Dünya markası olma


Dünya markası olma yolunda ilerleyen, İnegöl’ün lokomotif sektörü mobilya, aynı zamanda İnegöl’de en fazla iş kazalarının yaşandığı sektör. Mobilyacıların, “Parmağı kesik olmayan usta sayılmaz” deyimini tarihe karıştıran bir ameliyata imza atılarak, 26 yaşındaki bir gencin arkadaşına yardım etmek için gittiği işyerinde, makineye kapılarak kopan sağ kolu, 6 saatlik başarılı bir operasyonla yerine dikildi.
Frezesinden Planyasına, Yatar Dairesinden Hassas Ebatlamaya kadar çeşitli makinelerden ve ustaların elinden geçen mobilyalar, evlerimizi taçlandırıyor. İmalat sürecinde nakış nakış işlenen mobilyalar, imalatçıları özellikle parmaklarındaki kesik ve kertiklerle daha da ustalaştırıyor. Mobilyacıların deyimine göre, kişinin usta olup olmağını parmaklarına bakıp anlamak mümkün. İmalat aşamasında parmağına çizik attıran yada kesen kişi ustalığa terfi etmiş sayılıyor. Artık bundan sonra, ustanın ustalığı parmaklarına değil, yaptığı işe bakılarak anlaşılacak. Çünkü, “Parmağı kesik olmayan usta sayılmaz” deyimini tarihe gömen bir ameliyat gerçekleştirildi. Murat Akyüz isimli gencin, işyerinde makineye kapılarak kopan sağ kolu, 6 saatlik başarılı bir operasyonla yerine dikildi.
Bursa'daki özel bir hastanenin Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nadir Şener ile estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı Op. Dr. Ayhan Okumuş tarafından gerçekleştirilen ameliyat başarıyla sonuçlandı. Ameliyat sırasında dirsek altı ve üstündeki kemik kırıkları ve kaslar Prof. Dr. Nadir Şener, diğer yapılar ise Dr. Ayhan Okumuş tarafından onarıldı. Murat Akyüz, yaklaşık 6 ay devam edecek fizik tedavi seansları sonrası kolunu tekrar kullanabilecek.
Ameliyatı gerçekleştiren hekimlerden estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı Op. Dr. Ayhan Okumuş, Akyüz'ün sağlık durumuyla ilgili şu bilgileri verdi; "Hasta, başka bir sağlık kuruluşundaki ilk müdahalesinin ardından, yaralanmayı takip eden 2 saatte hastanemize geldi. Hastanemize geldiğinde dirsek ile omuz arasından kolu kopmuş, ayrıca kopan kolun dirsek altındaki kısmının yarısı da ezilerek yaralanmıştı. Acil olarak ameliyata alınan hastamızın kolu, 6 saat süren cerrahi müdahaleyle yerine takıldı ve tedavisiyle ilgili riskli dönem atlatıldı. Hastamızın fizik tedavisi ise halen devam ediyor ve yaklaşık 6 ay kadar daha devam etmesi planlanıyor."
"HİÇ KULLANAMAYACAĞIM ZANNETTİM"
Kopan kolu büyük bir başarıyla yerine dikilen Murat Akyüz, ameliyat sonrası çok mutlu olduğunu belirterek, "Kolumun koptuğunu fark ettiğimde büyük bir şok yaşadım. İlk aklıma gelen, bir daha kolumu kullanamayacak olmamdı. Ama ameliyattan sonra kolumu kullanacağımı öğrendiğimde sanki dünyalar benim oldu. O kadar çok sevindim ki" diye konuştu.
BİR YILDA BEŞ OPERASYON
Bursa'nın sanayi kenti olması nedeniyle bu tip ağır yaralanmalarla sık karşılaştıklarını da belirten Op. Dr. Okumuş, hastanelerinde son bir yılda beş büyük uzuv kopması operasyonu gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, bu vakaların ikisinin kolunu kullanmaya başladığını ifade etti. Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener ise, bu tür vakalarda ekip çalışmasının önemine dikkat çekerek, kol kopmasının ortopedi, plastik cerrahi, anestezi, yoğun bakım ve fizik tedavi gibi pek çok branşın eşzamanlı olarak çalışması ile başarıya ulaşabileceğini ve uzun süreli özveri isteyen bir tedavi olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Şener, ekip çalışmasının çok hızlı organize olması gerektiğini, çünkü bu vakalarda zamana karşı yarışıldığını kaydetti.
"KOPAN PARÇANIN TAŞINMA ŞEKLİ CERRAHİ BAŞARIYI ETKİLİYOR"
Şener ayrıca, kopmuş parçanın hastaneye gönderilme şeklinin cerrahinin başarısını ciddi oranda etkilediğinin altını çizerek şunları söyledi; "Kopmuş parça temiz suyla yıkanır, ıslak ve temiz bir bezle sarılır, su geçirmez bir torbaya konur. Bu torba buz üzerine yerleştirilerek hastayla birlikte hastaneye yollanır. Kas dokusu oksijensizliğe en az dayanabilen dokudur ve bu yüzden kopma seviyesi vücuda ne kadar yakınsa, yerine dikme öncesinde geçmesine izin verilebilecek süre de o kadar azdır. Uygun koruma ve soğutma ile vücuda yakın kopmalarda 8 saatlik bekleme süresi kabul edilebilir, parmaklarda ise bu süre 12 saat ve daha fazla olabilir."

Editör: TE Bilişim