İnegöl Zihinsel Enge

İnegöl Zihinsel Engelliler Derneğini (İZED) ziyaret eden Kaymakam Aziz İnci, engellilere ve onların ailelerine en büyük desteği, aslında gönüllü insanların verdiğini belirtti.
Dün saat 14.00'de derneği ziyaret ederek, İZED Başkanı Halil Peynirci, yönetim kurulu üyeleri ve özürlülerin aileleriyle sohbet eden Kaymakam Aziz İnci, "İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği yöneticilerinin elverişsiz ve dar bir mekan içerisinde çalıştıklarını görme imkanım oldu. Bu işin temelinde, özünde ve her yerinde çok büyük bir fedakarlık var. Gerek zihinsel yada fiziksel özürlü bireylere sahip aileler, gerekse bu engelli vatandaşlarımıza destek olan, onların bakımında sorumlu olan insanların hangi fedakarlıklarla bu insanları ayakta tutmaya çalıştıklarını, bu insanların eğitilebilmesi, ihtiyaçlarının giderilmesi için hangi şartlarda nasıl çalışmalar yaptıklarını hepimiz biliyoruz. Özellikle son yıllarda hükümetimizin gerekse belediyelerimizin ve gerekli kuruluşlarımızın bu kurumlara destek vermekte olduklarını biliyoruz. Ama en büyük katkıyı aslında gönüllü insanlarımız yapıyor. Çünkü, hangi kurumun ne ölçüde desteği olursa olsun bu insanların doğrudan doğruya ihtiyaçlarını giderecek, onlara en büyük desteği verecek insanlar aslında gönüllülerdir. Bunun için sizlere teşekkür ediyorum. Engellilerimizin ihtiyaçlarının giderilebilmesi için burada galoş imalatı yaptığınızı söylemiştiniz. Burada gözümle gördüm. Bu imkanlar içerisinde neler yaptığınızı görüyorum. Daha da detaylı bilgi alacağım ama şunu söylemeliyim ki, sizler daha çok desteği hak ediyorsunuz. Gerek belediyemiz, gerekse Kaymakamlık olarak yanınızda olmaya devam edeceğiz. Çünkü biz Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Vakfı olarak, çok önemli destekler sağlamaya çalışıyoruz. Engelli insanlara, onların ailelerine destek veriyoruz. Biliyorsunuz son yıllarda evde bakım hizmetleri de veriliyor. Bunun karşılığında devlet para da veriyor. Bu çok ciddi bir destektir. Ama en büyük destek, emek ve katkıyı fiilen bu işi yapanlar veriyor. Özürlü insanlara hizmet veren, onların ihtiyaçlarını gideren insanlar yapıyor. Çünkü, bu işin en zorudur. Özellikle zihinsel engellilerin bakımı daha da zordur. Fiziksel engellilerde aynı şekilde. Onların ihtiyaçlarının da giderilmesi zordur ve son derece önemlidir. Ben sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Her zaman yanınızda olacağımızı bilmenizi istiyorum. Ben herkesi derneğimize ve bu insanlarımıza destek vermeye davet ediyorum. Herkesi bu konuda daha duyarlı olmaya ve destek vermeye davet ediyorum. Bu insanların ve ailelerinin yerine kendimizi koyarak, herkesi bu konuyu tekrar düşünmeye davet ediyorum" dedi.
9 yıl önce bu derneği kurduklarında, ailelerin özürlü çocuklarını sakladığını belirten İZED Başkanı Halil Peynirci ise, "Biz bu derneği kurmakla, İnegöl'ümüzde 4 tane rehabilitasyon merkezi, engelliler okulumuz, rehberlik araştırma merkezimiz, Yenice'deki Sevgi Evlerimizle beraber çok güzel bir yol aldık. Bugüne kadar derneğimize, siyasilerimiz, Belediyemiz, Kaymakamlığımız ve hayırseverlerimiz destek verdiler. Biz bugüne kadar bin tane tekerlekli sandalye dağıttık. Her ayın ilk Çarşamba günü akşamları aileleriyle toplantılar düzenledik. Onların sorumlarını dinleyip, çözmeye çalıştık. Her sene bin 500 kişi ile beraber çocuklarımızı Gemsaz'a götürüp deniz sefası yapıyoruz. Bizler yönetim olarak, bunları gönüllü olarak yapıyoruz. İnegöl'de her gün özürlüler adına gazete ve dergi satıyorlar. Biz kendimizi onlardan soyutluyoruz. Biz İZED olarak, bugüne kadar elimize bağış makbuzumuzu alıp, herhangi bir yere gidip bağış toplamadık. Biz, çocuklarımızı basamak yapmayacağız dedik. Böyle güzel bir mekanı Belediye Başkanımız bizlere tahsis etti. Ama biz diyoruz ki, galoş makinelerimiz var. Çocuklarımızın zaman geçirmeleri, annelerinin herhangi bir işleri olduğunda çocuklarını rahatlıkla bırakabilecekleri bir ortam hazırlamak için 100-150 metrekarelik bir alana ihtiyacımız var. Orada galoş makinelerimiz, bilgisayarlarımız, ranzalarımız ve gönüllü annelerimiz olsun. Annenin pazara mı gitmeye ihtiyacı var. Oradaki gönüllü annelere çocuğunu emanet edebilsin. Böyle bir mekana ihtiyacımız var. Bunun mücadelesini veriyoruz. Biz bu yönetim de baki değiliz. Bizden sonrakilere daha iyi şeyler bırakmak istiyoruz" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim