Müdür İbrahim Ekren, "Günümüzde tarım sektörü hızla gelişiyor. Sanayinin gelişmesi ile birlikte tarım sektörü yenilikler ile farklıklar ile gelişmeye devam ediyor. Bunun yanında bazı yapısal sorunlar mevcut. Gün geçtikte insanlar yaşlanıyor, ölüyor. Bizim miras hukuku gereği eskiden araziler parçalanıyordu. Artık parçalanmıyor, devroluyor, dağılıyor. Bu nedenle tarımdan uzaklaşan insan sayısı artıyor. Genç nesilde tarım ile çok fazla iştigal değil. Sanayileşme ile beraber köylerden şehirlere çok fazla göç var. Bir nebze tarımda çiftçilik faaliyetleri azalıyor. Bakanlığımızın son dönemde ki farklı teşvikleri ile birlikte, geriye dönüşler cüzi miktarda da olsa gerçekleşiyor. Bu teşvikler ile birlikte daha büyük entegre tesisler ortaya çıkmaya başlıyor. Büyük sanayicilerimiz tarım sektörüne el atmaya başladılar. Çok büyük meyve bahçeleri kurmaya başladılar. Bu hibe kredilerinin desteği ile bu yatırımcılar çok daha fazla yatırım yapmaya başladı ve istihdam oluşuyor. Tarım sektörü bu yönden bir gelişme sağlıyor. Öbür yandan bizim kültürümüz gereği küçük aile işletmeleri ile biz tarım sektörüne yön veriyorduk. Haliyle kırsaldan şehre göç edenler tarımı bıraktılar, köylerde yaşlı nüfus kaldı, gerekli iş gücü karşılanmadığı için bu işleri bırakıyor. Onun yerini dolduracak kendi nesillerinden yeni insanlar geri dönüş sağlamadılar. Böyle olunca tarım sektörü git gide zayıflamaya başladı. Tabi dediğimiz gibi bakanlığımızın son dönemde farklı farklı projeler ile bunları destekleyerek, geri dönüşlere imkan sağlamaya başladı. Bunda etkisi olan en bariz projelerden biride genç çiftçi desteklemesidir. Biz 2016 yılında 33 kişiye destek sağladık, 2017´de ise 24 kişiye destek sağladık. 2018´de de devam edecek inşallah. Bakanlığımız bu konularda ciddi projeler üretip, desteklemelerini sürdürüyor" dedi. 

İNEGÖL´DE 120 BİN DÖNÜM MEYVE BAHÇESİ VAR

İnegöl tarımının büyük bir çoğunluğunun meyvecilik olduğunu belirten Ekren, "İnegöl tarımı genel hatları ile ele aldığımız zaman, öncelik olarak meyvecilik ön planda. İnegöl´de 120 bin dönüm civarında meyve bahçeleri potansiyelimiz var. Çilek yetiştiriciliği ile ilgili çok ciddi bir potansiyel var. Tarla bitkileri açısından ise, patates ve ayçiçeği ön plana çıkıyor. Hayvancılıkta İnegöl´de güzel.  İnegöl´de de Türkiye gibi tarım sektöründe incelme mevcut. Bakanlığımızın destekleri ile geri dönüşler devam ediyor" şeklinde konuştu.

DESTEKLEMELER DEVAM EDİYOR

Desteklemeler ile ilgili bilgiler veren Ekren, "Desteklemelerden bahsedecek olursak, şuanda TKDK IPART kapsamında hayvancılık yada tarımsal faaliyetler ile ilgili, AB hibe fonları kapsamında farklı projelere destek verilmeye başlanıldı, çağrıya çıkıldı. Bu süreç devam ediyor. Hayvancılık, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ile ilgili veya ürünün tanıtılması ile ilgili hibe programı başladı.  Bizim yine bakanlığımız nezdinde damla sulama ile ilgili 1 Ocak itibariyle hibe programımız başladı. 60 gün sürecek. Bireysel Sulama Sistemlerinde %50 hibe programımız mevcut. En son geçen haftalarda BEBKA tarafından bir çağrıya çıkıldı. Bu kapsamda, kırsalda bazı tarımsal faaliyetler ile ilgili %75 ile %70 arasında bir  hibe programı var" ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilişim