gerçekleştirilerek, İnegöl mobilyasının geçtiği yollardan onlarda geçmek istiyorlar. Bugün İzmir'de, Ankara'da, Kayseri'de değişik adlar altında mobilya fuarları tertip edilmektedir. Baktığımız da bunların bazıları aynı tarihe denk gelmiştir. Bazıları bir hafta öncesine veya sonrasına denk gelmektedir. Bu çok olağan bir süreçtir. İnegöl mobilyasının, İnegöl mobilya markası, bu sektörde her geçen gün daha önemli ve izlenen bir rakip olduğunu göstermektedir. Tabi ki, o şehirlerde boş durmayacaklardır. Aslında bakarsanız, memnuniyet verici bir gelişmedir. Bizlere zaten her şehirden, İnegöl mobilyasının seyriyle alakalı ‘siz bu işi nasıl başardınız?’ sorusunu soruyorlar. Bundan sonraki süreçte her gün değerlenen İnegöl mobilyası markasına artık sahip çıkma zamanıdır. İmajıyla, popülaritesiyle, trendi belirleme özelliğiyle her geçen gün marka değeri yükselmektedir. Daha sonraki süreçte İnegöl için, İnegöl mobilyası markasına sahip çıkma zamanıdır. Bundan sonraki süreçte standartların, hem üretimde, hem nakliyede hem sunumda hem de satış sonrası hizmette artık İnegöl mobilyası ismiyle satış yapan arkadaşlarımızın, bazı standartlara dikkat ederek yapma zamanıdır. İGİAD'da bundan sonra markanın korunması, takip edilmesi ve geliştirilmesi yönünde her türlü proje ve katılımcı desteğini sağlayacaktır" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim