Dün, İnegöl Gazeteci


Dün, İnegöl Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden İnegöl Vergi Dairesi Müdürü Yalçın Ertaş, 6111 sayılı kanun kapsamında, vergi borcu olan mükelleflere tanınan borçlarının yapılandırılması ile ilgili başvuru  süresinin 31 Mayıs 2011 Salı günü mesai saati bitimine kadar uzatıldığını bildirerek, mükelleflere yardımcı olmak amacıyla 28 Mayıs 2011 Cumartesi günü (Bu gün) ve 29 Mayıs 2011 Pazar günü (Yarın) Vergi Dairesinin açık olduğunu söyledi. Müdür Ertaş, bu güne kadar 13 bin 500 mükellefin İnegöl Vergi Dairesine başvurarak, birikmiş vergi borçlarını taksitlendirdiklerini belirtti.

Dün saat 14.30'da İnegöl Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden Vergi Dairesi Müdürü Yalçın Ertaş'ı, İnegöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Hanefi Yıldırım ile Başkan Yardımcısı Sadullah Organ ve yönetim kurulu üyesi Sinan Unuak karşıladı.

Ziyaret sırasında bir açıklama yapan İnegöl Vergi Dairesi Müdürü Yalçın Ertaş, geç kalınmış bir iadeyi ziyarette bulunduğunu ifade ederek, "İnegöl Gazeteciler Cemiyetinin ve dolayısıyla  tüm basın mensuplarının bize olan ilgisinden oldukça memnunuz. Özellikle 6111 sayılı kanunda bizlere çok yardımcı oldunuz. Müşterilerimize ve mükelleflerimize bunu duyurdunuz. Bunun için sizlere çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle de 6111 sayılı kanun kapsamındaki müracaat süresinin 31 Mayıs 2011 tarihinde son olduğunu mükelleflerimizin bilmesini istiyoruz. Bu hafta Cumartesi ve Pazar günlerin de normal mesai saatlerinde dairemiz açıktır. Ödemelerden tutun, taksitlendirme talebine kadar hepsini yapabilirler. Yapılandırmanın borçlu mükellefler için  çok yararlı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, gecikme zammı, faizleri ve vergi cezalarının yüksek olduğu herkes tarafından biliniyor. Gecikme faizlerinin, yapılandırma kapsamında enflasyon oranına düşürülmesi, bu kanunun en güzel taraflarında biri. Temiz bir sayfa açılmasının, hem mükellefler ve hem de bizim açımızdan iyi olacağını biliyoruz. İnşallah tüm mükelleflerimiz bu kanundan yararlanır. Bu duyuruları bizlerin adına sizlerin yapması da güzel. Basın benim gözümde bir aynadır. Devletin vatandaş aynası. Vatandaşında devlet aynasıdır. Bundan dolayı çok teşekkür ediyoruz" dedi.

700 milyon lira taksitlendirildi

İnegöl’de şuana kadar 13 bin 500 kişinin borçlarının taksitlendirildiğini belirten Ertaş, "Bizim normal de yüzde 100 randıman alabilmemiz için, dairemize borçlu olan  21 bin kişinin bizlere müracaat etmesi gerekiyor. Şuan 13 bin 500'leri bulduk. TEFE'si, faizi, cezası olmayan 70 milyon liralık ana parayı şuan da taksitlendirmiş bulunmaktayız. 20 milyon liralık bir kısmımız kaldı. İnşallah bu 4 gün içerisinde de o mükelleflerimiz gelir. Biz de rahat ederiz. Onlarda borçlarını taksitlendirip rahat bir nefes alırlar. Biz Vergi Dairesi olarak, borçların ödenmesi konusunda mükelleflerimize icra ve haciz uygulanmasını son çare olarak görüyoruz. Böyle bir konuyla karşı karşıya kalmak da istemiyoruz. İnşallah onlarda gelip, borçlarını taksitlendirir ve mutlu sona erişirler" diye konuştu.

İnegöl Vergi Dairesi Müdürü Yalçın Ertaş'ın ziyaretinden dolayı mutlu olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan İnegöl Gazeteciler Cemiyeti Başkan Mehmet Hanefi Yıldırım ise, basına göstermiş olduğu yakın ilgiden dolayı Müdür Yalçın Ertaş’a teşekkür etti. Vergi Dairelerinin, Türk milletinin borçlu olduğu yerler olduğuna işaret eden Başkan Mehmet Hanefi Yıldırım,  “Yani vatandaşımız, elde etmiş olduğu gelirleri üzerinden hesaplanan vergi  borcunu, Vergi Dairelerine ödemek zorundadır. Bu bakımdan bizde elimizden geldiğince toplumu aydınlatmak için bu görevi hakkaniyet içerisinde yapmak istiyoruz. Sebep, ne kadar çok vergi toplanırsa, vatandaşlarımıza hizmet olarak o denli geriye dönecektir. Ülkemize ve yaşadığımız şehre hizmet gelecektir. Bu bakımdan bende özellikle bu son aftan bütün mükelleflerin yararlanmasını istiyorum. Fakat yapılandırma ile birlikte uygulamaya koyulan matrah artırımı konusunda bazı mükelleflerin tereddütleri var. Yapılan  dedikodularda diyorlar ki, 'İşte eğer biz başvurursak, aftan yararlanırsak, bir sefer mimlenmiş oluruz. Ve  vergi kontrolörleri geldiği zaman, önce matrah artırımı yapanlara gider. Nasıl olsa bunlar zamanında kaçırmış, bunları kontrol edelim'. Vatandaşlarda böyle bir korku var. Sayın Müdürüm, bu konuda İnegöl kamuoyunu aydınlatabilir misiniz, böyle bir şey var mı?” sorusunu yöneltti.

İnegöl Gazeteciler Cemiyeti Başkan Mehmet Hanefi Yıldırım'ın sorusu üzerinde hiç bir zaman böyle bir konunun olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını ifade eden Yalçın Ertaş, "Matrah artırımında bulunan tabi ki, incelenmeyecek. Ancak matrah artımı yapmayan incelenecek diye bir kaide olmadığı gibi, matrah artırımında bulunan kişi en çok kaçıran bu. Gelecek senelerde biz bunun üzerinde daha çok duralım gibi bir düşünce de yok. Böyle bir sistem yok. Artık incelemeler şeffaflaştı. Biliyorsunuz, 6 ay içinde incelemenin bitmesi gerekiyor. Bir de incelemeler merkezde risk analizine tabi tutularak geliyor. Yani bilançolardaki değerler de bir hata varsa, ona göre incelemeye alınıyor. Sektörel bazda inceleme yapılıyor. Eskiden Ahmet incelensin, Mehmet incelensin. İlk cildi getirin inceleyelim. Öyle bir kriter kalmadı. Merkezden risk analizlerine tabi tutularak, ona göre incelemeye sevk ediliyor. Bunu için, matrah artırımında bulunan veya bulunmak isteyen mükelleflerimizin ve müşterilerimizin kesinlikle böyle bir duyguya kapılmalarına gerek yok. Kendi gelir ve giderlerini en iyi bilenlerdir. Çünkü, biz beyan üzerine alıyoruz. Adı üstünde beyan. Kurumlar vergisi beyanını veriyor. Şirketinin beyanını veriyor. En iyi bilen kendileri. Kendilerinin değerlendirmesi daha uygun olacaktır" dedi.

 

Editör: TE Bilişim