İlçe Kaymakamı Eren Arslan ile İlçe Emniyet Müdürü Erdoğan Baydemir, günlük 120 bin metreküp suyun arıtıldığı ve çıkan çamurun yakılarak aylık 400 bin liralık doğalgaz tasarrufunun sağlandığı İnegöl OSB Atık Su Arıtma Tesisini ziyaret ederek incelemelerde bulundular.
İnegöl Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Şahin, Eski Yönetim Kurulu Başkanı Sanayici Erdoğan Şeremet, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Özdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Bertan Ortakçı ve İnegöl OSB Bölge Müdürü Sabahattin Fazlıoğlu’da ziyarette hazır bulundular.
40 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Tesis gezildikten sonra açıklama yapan İnegöl Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Şahin, şunları söyledi:
“İlçe Kaymakamımız Eren Arslan ve Emniyet Müdürümüz Erdoğan Baydemir ile Organize Sanayi Bölgemizin ve özelliklede arıtma tesisi ile ilgili bilgileri istişare etmekten ziyadesiyle memnun olduk. Tesisin birinci bölümünün 2001 yılında, ikinci bölümünde 2009 yılında tamamlandı. İnegöl OSB ve İnegöl Belediyesi’nin ortak yatırımı olan arıtma tesisimiz Türkiye'nin alanındaki en iyi projelerinden birisidir. Burada İnegöl’ün tüm evsel atıkları ile beraber her gün 120 bin metreküp suyu arıtıyoruz. Şu ana kadar arıtma tesisimize sanayicilerimiz tarafından yapılan yatırım 40 milyon doları buldu. En son devreye aldığımız yakma tesisi ile enerji elde ederek, tesisimizi daha verimli hale getirdik. Atık suyun arıtılmasından sonra 150 ton günlük atık çamur kalıyor. Bu çamuru kurutarak yakıyoruz ve enerji elde ediyoruz. Bu sayede aylık 400 bin liralık doğalgaz tasarrufu yapılıyor. Yakma işleminin ardından ise günlük sadece 5 ton kül kalıyor. Kalan külü de değerlendirme çalışmalarımız sürüyor.”
“ÇEVRE DUYARLILIĞININ SON DERECE YÜKSEK OLDUĞU BİR TESİS”
İlçe Kaymakamı Eren Arslan ise “Her şeyden önce bu güzel tesisin yapımını gerçekleştiren, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Organize sanayinin yanı sıra şehrimizin de evsel atıklarının arıtıldığı, çevre duyarlılığının son derece yüksek olduğu bir tesis. Son derece modern ve tamamen otomasyonla çalışan bir tesis gezdik ve süreçlerin sonunda arıtılan suyun tarımda kullanılabilir nitelikte olduğunu, çevreye herhangi bir zararının olmadığını tespit ettik. Aynı zamanda çıkan diğer atıkların süreç sonucunda yakılarak, sistemin kendi enerjisini de sağlıyor olmasını gördük. Ekonomiye katma değer oluşturacak şekilde tesisin kurulmuş olması çok sevindirici. Bunlar son derece ekonomik ve verimli çalışmalar ama İnegöl’ün geleceğine ve gelişim potansiyeline baktığımız zaman bu tesisin ilerleyen zamanlarda yeterli gelmeyeceği aşikâr. Büyükşehir Belediyemizin Su ve Kanalizasyon İdaresinin bu konuda çalışma yaptığını da biliyorum. Kısa vadede de bunun sonuçlanmasıyla birlikte, şehrimizin hem sanayi atıkları hem de evsel atıkları çevreye herhangi bir zarar vermeden bertaraf edilecek. Ben bir kez daha bugüne kadar emeği geçen organize sanayi yönetimlerini tebrik ve teşekkür ediyorum.”ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim