“Kurban Kesim Kursuna” katılan kursiyerler, İnegöl Et Entegre Tesislerinde yapılan uygulamalı dersin ardından belgelerini aldılar.

UYGULAMALI DERS

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, İlçe Müftü Vekili Dr. Ömer Faruk Atan, İnegöl Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Mesut Karıman´ın katıldığı belge töreni öncesinde İnegöl Et Entegre Tesislerindeki görevliler tarafından kursiyerlere hayvanın nasıl yatırılıp, kesileceğiyle ilgili uygulamalı olarak bilgi verildi.

Düzenlenen kursla ilgili bilgi veren Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, “Bildiğiniz gibi her yıl kurban hizmetleriyle alakalı Başbakanlık tarafından bir tebliğ yayınlanıyor. Her ilçede Kurban Hizmetleri Komisyonu oluşturuluyor. Bu komisyon tarafından kurban hizmetleri en iyi şekilde görülüyor. Halk Eğitim olarak bizlere verilen görevde, burada kurbanla alakalı küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kesim öncesi yapılması gerekenler, kesim sırasında yapılması gerekenler, kurbanın dini yönden önemi gibi konularda teorik eğitim vermek ve ardından uygulamalı eğitim vererek, sertifikalandırmak. Dün akşam İnegöl Müftülüğümüz tarafından teorik eğitimler Dr. Ömer Faruk Atan tarafından verildi. İnegöl Belediyesi ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzdeki veterinerlerimiz tarafından da kurban kesimiyle ilgili teorik bilgi verildi. Bugünde saat 09.30´dan itibaren uygulamalı eğitim yapıldı. Bu eğitimin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu yıl ilk defa İnegöl Et Entegre Tesislerinde uygulamalı eğitim yaptık. Kurban Bayramının da şimdiden ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

PEYGAMBER EFENDİMİZİN TAVSİYELERİNİ ANLATTIK

İlçe Müftü Vekili Dr. Ömer Faruk Atan ise, “Kurban Hizmeti Komisyonumuzu oluşturduk. Ardından Halk Eğitim Merkezimizle birlikte açtığımız Kurban Kesim kursumuza dün start verdik. Kurbanın dini usullere uygun nasıl kesileceği, hangi şartlara uygun kesileceği, bununla ilgili Peygamber Efendimizin tavsiyelerini anlattık. Arkadaşlara bununla alakalı dini bilgiler verdik. Bir ibadet yerine getirildiği zaman öncelikli olarak onun şekil yani formal boyutu da anlatılması gerekir. Hayvan kesiminde bir taraftan etinin mundar olmaması, diğer yönüyle de kurban ibadetine herhangi bir halel gelmemesiyle ilgili kursiyerlerimize bu konuda dini bilgiler verildi. Dün işin teorik kısmı bitti. Bugün ise yetkili arkadaşlar tarafından uygulamalı eğitim verildi. Şimdiden herkesin bayramını tebrik ediyorum. Rabbim birliğimizi daim eylesin” diye konuştu.

NASIL YATIRILIR VE KESİLİR

Kurban Bayramı öncesi her yıl olduğu gibi bu yıl da İnegöl Belediyesi olarak, Halk Eğitim Merkezi, İlçe Müftülüğü, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İnegöl Et Entegre Tesisi mezbahası ile Kurban Kesim Kursu düzenlediklerini belirten İnegöl Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Müdürü Mesut Karıman´da, “Kurban kesim kursumuza bu sene 40 başvuru yapıldı. Dün akşam da kursiyerlerimize yönelik olarak kurban ve kurban kesimleriyle alakalı teorik dersler verildi. Teoriye yönelik kursumuzda, kurbanlıklarla alakalı dini konulara yer verildi. Kurbanın dinimizdeki yeri, dini yönden kurbanlığın şartları ve kesim öncesi yapılacak dualar, İlçe Müftülüğümüz yetkililerince anlatıldı. Sağlıklı ve hastalıksız hayvanın seçimi, hayvanların sevklerinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve istenen evraklar gibi konular ise İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerince anlatıldı. Belediyemiz Veteriner Hekimliğince ise, hayvanın yatırılması, kesilmesi ve kesim sonrası oluşabilecek hastalıklar ile ilgili konular ve etlerin en sağlıklı şekilde kullanılması ve nasıl muhafaza edileceği hususları kursiyerlere aktarıldı. Bugün de kurban kesim kursu uygulaması ve sertifika töreni için buradayız.  Bugün, küçük ve büyükbaş hayvanların uygun şekilde yatırılması, kesiminin yapılması, yüzülmesi ve iç organlarının çıkarılması konuları uygulamalı olarak kursiyerlerimize gösterildi. Kursiyerlerimiz teoride öğrendiklerini bugün burada usta öğreticilerin gözetiminde uygulama imkanı buldular. Kursumuza katılan kursiyerlerimize de sertifikalarını takdim edeceğiz. Ben kursumuza katılan kursiyerlerimizi tebrik ediyorum. Kesecekleri kurbanların kabul olmasını diliyor, kazasız belasız kesim gerçekleştirmelerini temenni ediyorum. Kurs ortağı kurumlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Şimdiden ilçe halkımızın ve tüm Müslüman âleminin Kurban Bayramlarını kutluyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kurban Kesim Kursuna katılan kursiyerlere belgeleri takdim edildi. NEVZAT KAHVECİ

Editör: TE Bilişim