İnegöl Belediyesi ta


İnegöl Belediyesi tarafından düzenlenerek geleneksel hale getirilen Hıdrellez Şenliklerinin beşincisi geçtiğimiz akşam Botanik Parkta büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.

Botanik Park içerisindeki yeşil alanda gerçekleştirilen şenliğe Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcısı Turgay Yel, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli ve bazı Yönetim Kurulu Üyeleri SP İlçe Başkanı Bahri Urgun, SP Bursa Milletvekili Adayları Salih Berber, Ertan Sütçü, Necmettin Çamlıdere, bazı Belediye Meclis Üyeleri ile daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Anadolu kültürü içinde, asırlardır canlılığını koruyan önemli geleneklerden birinin de hıdrellez olduğunu belirterek, "Kültürümüzde, Hızır ve İlyas Peygamberin her yıl bahar başlangıcında buluştuklarına inanılır. 6 Mayıs’a rastlayan bu gün Hıdrellez olarak isimlendirilmektedir. Eski Türklerde ise, Hıdrellez’den sonra yazın geldiği ve artık karakışın geride kaldığı inancı hâkimdir. Hıdrellez ile birlikte tabiatın canlandığı, yeşerdiği, bahar ve yaz günlerinin başladığı düşünülmektedir. Anadolu’nun bağrından çıkan bizler yüzyıllardır, kış mevsiminden çıkışın bir sevinci olarak, törenler düzenler, ateşler yakarız. Asırlardır sönmeyen hıdrellez ateşini bu gece burada birlikte yakacağız. Hıdrellez Şenliğimiz,  bir araya gelmek ve baharın başlangıcını kutlamak için güzel bir vesiledir. Hıdrellezi kim, hangi amaçla kutlarsa kutlasın, biz dostluğun, kardeşliğin ve kültürler arası kaynaşmanın bir nişanesi olarak, baharın gelmesi adına kutluyoruz. Biz, Hıdrellezi, birliğimizi, kardeşliğimizi ve dostluğumuzu ortaya koymak için kutluyoruz. Halkımızın büyük ilgisi ve yoğun katılımı ile bu yıl Hıdrellez Şenliğinin beşincisini gerçekleştiriyoruz. Hıdrellez şenliği artık İnegöl Belediyesi’nin geleneksel sosyal etkinlikleri arasındadır. Bu gece çocuk oyunları, hediyeli sorular, folklor gösterileri ve hıdrellez konseri olacaktır. Bu vesile ile gösterileriyle geceye ayrı bir renk katacak olan, Ertuğrulgazi ve Rumeli Türkleri Kültür Derneklerinin Folklor Ekiplerine, Grup Nağme’ye ve şenliğimize katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum. Baharın başlangıcı, daha güzel günlerin habercisi ve bereket duası olması temennisiyle Hıdrellez gününüzü kutluyor, şenliğimize iştirak eden herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmanın ardından, şenliği ifade eden Hıdrellez Ateşi protokol üyeleri tarafından yakılarak, dualar edildi. Hıdrellez ananelerinden biri olan sandalye kapmaca oyununa katılan çocukların, sandalye kapma çabaları neşeli anlar oluştururken, vatandaşlara İnegöl’le ilgili sorular soruldu ve soruları doğru cevaplayanlara çeşitli hediyeler verildi. Rumeli Kültür ve Dayanışma Derneği ile Ertuğrulgazi Kültür ve Yaşatma Derneği folklor ekiplerinin dans gösterilerinin ardından, vatandaşlar hıdrellez ateşinin üzerinden atlayarak eğlendi. Şenlik, Grup Nağme'nin konseri ile son buldu.

Editör: TE Bilişim