Yeminli tercüman; üniversitelerin tercümanlık ya da filoloji bölümünü tamamladıktan sonra dilin yeterli olduğunu belgelerle kanıtlayan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren kişilere denmektedir. Yeminli tercüman olmak için ilgili bölümün eğitimini tamamlamak ve dil konusunda yeterli olduğunu kanıtlayan sertifika ya da diploma sahibi olmanız gereklidir. Eğer resmi olarak yeminli bir tercüman olmak istiyorsanız; noter tarafından ve kamu gözetiminde, devletin resmi kurumları tarafından tercümanlık yapması için yetki belgesi verilmesi ile mümkündür. Bir yeminli tercüman devletin kendine verdiği yetki ile yaptığı resmi tercümelere kaşe basma hakkına sahip olmaktadır. Yeminli tercüman tarafından yapılan tüm çeviriler devletin nezdinde kabul edilir.

Yeminli Tercümanın Sorumlulukları Nedir?

Yeminli tercümanlar diğer tercümanlardan ayrı bir yere sahiptir. Çünkü yeminli tercümanların yaptığı çeviriler yetkili kurumlarca sorgusuz bir şekilde kabul edilmektedir. Bu nedenle bir yeminli tercümanın yaptığı çeviride oldukça dikkatli ve sorumluluk sahibi olmak zorundadır. Bunu basit bir örnek ile anlatacak olursak bir yeminli tercümanın yaptığı çeviri hukuki olarak bir kanıt olarak kabul edilir. Eğer çeviride bir hata olursa bu hata o yeminli tercümanı kanuni olarak bağlar ve hesap verme zorunluluğunda bırakır. Bu nedenle yeminli tercümanın oldukça dikkatli ve özenli olması gerekmektedir. Aksi takdirde bunun pek çok sonucu olabilir.

Yeminli Tercüman Kimdir?

Yeminli tercüman üniversitelerin ilgili bölümleri tamamlaması sonucunda devlet tarafından verilen yeterlilik sonucu verilen yetki belgesi ile tercüme yani çeviri yapan kişidir. Bu nedenle bu konuda profesyonel işler için bir yeminli tercümana ihtiyaç duymanız durumunda yeminli tercüman ile çalışmanız oldukça avantajlı olacaktır. Çünkü yeminli bir tercümanın yapacağı çeviri kurumsal firmalar ya da devlet daireleri tarafından da kabul görmektedir. Bu nedenle tüm kurumsal firmalar ya da kamu kurumları her zaman bir yeminli tercüman ile çalışmayı tercih etmektedir. Eğer profesyonel bir çeviriye ihtiyaç duyuyorsanız bunu mutlaka profesyonel bir tercüme firmasına yaptırmanız oldukça faydalı olacaktır. Profesyonel olarak bir tercümanlık hizmetine ihtiyaç duyduğunuz zaman  https://bursaceviritercume.com/ sitesini ziyaret ederek buradan yetkili kişilere ulaşmanız mümkün olmaktadır.

Editör: TE Bilişim