ÖNDER’in Marma

ÖNDER’in Marmara Bölge Toplantısı İHMED’in Ev Sahipliğinde Oylat’ta Yapıldı

“İmam Hatipler ülkenin çimentosudur”

İstanbul İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneğinin (ÖNDER), geleneksel bölge toplantılarının sonuncusu  İnegöl’de yapıldı. İHMED’in ev sahipliğinde yapılan toplantı, geçtiğimiz Cumartesi ve Pazar günleri Oylat Çağlayan Otel tesislerinde gerçekleştirildi. Toplantıya, Marmara bölgesindeki İmam Hatip Liselerinin müdür ve idarecileri, İlim Yayma Cemiyeti yöneticileri ve okul aile birliği yöneticileri ile İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneklerinin Başkan ve yöneticileri katıldı.

Bölge toplantısını geçtiğimiz Pazar günü saat 10.30-14.00 arası yapılan bölümünü Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Milli Eğitim müdürü Mehmet Baştürk, SP İlçe Başkanı Bahri Urgun, Bursa İl Genel Meclisi Başkanvekili Murat Gültekin, SP Bursa Milletvekili adayı Salih Berber, Ensar Vakfı Genel Başkanı Ahmet Şişman, ÖNDER onursal Başkanı İbrahim Solmaz, ÖNDER Başkanı Doç. Hüseyin Korkut ve çok sayıda okul müdürü ve idareci katıldı.

Varışlısoy camii imamı Nuri Tulum’un Kur’an okumasıyla başlayan toplantının  açış konuşmasını yapan İHMED Başkanı Haydar Cerrah,  İHMED’i kurdukları 2003 yılından bugüne kadar  köy köy gezerek, bütün masraflarını karşılamak üzere öğrenci aradıklarını, İmam Hatip lisesine öğrenci kayıtları konusunda İnegöl halkına dönük onlarca konferans ve yüzlerce lokal konuşması yaptıklarını, bir çok Profesör, ilim adamı ve yazarları İnegöl halkıyla buluşturduklarını, İnegöl başta olmak üzere ülkenin muhtelif yerlerinde 20 bin civarında Kur’an meali, 10 bin civarında da ise, öğrenciler başta olmak üzere, Hadis ve Hz. Peygamberin hayatını anlatan kitaplar dağıttıklarını 5 Haziran 2010 tarihinde 12.sini gerçekleştirdikleri Pilav Günü bahanesiyle mezunlarla bir araya geldiklerini,  İlköğretim çocuklarına Yaz Okulu adı altında sportif, kültürel, manevi ve ahlaki alanda eğitim çalışması yaptıklarını, İnegöl İmam Hatip Lisesinin tadilat ve tamirat çalışmasında başta önceki müdür Fatih Bilican olmak üzere, İlim Yayma Cemiyeti, Okul Aile Birliği ve İHMED olarak tarihi çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmaların yeni müdür Sayim Yıldız’ın  öncülüğünde devam ettiğini, üniversitede okuyan 50 öğrenciye ayda 100 TL olmak üzere burs verdiklerini, Bosna’da bir kız öğrencinin tüm okul masraflarını üstlendiklerini söyledi. 

Şuanda İmam Hatip Liselerinde  yeteri kadar, belki de daha fazla öğrenci bulunduğunu, ancak nitelikli ve kaliteli öğrenci sorununun mutlaka ele alınmalı ve alternatif çözümler üretilmesi gerektiğine işaret eden Haydar Cerrah,  “İşine, aşkını da katarak eğitim  öğretim yapacak öğretmenlere her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız vardır. Her öğretmen yatağa girmeden önce, ciddi bir vicdan muhasebesi yapmak zorundadır. Önder kadrolarının, özelde imam hatipler, genelde ülkemizdeki öğrencilerin ve okulların sorunlarına çözüm bulacak birikim ve ufka sahip olduklarına inanıyoruz. İnternetle ilgili, çocukları ve aileyi koruma niyetiyle ortaya atılan projeye  ‘hepimiz pornocuyuz-özgürlük elden gidiyor’ tarzı bayat sloganlarla karşı çıkılırken, ailenin önemi, ahlaki değerler, temiz ekran parolasıyla bizlerin de ortaya çıkması tepki koyması gerekmez miydi? Heyecansızlık, konfor, rahatlık, sorumsuzluk, mal mülk sevdası, tatil ve eğlenceye düşkünlük, bu çağın Müslüman’ının en büyük sorunu haline gelmiştir. Bu konuları da konuşmamız gerekir diye düşünüyorum” dedi.

ÇOK ZOR ŞARTLARDA OKUDUK

Türkiye’de İmam  Hatip okulu ilk mezunlarından ve İnegöl İmam Hatip Lisesinin kurucu müdürü, emekli eğitimci Nusret Varda’da konuşmasında, kendilerinin çok güç ve zor şartlarda okuduklarını, o zaman Türkiye’de okumanın hem zor hem de çileli bir iş olduğunu, İmam Hatip okulunun 2 numaralı öğrencisi olarak  1946 yılında mezun olduğunu söyledi. Türkiye’nin gelişiminin ve toplumsal dönüşümün en büyük motor güçlerinden birinin  İmam Hatip Liseleri olduğuna vurgu yapan Nusret Vardar,  “Bunu tarih böylece kaydedecektir. En büyük dileğim, bu okullardan mezun insanları tek çatı altında bütünleşmeleri, her zaman okullarıyla gurur duymalarıdır” diye konuştu.

BİHMED Başkanı İbrahim Güney, ÖNDER Marmara Bölgesi Sorumlusu Mehmet Çağıl, ENSAR Vakfı Başkanı Ahmet Şişman, ÖNDER Onursal Başkanı İbrahim Solmaz ve İnegöl İlçe  Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk’ün konuşmalarının ardından konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş,  İnegöl’de İmam Hatibin tam bir marka olduğunu, bu markanın kısa bir dönem çeşitli engellerle karşılaşmış olmasına rağmen, gelinen son noktada dimdik ayakta kaldığını söyledi. Geçmişteki tecrübelerle, geleceğe dönük daha kapsamlı ve daha nitelikli projeler yapmak gerektiğine işaret eden Aktaş,  “Bu okullar her zaman ülkemizin çimentosu olmuştur ve olmaya devam edecektir.  1974’ten itibaren devam eden bu okulda bu güne kadar hiç bir adi olaya rastlanmaması bu gerçeği bir kez daha teyit etmektedir” dedi. 

Konuşmaların ardından yaklaşık 1.5 saat süre ile teklifler ve önerilerin dile getirildiği,   çok sayıda  okul müdürü ve dernek yetkilisinin fikir ve proje sunduğu ve  toplam olarak yaklaşık 4 saat süren bölge toplantısını  ÖNDERN Başkanı Hüseyin Korkut’un konuşmasıyla son buldu. Korkut,  “Türkiye’yi 10 bölgeye  ayırdık ve burası 10. toplantımızdır. Anadolu’yu karış karış gezdik ve çok dinamik bulduk. Gelecekte bu okul mezunlarına daha fazla ihtiyaç olacaktır. Bu yüzden hiç kimse rehavete düşmesin. Gelecek yıl Marmara bölgesi 8. toplantısını Düzce’de yapacağız. Sizleri her zamanki gibi dinamik ve heyecanlı buldum. Doğrusu bu heyecanınız beni daha da motive etti” diyerek, katılan herkese teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim