Kuruyemişlik ayçek



Kuruyemişlik ayçekirdeğiyle ünlü İnegöl’de bu yıl rekoltenin, kapalı mekanlarda sigara yasağının başlamasıyla birlikte geçen yıla göre 4, önceki yıla göre 20 kat artış gösterdiği ileri sürüldü.
İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, 4207 sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Yasa'da yapılan değişiklikle, tüm kapalı alanlarda sigara yasağı uygulandığını anımsattı.
Yasada yapılan değişiklikle lokanta, kahvehane, kafeterya gibi yerlerde sigara içmenin yasak olduğunu dile getiren Çelik, söz konusu yasağın insan sağlığının yanı sıra ekonomiye de önemli kazanımlar sağladığını vurguladı.
Ekonomik yönden kazanımlardan İnegöllü çiftçilerin de yararlandığını dile getiren Çelik, yasakla birlikte kahvehaneler, çay bahçeleri ve kafeterya gibi yerlerde ayçekirdeği tüketiminin arttığını, bu artışın İnegöl'ün değerlerinden biri haline gelen kuruyemişlik ayçekirdeğine olan talebi yükselttiğini kaydetti.
AYÇEKİRDEĞİMİZ YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
Çelik, İnegöl'ün kuruyemişlik ay çekirdeğiyle ülke genelinde yıllar öncesine dayanan bir üne sahip olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu; “Verimli toprakları ve eşsiz coğrafyasıyla İnegöl, tarımsal üretimde önde gelen ilçeler arasında bulunuyor. Ovasından ormanlık alana doğru Yükselen geniş arazisinde meyve, sebze ve tahıl üretilen ilçede kuruyemişlik ayçekirdeği üretimi de giderek yaygınlaştı. Çekirdeğimiz, sahip olduğu lezzetiyle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde tüketicilerden yoğun ilgi görüyor. Bunun yanı sıra paketli kuruyemiş satan büyük firmalar da çekirdeğimize talep gösteriyor. 2008 yılında üretim önceki yıllara göre artarak bin tona çıktı. Sigara yasağından sonra adeta patlama yaşandı ve üretim geçen yıl 5 bin tona yükseldi. Bu yıl ise rekolte 20 bin ton olarak gerçekleşti. 2 yıl öncesine göre artış 20 kat oldu.”
Üretimin önümüzdeki yıl daha da artacağını iddia eden  Çelik, çiftçilerin ayçekirdeği üretimi konusunda Ziraat Odasından bilgi ve destek talep ettiğini anlattı.
Sigara yasağından sonra kahvehanelerde ay çekirdeği tüketiminin artmasının rekolteyi bu noktaya taşıdığına işaret eden  Sezai Çelik, “Tüketimin aniden yüksek boyutlara ulaşması nedeniyle  ayçekirdeği üreten çiftçilerimizin elinde bugün ayçekirdeği kalmadı. Özellikle geçen yıl Ziraat Odamıza gelen çiftçiler 'Herkes çekirdek çitliyor, bizim ayçekirdeği para eder' diyerek, bu ürüne yöneldi. Bunları ileri süren çiftçilerimiz  haklı çıktı. İlçemizde üretilen ay çekirdeği neredeyse yok satıyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim