Modern Katı Atık Dü

 

Modern Katı Atık Düzenleme Depolama Sahası’nı gezen Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ocak ayı sonu itibariyle Alanyurt’a çöp dökülmeyeceğini belirterek, 3 etap halinde tamamlanacağı bildirilen tesisin ilk etabı olan 80 dönümlük alanın Türkiye genelindeki ilk etaplara nazaran bir ilk olduğunu, Tokat ve Kilis’te yapılan sistemlerin 40-50 dönüm alan üzerinde kurulduklarını kaydetti.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, dün saat 12.30’da AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, Belediye Başkan Yardımcıları Turgay Yel, Güngör Sabri Günaydın, Gülhan Şahin ve Yusuf Şen, AK Parti yönetim kurulu üyeleri ve bazı belediye meclis üyeleri ile birlikte, Yeniyörük mevkiinde inşa edilen ‘Modern Katı Atık Düzenleme Depolama Sahası’na giderek incelemelerde bulundu. Başkan Aktaş, bu ay sonu itibariyle Alanyurt’a çöp dökülmeyeceğini söyledi.

Teknik anlamda bilgiler veren Temizlik İşleri Müdürü Ali Uzun, öncelikle sahada proje koordinatlarına uygun bir şekilde hafriyat yaptıklarını, daha sonra da sürdüklerini, gevşetip silindir ve benzeri sıkıştırma araçları ile sıkıştırdıklarını belirterek, “Yüzeysel suların çöpe ulaşmasını engellemek için alt drenaj sistemini oluşturduk. Buraları çakıllayarak suyun alıcı ortama serbest olarak gitmesini temin ettik. Peşinden de çöpümüzün alt zemini olan sızdırmazlık katmanlarını oluşturmaya başladık. En son çakıl koyacağız, sızıntı su için baca sistemleri oluşturarak, o cephe içinde çöpü depolamaya başlayacağız. İlk etapta 80 bin metrekarede çalışıyoruz, 50 bin metrekaresi çakıllaması hariç hazır durumdadır. Çalışmalarımız hızla devam ediyor” dedi.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl’de her gün yaklaşık 200 ton çöpün vahşi şekilde doğaya bırakıldığını belirterek, “Alanyurt bölgesinde, çöplük diye tabir ettiğimiz alan, yaşadığımız bu kentin pek görünmeyen ve bilinmeyen bir yönüdür. Yaşam alanının uzağında, depolamanın modern bir şekilde yapılması, çağımız gereklerine uygun donanımlı bir tesisin kurulması için yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. Geldiğimiz noktada burada Modern tesisimizin yapımına başladık. 2005 yılında yaptığımız araştırmalar sonucunda, Yeniyörük köyü sınırları içerisinde bulunan 22 hektardan fazla olan bu arazi üzerinde karar kıldık. Modern Katı Atık Düzenli Depolama alanımız, İnegöl ilçe merkezine 11.5 kilometredir. Projenin en önemli ayağını yer tespit çalışmaları oluşturmuştur. Aynı paralelde uygulama projeleri yapılarak, 2006 yılı başında Çevre ve Orman Bakanlığına müracaat edilerek ÇED raporu  alınmıştır. Bu süre içinde teknolojik gelişmeler takip edilerek, 2010 yılında 3 aşamalı bir proje uygulamaya konulmuştur. Ulaşım yolunun yeri değiştirilerek, olası ulaşım problemi ortadan kaldırılmıştır. 20 Temmuz 2010 tarihinde yapılan ihale neticesinde yüklenici firmayla sözleşme imzalanmış olup, düzenli depolama sahasının 1. aşama inşaatının hava şartları göz önünde bulundurularak Ocak ayı içerisinde işletmeye alınması hedeflenmektedir” dedi.

Düzenli depolama sahasının 1. Aşama ihale yapım bedelinin 3 milyon 803 bin TL olduğunu kaydeden Başkan Aktaş, “Şuan yapım aşamasında olan katı atık düzenli depolama sahası gelecek yaklaşık 30 yıllık süreçte katı atıklarımızın bertaraf sorununa çözüm oluşturacaktır.

220 bin metrekare olan Düzenli Depolama alanının, 165 bin metrekarelik kısmı Katı Atık Depolama Alını ile birlikte yollar ve çevre hendekleri için kullanılacaktır. Düzenli Depolama sahasının sabit tesisleri içerisinde, atık kabul binası, kantar, atölye binası, idari ve laboratuar binası, su ihtiyacını karşılamak amacıyla içme ve yangın suyu pompa istasyonu, trafo ve jeneratör binası, saha aydınlatması ve yardımcı tesisler bulunacaktır. Düzenli Depolama sahasına yeraltı suyu girişimini engellemek ve katı atıklarla temas etmemesi için yeraltı suyu drenaj hatları döşenmiştir. Çöp sızıntı sularının da toprağa sızmasını ve dolayısıyla yeraltı sularının kirlenmesini önlemek amacıyla geçirimsiz taban oluşturulacaktır. Sürülerek sıkıştırılmış doğal zemin üzerine geosentetik kil uygulanmaktadır. Bu malzemenin özelliği suyla temas ettiğinde 24 kat şişerek geçirimsiz doğal bir tabakaya dönüşmesidir. Bu malzemenin üzerine 2 milimetre jeomembran ve bu jeomembranı koruyacak katmanlarında yapılarak gaz üniteleri ve sızma suyu üniteleri bitirilerek, zemin teşkili tamamlanacaktır. Şu anda yapılan çalışma budur” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim