Türkiye’nin çeşitli yerlerinden kurbanlıklarını getirmeye başlayan hayvan yetiştiricileri, bu yıl hayvan ihracatının fazla olması nedeniyle yerli hayvan kalmadığını, bu nedenle de kurbanlık fiyatlarının yüksek olacağını belirttiler.

1 Eylül 2014 Pazartesi günü itibariyle kapılarını açan İnegöl Belediyesi Hayvan Pazarına, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden büyükbaş hayvanlar gelmeye başladı. Ağrıdan 32 tane büyükbaş kurbanlık hayvan getirdiğini belirten hayvan yetiştiricisi Alican Atabey, “Ağrı’dan buraya 32 tane büyükbaş kurbanlık hayvan getirdim. Şuan da kurban fiyatları henüz belli değil. Birkaç gün içerisinde fiyatlar tam anlamıyla belli olur. Bu sene kurban fiyatlarında taban fiyat yüksek. Bu da kurbanlık hayvanların az olmasından dolayı. Bu sene hayvan ihracatı çok oldu. Geçen sene Suriye ve Irak’a özellikle küçükbaş hayvan çok gitti. Ondan dolayı kurbanlık hayvan az, bu nedenle fiyatlar yüksek” dedi.

Geçen sene burada sattığı fiyattan, bu yıl Ağrı’da yetiştirmek üzere ancak kurbanlık hayvan alabildiğini ifade eden hayvan yetiştiricisi Salih Çetin, bu yıl kurbanlık fiyatlarının yüksek olacağını belirterek, “Hayvanlarımızı İnegöl’e Ağrı’dan getirdik. Ağrı’da bu sene fiyatlar yüksekti. Burada da büyük ihtimalle fiyatlar yüksek olacak. Bunun sebebi de hayvanların az olması ve ihracatın fazla olması. Geçen sene burada sattığım hayvan fiyatına, Ağrı’da hayvan alabildim. 40 tane hayvan getirdim. Hayvanlarımın hepsini satmak istiyorum. Sadece hayvanın kendisi değil, yemi de pahalı. Bunlar da ister istemez fiyata yansıyacak. Biz de mecburuz” diye konuştu.

İnegöl Belediyesi Veteriner Hekimi Musa Subaşı ise, “1 Eylül 2014 tarihi itibariyle Hayvan Pazarına kurbanlık hayvanlar alınmaya başlandı. Pazarımıza giriş yapan hayvanların tamamında pasaport kontrolü yapılmakta olup, giriş sonrasında dişi olan hayvanların tamamında gebelik muayenesi yapılmaktadır. Tabi, bu konudan tüm üreticilerin bilgisi var. Yapılan muayeneler sonucunda gebe olan hayvanların pasaportlarına gebedir diye yazılarak, afişe edilecektir. Halkımızın da bu konuda daha bilinçli hareket etmesini istiyoruz. Bu yıl hayvan pazarımıza 4 bin büyükbaş, bin 500 ile 2 bin civarında da küçükbaş hayvan girişi olacaktır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim