Sanayi bölgesinde yaşanan endüstriyel atıkların bertrafıyla ilgili sorunların çözümüne ilişkin çalışmalarını sürdüren İnegöl Belediyesi, işverenlerle birlikte çalışanların da bilinçlenmesi adına adeta bir eğitim seferberliği başlatmıştı. Ağaç İşleri ve Küçük Sanayi Sitesi bölgelerinde 8 Çevre Mühendisi ile kapı kapı dolaşarak yapılan eğitimlerin ardından, Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kansu, sanayi bölgesinde bir açıklama yaparak, gelinen nokta hakkında bilgilendirme yaptı.

SAHAYA İNDİK

8 Çevre Mühendisi ile birlikte sahaya indiklerini ve eğitimlere başladıklarını hatırlatan Adil Kansu, “Bugün Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Çevre Mühendislerimizle beraber ağaç işlerindeyiz. Bildiğiniz gibi 29 Ağustos´ta 8 kişilik Çevre Mühendisi ekiplerimizle sahaya çıkmıştık. İşletmeleri gezerek tehlikeli ve endüstriyel atıklarla ilgili bilgilendirmeler yaptık. Bu çalışmalarımız 2 yıldır devam ediyor. İş yerlerine, iş adamlarımıza, tebligatlar yaptık. Bilinçlendirme eğitimleri yapıldı. Ama maalesef istediğimiz sonucu tam alamamıştık. Ve bu mücadelemiz halen devam ediyor. En son yapılan toplantıda alınan karar gereği bütün işletmeleri ziyaret ederek hem çalışanlara hem de iş adamlarına eğitim verelim diye karar almıştık. Bu çerçevede çevre mühendislerimizle beraber sahayı taradık” dedi.

15 FİRMA YENİDEN EĞİTİM TALEP ETTİ

Ağaç işleri bölgesinde 450 işyerinin ziyaret edilerek, 5 bin 237 çalışana bu eğitimin verildiğini belirten Adil Kansu, “Küçük sanayi sitesi dediğimiz derenin öbür tarafında da 357 işletme gezildi. Çalışanlar ve işverenlerle görüşüldü. Orada da yaklaşık bin 117 çalışana bu eğitimleri verdik. Bu eğitimi verirken nasıl işlemler uygulanacağını, hangi lisanslı firmalarla onlarla anlaşma yaparak nasıl bertarafın sağlanacağını hepsine bildirdik. Ve bu işletmelere tekrar eğitim talep ettiklerinde yine ücretsiz bir şekilde hizmetin sağlanacağını bildirdik. Bu teklifi yaparken 450 firmadan 14 firmamız eğitimi tekrar almak istiyoruz isteğinde bulundu. Diğer bölümde yer alan 357 işlememizden sadece 1 firmamız tekrar eğitim talebinde bulundular. Maalesef diğer işletmeler genel bir eğitim ve bilgilendirmeyi kabul etmediler. İnşallah bu oluşumlar olumlu olarak dönüşür, gördüğünüz gibi arkamda bulunan endüstriyel atıkları görüyorsunuz. İnegöl´ümüze, çevremize, sanayimize ve marka olan mobilyamıza yakışmayan görüntüler var. Ben tekrar iş adamlarımıza, esnaflarımıza rica ediyorum. Kendilerine yalvarıyorum, lütfen lisanslı bir firmayla anlaşarak bertarafı sağlayın ya da gerekli girişimleri yaparak kendinizde düzenli katı atık sahasına nakliyesini yapabilirsiniz. Bize bu konularda yardımcı olmanızı rica ediyorum” açıklamalarında bulundu.

CEZALAR UYGULANMAYA BAŞLAYACAK

“İnşallah bu bilgilendirme ve eğitimler sonucunda ağaç işlerine ve küçük sanayideki hoşumuza gitmeyen, görsel olarak kötü olan bu görüntüler kalkar diye düşünüyoruz” diyen Adil Kansu, şöyle devam etti: “Ben eğitim veren bütün mesai arkadaşlarıma, çevre mühendislerime teşekkür ediyorum. Birkaç firma kaldı inşallah bayramdan sonra da bu eğitimler devam edecek. Ankara yolu paralelinde ve metal sanayi kısmında bu eğitimlerimize devam edeceğiz. Hata ve hatta Cerrah ıslah sanayi bölgesi ve Yenice ıslah sanayi bölgesini de tarayacağız onlara da bu bilgilendirmeyi yaptıktan sonra bunu son rakamlarını kamuoyuyla paylaşıp bundan sonra hem zabıta marifetiyle hem de Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile beraber ortak hareket ederek hem kontrol hem de cezai işlemlere başlayacağız. Yani yavaş yavaş artık cezalar uygulanacak.”

Cezaya maruz kalmamak için işadamları ve esnaflara gerekli tedbirleri almaları konusunda çağrıda bulunan Adil Kansu, “Kendilerine başarılar diliyorum. Bu vesile ile de tüm iş adamlarımızın ve esnaflarımızın Kurban Bayramlarını şimdiden tebrik ediyorum” ifadelerinde bulundu.

BELEDİYE ÇOK CİDDİ BİR ÇALIŞMA İÇERİSİNDE

Yapılan açıklama sırasında hazır bulunan İnegöl Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Tandoğan Taner´de, “Belediye Başkan Yardımcımız sayın Adil Kansu zaten gerekli bilgilendirmeleri yaptı. Biz bu sanayi içerisindeki çevre kirliliğinden son derece şikayetçiyiz. Tabi aşağı yukarı 4. yılına giriyor. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız belediyemizle birlikte sürekli devam etti. Bu günlere kadar da sürekli olarak devam etti. Bunu mutlaka bir sonuca ulaşmasını bekliyoruz. Tabi bu çalışmalarda Çevre Mühendislerimiz birlikteliğiyle yakın iş birlikteliğimizi devam ettiriyoruz. Belediyemiz bu konuda çok ciddi bir çalışma içerisinde. Kendilerine bu konuda yaptıkları çalışmalardan dolayı da çok teşekkür ediyoruz” dedi. SALİH BAKICI

Editör: TE Bilişim