Türkiye Kırmızı Et



Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı ve İnegöl Şubesi Başkanı Şaban Çetizli, Kurban Bayramının yaklaşması ile hayvan sıkıntısı ortaya çıktığını, bu sıkıntının giderilmesi adına Tarım Bakanlığı’nın çalışmaları doğrultusunda Türkiye’ye 18 bin büyükbaş hayvanın getirileceğini, İnegöl’ünde bundan payını alacağını bildirdi.
Şaban Çetizli, kurbanlık ve besilik adı altında 18 bin adet büyükbaş hayvanın içerisinde bulunduğu geminin yola çıktığını, 30 Ekim veya en geç 2 Kasım tarihine kadar hayvanların Türkiye’de olacağını belirterek, “Gelen hayvanlar, erkek dana ve düğe, yani kurbanlık olabilir. Vatandaşların kurban vazifesini yerine getirsin diye Bakanlığımızın girişimleriyle  ithal hayvanlar Türkiye’ye gelecek. Gelen hayvanların dağıtımı Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği tarafından yapılacak. Bizim yöre olarak Yenişehir ve İnegöl’e bin adet kurbanlık ve besilik hayvan ulaşacak. Bölgelere, yüzde 10’lar oranında hayvanlarımızı ulaştıracağız” dedi.
Şuanda et fiyatlarının fahiş oranlarda olduğuna işaret eden Çetizli, “İthal etlerin Türkiye’ye giriş fiyatı ortalama 8 TL’dir. Biz etlerin kilosunu 9 TL’den dağıtımını yapacağız. Piyasadaki fiyat 11 TL ve üzerindedir. Böylelikle piyasada bir rahatlama olacaktır” diye konuştu.
İthal hayvanların Türkiye’ye gelmesiyle birlikte Kurban fiyatlarında düşüşün kesinlikle olacağına işaret eden Çetizli, “Bakanlığımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Hedef 100 bin büyükbaş hayvan ithal edip Tarım Kredi Kooperatifi üyelerine dağıtımı sağlanacaktır. 26-30 TL arasında değişen et fiyatlarını ekonomi kaldırmıyor. Bakanlığımız bu et fiyatlarının biraz daha düşmesi konusunda çalışmalar yapıyor. Etin çok ucuz olmasını da istemiyoruz. Yani 15 TL’ye kadar düşmesi üreticileri sıkıntıya uğratır. Yarın, tamamen etsiz, sütsüz, peynirsiz kalırız. Et fiyatlarını 21-22 TL aralığına çekmek istiyoruz. İthal hayvanla alakalı çalışmaların sonucunu 10 gün sonra göreceğiz.
ÜRETİM AZALIMI DURDU
İnegöl’de büyükbaş ve küçükbaş üretimini konusundaki azalmanın durduğunu da ileri süren Çetizli, şu an damızlıkların kesilmediğini, hayvan sayısında gerileme olmadığını, geçtiğimiz Ramazan Bayramına kadar hayvan sayısında ciddi gerilemelerin meydana geldiğini, fiyatlar artınca gerilemenin  durduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilişim