Hijyen Eğitimlerini zorunlu olduğunu ifade eden Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, başvuruların devam ettiğini belirtti.

750 ÜYEMİZDEN 350’YE YAKINI EĞİTİM ALDI

Dün saat 10.30’da Esnaf Sarayında, İnegöl Bakkallar ve Benzerleri  Odası üyesi yaklaşık 350 kişiye verilen Hijyen Eğitimiyle ilgili bilgi veren Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, “İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan ve 5 Temmuz 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre, gıda üretimi, perakende işleri ve insan temasının olduğu işlerde çalışanlara hijyen eğitimi verilmek zorunlu kılınmıştır. Bu eğitimleri, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü sertifikalandırmaktadır. Biz de İnegöl Bakkallar Odası olarak Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Merkezi’mizle işbirliği yaparak, eğitimlerimizi başlattık. Bugün eğitimlerimizin ilk bölümünü gerçekleştirdik. 750 civarındaki üyemizden 350’ye yakını eğitimlerini aldı. Bu sertifika ömür boyu geçerli olacak bir sertifika. Eğer eğitimlere katılmayan ve başvurusunu yapmayan üyemiz varsa, odamıza başvursunlar. Çünkü, önümüzdeki Temmuz ayından itibaren bu konuyla alakalı cezai müeyyideler başlayacaktır. 8 saatlik bir eğitim söz konusu. 1 günde bitebilecek bir eğitim. Esnafımız, bu sertifikayı alırlarsa rahat edecekler. Ben bugün eğitimlerimize katılan tüm esnafımıza teşekkür ediyorum” dedi.

SEKTÖRDEKİ HERKES, HİJYEN EĞİTİMİ ALMAK ZORUNDA

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir ise, “Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortaklaşa olarak hazırladığı ve 5 Temmuz 2013 tarihinde yayınlanan ‘Hijyen Yönetmeliği’ne göre, artık gıda ile uğraşanlarla ilgili ‘portör muayenesi’ dediğimiz sağlık karneleri kesinlikle kullanılmayacak. Bunun yerine 8 saatlik hijyen eğitim belgesi verilecek. Bu yönetmeliğin amacı şu; gıda üretim ve perakende iş yerlerinde insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten işyerlerine ve insan bedenine teması olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği işyerlerinde, çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programlarının planlanmasına, eğitimlerin verilmesine, işyeri sahiplerinin, işletmelerin ve çalışanların bu konudaki sorumluluklarına, bu işyerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının belirlenmesine, bu hastalıklarının iyileşme halinin usul ve esaslarını bu yönetmelik belirliyor. Bu yönetmeliğe göre; gıda üreten, onu pazarlayan, perakende olarak satan bütün işyerleri, bu yönetmelik kapsamına giriyor. Öncelikle bakkallar, oteller, pastacılar, lokantacılar, simitçiler, fırıncılar, kasaplar, gıda ile ilgili insan temasının olduğu bütün iş yerleri bu kapsama giriyor. 5 Temmuz 2014 tarihine kadar bu sektörlerde çalışan ve yönetici konumunda olan herkes, hijyen eğitimi almak zorunda. İşte bu kapsamda biz halkımızı bilinçlendirmek adına öncelikle oda başkanlarımıza, 15 Kasım’da esnaf odalarımıza bir duyuru yaptık. Yine Ticaret ve Sanayi Odamızla protokol imzaladık. 5 Temmuz’a kadar bu eğitimleri bitirmek istiyoruz. Bugün de bu eğitimleri burada yapmış bulunuyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim