Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Toplu Taşım İşletmeciliğinden (BURULAŞ) güzergâh belgesi ve ruhsat almadıkları gerekçesiyle İnegöl-Cerrah arası yolcu taşımacılığı yapmalarına izin verilmeyen ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından araçları trafikten men edilmeye başlanan İnegöl´e bağlı Cerrah mahallesi minibüsçüleri isyan etti.

Cerrah mahallesinden İnegöl´e yolcu taşımacılığı yapmalarına izin verilmeyince yolda bir süre eylem yapan minibüsçüler, uygulamanın keyfi olduğunu ifade ederek, sorununun sadece Cerrah mahallesine mal edilmesinin haksızlık olduğunu söylediler. Minibüslere yol verilmeyince, Cerrah mahallesi sakinlerinin mağduriyetini bir nebze gidermek isteyen minibüsçüler, özel araçları ile İnegöl´e yolcu taşıdılar.

JANDARMA MÜDAHALE ETTİ

Dün sabah saat 08.00 sıralarında İNULAŞ´a ait toplu taşıma araçlarının önünü kesmeleri sonucunda kanunsuz bir eylem yaptıkları gerekçesiyle Jandarma ekiplerince yoldan uzaklaştırılan S.S. 161 Nolu Minibüsçüler ve Küçük Otobüsçüler Kooperatifi üyeleri, yaşadıkları haksızlık nedeniyle eylem yaptılar. Minibüsçüler, “Bursa Büyükşehirin keyfi uygulamasından dolayı yolcu taşıyamıyoruz, taşımamız durumunda araçlarımız bağlanmaktadır. Halkımızdan mağduriyetlerinden dolayı özür dileriz” şeklindeki yazıları araçlarının camlarına asarak, yetkililerden yaşanan sorunun çözülmesini istediler.

BİRAN ÖNCE DÜZELTİLMESİNİ İSTİYORUZ

S.S. 161 Nolu Minibüsçüler ve Küçük Otobüsçüler Kooperatifi Başkanı Raşit Karaman, “Biz 40 yıldan bu yana Cerrah ile İnegöl arasında yolcu taşımacılığı yapıyoruz. Araçlarımız bağlanıyor. Nedenini de bilmiyoruz. Ekmeğimizle oynanıyor. Halk bizi tercih ediyor. Bu sorunun bir an önce düzeltilmesini istiyoruz” dedi.

ARAÇLARIMIZI BAĞLIYORLAR

Kooperatif üyesi Hasan Özkan ise, “Bizim araçlarımızı bağlıyorlar. Büyükşehire bağladılar, yetti canımıza. Vatandaşı mağdur ettiler, bizi de mağdur ettiler. Reisi Cumhurumuz dedi ki; ‘vatandaş ne isterse o olacak´. Niye madem zorluyorsunuz. Resmen tehdit ediliyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, sadece bizim araçlarımıza yönelik uygulama yapıyorlar, araçlarımızı bağlıyorlar. 4 aracımızı bağladılar. Kimse de olmayan belgeyi bizden istiyorlar” dedi.

Kooperatif üyesi Sebahattin Elmas´ta, “Bir tek uygulama bizim mahallemizde yapılıyor. Sorunları nedir bilmiyoruz. Bizi İnegöl´e dahil etmeye çalışıyorlar. Şu anda 8 araçla hizmet veriyoruz. Bize 3 araç verecekler. Bu haksızlık. Bunu kabul edemeyiz” diye konuştu.

BU ZARARIMI KİM KARŞILAYACAK?

Cerrah mahallesinde ikamet eden Kemal Zeybek, “Biz yıllardan bu yana mahallemize ait otobüsle işimize gelip, gidiyoruz. Bu gün eylem yüzünden işime gidemeyeceğim, param kesilecek. Kent kartım yok, diğer otobüslere de binemiyoruz. Bu zararımı kim karşılayacak?” diyerek tepki gösterdi.

KORKMAZ´DAN BURULAŞ´A TEPKİ

Yaşanan eylem nedeniyle Cerrah mahallesine gelerek minibüsçülerle görüşen İnegöl Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, BURULAŞ´a tepki gösterdi. Cerrah´ta servis taşımacılığı yapan araçların bağlanmasına tepki gösteren Başkan Bahattin Korkmaz, “Cerrah ile alakalı ya da İnegöl ile alakalı yaptığımız araştırmalarda, her şeyin dönüp dolaşıp paraya dayandığı ortada bir kere aşikâr. 2014 yılında Büyükşehir´e bağlandıktan sonra Kurşunlu ile beraber BURULAŞ ile anlaşan bir firma Cerrah Kooperatifi ve çok eski bir firma. Fakat arkadaşlar para kazanamadığı için BURULAŞ´a defalarca halka hizmet etmek istiyoruz demesine rağmen, BURULAŞ hiçbir zaman şu bedelle çalışacaksınız demedi. Arkadaşlar para kazanamıyor, esnaf zor durumda. Bu sorun 96 mahalle için geçerli bir sorun, sadece Cerrah´ta mı var. Cerrah´ta halk bu minibüslere her zaman destek çıktı. Şimdi aynı sorun şehir içinde de nüksedecek. Her araç başına bin TL para alıyorlar. Neyin karşılığı hiç? Yapılan bir şey yokken para isteniyor. 108 araç, 108 bin TL demek. Seneliğe vurduğunuz zaman 1,5 milyon TL´ye yakın para şehir içi otobüslerinden BURULAŞ´a gidiyor” dedi.

CUMHURBAŞKANI ESNAFA DESTEK ÇIKIN DİYOR

Başkan Korkmaz, “Cumhurbaşkanımız diyor ki, küçük esnafa destek çıkın. Ama maalesef arkadan dönüyoruz gel gelelim yok, her şeyin karşılığı para. Doğu Garajını yaptık, buraya da Batı garajı yapalım dedik, tam o arada Büyükşehir yasası çıktı. BURULAŞ yetkilileri ile görüştüm, yaptığınız yanlış, halkı mağdur edersiniz, Cerrah araçlarını bağlamayın dedim. Alinur Başkanı aradım, kendisi Ankara´daydı, ben gelince bu işi hallederim dedi. İnşallah halledilir” diye konuştu.

KEYFİ UYGULAMA

Başkan Korkmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz İnegöl Belediyesinde mutluyduk, kendi içimizdeki kendi meselelerimizi çözüyorduk ama Bursa´dan bir daire müdürüne ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Bu insanları mağdur etmeyle bu işler çözülmez. Şimdi tamamen keyfi uygulama ile karşı karşıyayız. Bugün Alinur Aktaş başkanımla bir görüşme yapacağız. İnşallah bir çözüme kavuşturacağız. İnegöl Belediye başkanımız esnafın her zaman yanında, buradan ayrılayım, biraz sonra kendisini arayacağım. Şehir içi otobüslerindeki arkadaşlar da rahatsız, onlarda Cerrah´a gelmekten rahatsız.”

TOTO CERRAH´A VURDU

“Büyükşehir Belediyesi güzergâh belgesi olmaması gerekçesi ile araçları bağlıyor ama bu arkadaşlar BURULAŞ ile anlaştı, daha sonra para kazanamıyorum deyince, BURULAŞ´ta bunu göz önüne getirdiği için toto Cerrah´a vurdu.”

MAHKEMEYE VERİRİZ

“Bu konunun gün içerisinde çözüleceğine inanıyorum. Başkan Alinur Aktaş ile bir araya geldik birkaç defa. Bu konu çözülmezse mahkeme yoluna başvuracağız, elimizde emsal karar var. Bodrum ile Muğla Belediyesinin arasında yaşanan problemde mahkeme kooperatifleri haklı bulmuştu, adalet her şeyin üstünde.” 

Editör: TE Bilişim