Hanife-Selçuk Teşik

Hanife-Selçuk Teşik Rehberlik Merkezi Törenle Hizmete Açıldı


Hayırsever İşadamı Muzaffer Samda’nın damadı Selçuk Teşik tarafından, Devlet Su İşleri eski idari binalarının olduğu alana yapılan Hanife-Selçuk Teşik Rehberlik  Araştırma Merkezi binası, dün düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Dün saat 15.30'da yapılan törene Bursa Vali Yardımcısı Selman Yenigün, Kaymakam Durmuş Gençer, AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcıları Yusuf Şen, Gülhan Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, Jandarma Komutanı İbrahim Yağız, Emniyet Müdürü Orhan Öztabak, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, İlçe Müftü vekili Hasan Tanrıkulu, AK Parti Bursa Milletvekili Adayı Hüseyin Şahin, MHP Bursa Milletvekili Adayı Hasan Toktaş, CHP Bursa Milletvekili Adayı Semih Özsaraç, Hayırsever İşadamı Muzaffer Samda ile damadı Selçuk Teşik, bazı Belediye Meclis üyeleri, okul müdürleri, öğretmenler, bazı oda ve dernek başkanları katıldı.

Protokol üyelerine özürlü çocukların çiçek takdim etmesi ile başlayan programın açış konuşmasını yapan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, İnegöl'de genç nüfusun artmasına paralel olarak yeni okullara ihtiyaç olduğunu belirterek, "2004 yılı öncesinde Rehberlik Araştırma Merkezi Bursa'da bulunuyordu. İpekçilik’teki merkezden, 17 ilçeden özürlü öğrencilerimiz randevu sistemiyle hizmet alıyorlardı. 17 ilçeye hizmet verirken de, 1-2 ay sonrasına randevu veriliyordu. Bu durum İnegöl için çok zordu. İnegöl'de Rehberlik Araştırma Merkezinin açılmasıyla ilgili gerekli girişimlerde bulunduk. 2004 yılında Çıraklık Eğitim Merkezi binasının 4. katında bu kurumumuzu açtık. İlerleyen günlerde gerek öğrencilerimizin anne ve babalarından gerek basınımızdan haklı tepkiler alıyorduk. Bu insanların 4. kata çıkması çok zor geliyordu. Bu arada hayırsever bir ailenin damadı olan Selçuk Teşik, böyle bir projeyi yapmayı uygun gördüler. 2010 yılının Mart ayında başlandı. Bir yıl içerisinde tamamlandı ve hizmete giriyor. Okul binası bin 200 metrekarelik alanda, hemen bitişiğinde de 3 bin metrekarelik boş alanımız var. Onu da engelliler ile ilgili bir okula ayırmak istiyoruz. Tabi ki, arzumuz bu bahçeye başka bir hayırseverimizin girmemesi. Bu bahçede Eğitilebilirler İlköğretim Okulu ve İş Okulu olsun. Bu okula ihtiyacımız var. Ya hayırseverimiz Selçuk Teşik olur ya da başka bir hayırseverimiz olur. Burada yılda bin 500 öğrenci eğitim alıyor. Bu güzel hizmetten dolayı hayırseverimize teşekkür ediyoruz. Son 7 yıl içerisinde İnegöl'ümüzde 35 adet okul ve ek bina yapıldı. İlçemizdeki köy ve beldelerdeki ilköğretim sorunu çözülmüş durumda. Yeni okullar yapılarak köylerde yerinde eğitim yapılmaya çalışıldı. Sadece Hoca köyünde 8 derslikli bir okul yapılması halinde sorunumuz kalmayacak. İlçe merkezimiz sürekli gelişiyor. Bir çok okul yapıldı ama buna rağmen genç nüfus devamlı artmakta. İlçe merkezinde yeni ilköğretim okullarına ihtiyacımız var. Kız Meslek Lisemiz yeni yapılmasına rağmen 2. Kız Meslek Lisemizde dolu. Şuan da 3. Kız Meslek Lisesine, 2. Ticaret Meslek Lisesine acil ihtiyacımız var" dedi.

Bir yıl içerisinde inşaat çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Hayırsever İşadamı Selçuk Teşik ise, "İlçemizdeki engelli vatandaşlarımızın dördüncü kattaki bir binada hizmet almasının çok sıkıntılı olduğu ve bu konuda uygun yeni bir binaya ihtiyaç duyulduğu konusunda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün çalışmaları olduğunu biliyorduk. Aile olarak babam ve kayınpederim Muzaffer Samda ile görüşerek bu insanların dertlerine çare olmak istedik. Böyle bir binanın yapılmasına karar verdik. Kaymakamımız, Belediye Başkanımız ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüzle görüşerek arsa tespiti yapıldı. Bir yıl içerisinde inşaatımızı tamamladık. 'İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır' düşüncesi ve heyecanıyla bu binamızı Türk Milli Eğitimine teslim ediyoruz. Binanın yapımında bize destek veren herkese ve bu mutlu günümüzde bizlerle beraber olan sizlere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Kurumumuzun tüm insanlara hayırlar getirmesini diliyor, hepinize saygılarımı sunuyorum" diye konuştu.

Türkiye'de yaklaşık 6-7 milyon civarında engelli vatandaşın var olduğunu belirten Belediye Başkanı Alinur Aktaş’da, "Bir ülke ve şehir düşünün, yüzde 8 ila 12 arasında engelliniz var. Ülkemizde yaklaşık 6-7 milyon engellimiz var. Bunlarla alakalı ne yapıyorsunuz? İnegöl'de 2002 senesine kadar bir tane merkez bile yoktu. Hikmet Şahin döneminde ve Valiliğimiz kanalıyla yapılan Eğitim Uygulama Okulumuz var. Yapılan teşviklerle 3 tane rehabilitasyon merkezi yapıldı. Rehberlik Araştırma Merkezi de malum o 4. katta hizmet vermeye çalışıyordu. Bugün şükürler olsun burada. Eğer siz devletseniz, sosyal devletin gereği olarak da engellilerinize de sahip çıkmanız gerekiyor. Bunun yanında İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği başta olmak üzere farklı sivil toplum örgütleri aracılığıyla yapılan farklı organizasyonlar var. Bununla alakalı hemen arka tarafta ilköğretim düzeyinde bir okul hayat bulacak. İnegöl'de 6 olan lise sayısı 13'e çıktı. 35 tane ilköğretim okulu hayat buldu. Ama İnegöl'de engelli çocuklarımız içinde farklı mekanlar açılarak, organizasyonlar yapılarak onların hayata kazandırılması sağlanmaktadır. Bu çocuklar evlerde saklanılmaya çalışılırken, bu okullar sayesinde bu gün topluma kazandırılıyor" dedi.

Yanına çağırdığı özürlü bir kızı göstererek, 'Bu çocuğumuzun gülen gözlerinden daha kıymetli bir şey dünya da var mı?' sorusunu sorarak, konuşmasına başlayan İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar ise, "Olamaz. En kıymetli varlığımız, çocuklarımızın devamlı gülmesi lazım. Zaten bizim geleneklerimiz de bunlar vurgulanıyor. Cenab-ı Hak diyor ki, 'Ben insanı mükemmel bir şekilde yarattım'. Peki, hangi insan mükemmel şekilde? Zihinsel engelli mi? Yoksa görme engelli mi? Hiç fark etmiyor. İnsanı mükemmel bir şekilde yarattım diyor. O halde bizlere düşen de, şu mükemmel insana hizmet götürebilmek. Son yıllarda büyük yatırımlar yapıldı. Özellikle engellilerle alakalı. Artık gizlenen hiç bir engelli çocuğumuz yok. Onlar eğitim alıyorlar. Toplumda bizimle beraber sağlam insanlar gibi çalışıyorlar ve hareket ediyorlar. Bize düşen, onların hayatlarını kolaylaştırmak. Bu yönde büyük yatırımlar yapılıyor. İnegöl'de çok büyük bir uyum var. İlköğretim, ortaöğretim ve okul öncesinde büyük yatırımlar yapıldı. İnegöl, hayırsever yatırımları olarak Bursa'mızın önde gelen bir ilçesidir" diye konuştu.

Kaymakam Durmuş Gençer ise, "Hayırseverimizi, eski merkeze götürdüğümüzde 4'ncü kata kucağında çocuğuyla çıkan aileler etkilemişti. Çok amaçlı salonu, asansörü ile çok özel bir mekan oldu. Güzel bir söz vardır. Yöneticilerin kötü yönetmeye hakkı yok, zenginin de cimriliğe hakkı yok. İnegöllüler bu sözü çok iyi biliyor. Samda amcamız ilköğretim okulu yaptı, çok amaçlı salon yaptı, sağlık ocağı yaptı. Şimdi Selçuk Teşik yetişti. Böyle güzel bir merkez yaptı. İnşallah merkezin arkasındaki boş alanda yapılacak iş okuluna da Talha ve Ömer Faruk İş Okulu olarak ismini koyacağız. Hayırseverlerin yaptırılan ve inşaat çalışmaları süren hizmetlerden bahsetmek istiyorum. Yenice'de bir ilköğretim ve anaokulu, Boğaz köyündeki İlköğretim okulu, Orta köyündeki İlköğretim Okulu, Dipsizgöl İlköğretim Okulu, Edebey İlköğretim Okulu, Ticaret Meslek Lisesi ek binası, iki sağlık ocağımız var. Engellilere yönelik, Yenice bakım evi, rehabilitasyon merkezlerimiz hizmet vermektedir" dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı’da konuşmasında, Rehberlik Araştırma Merkezinin hayırlı olmasını temenni ederek, "Yaklaşık yüzde 12'lik bir özürlü nüfusumuz var. Buda 8 milyona tekabül ediyor. Bütün vatandaşlarınızı eşit görüyorsanız, herkese eşit mesafede olmanız lazım. Çok uzun yıllardır hayal edilen ve bir türlü işin içinden çıkılmayan özürlüler yasasını çıkarmakla işe başladık. Yasayı çıkarmak yetmiyor, bunu birde uygulamak gerekiyor. Özürlülere maaş veriliyor. 1 milyon TL'ye yakın sadece İnegöl'de özürlülerle ilgili  maaşımızı bütçemize koymuşuz. Yaşlımıza evde bakım ücretini veriyoruz. Eskiden SSK'lılardan ücret alınmaz, Bağ-Kurlulardan alınırdı. Şimdi ayrımı gayrımı kaldırdık. 2002 yılına kadar Türkiye'nin bütçesinde özürlülere ayrılan ödenek sıfırdı. Özürlülerimizi topluma kazandırabilmek için bu imkanları getirdik. Özürlüler okulunu açtık. Türkiye'nin ilk sevgi evini İnegöl'de açtık. Özürlüye, özürlü gözü ile bakan anlayışla baktık. Özürlü olmak suç değildir. Sadece özürlülerin derdine değil kimin ne derdi varsa hepsine koştuk. Kimsenin problemine gözümüzü kapamadık. 2002 yılındaki İnegöl'le, 2011 yılındaki İnegöl bir değil, aynı değildir. Çok mesafe kat edildi. Türkiye dünya ligine çıkmıştır. Şampiyonluğa oynuyor. İnşallah böyle hayırseverler olduğu sürece büyük hizmetler olacaktır" dedi.

Bursa Vali Yardımcısı Selman Yenigün ise, "Yapılan her şey insan için. İnsan mükemmel bir varlık. İnsana yapılan hizmette mükemmeldir. Her şeyin mükemmeli insan için yapılandır. Eğitim konusu da en başta gelen bir hizmettir. Sosyal devlet olma konusunda bu hizmetleri var gücümüzle yapmaya çalışırken, birilerinin ara destek olması, yapılan çalışmanın en güzelidir. Eğitime %100 faaliyeti kapsamında yapılan bu çalışmalar, Bursa'da 200 milyon TL üzerinde hizmetler hayırseverler tarafından yapılmıştır. Eğitim alanında milletimizin yapmış olduğu katkılar son derece büyüktür. İnegöl, bu yarışta en önlerde giden bir ilçemiz. Çok güzel. Buradaki cesaret ve dayanışma hepimizin gözüne çarpıyor. İnegöl'de devletin yatırımlarının yanında çok sayıda hayırsever yatırım var. Ülkemizin daha ileriye gitmesi için hayırseverlerin katkısı son derece önemlidir. Devleti ile milleti omuz omuza veren bir ülkenin hiç bir zaman sırtı yere gelmez. Geleceğe güvenle bakıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a ve Hayırsever İşadamı Selçuk Teşik'e teşekkür plaketi takdim edildi. Program kurdele kesiminin ardından hizmete açılan Hanife-Selçuk Teşik Rehberlik  Araştırma Merkezi binasının gezilmesi ile son buldu.

Editör: TE Bilişim