13. Yüzyılın ilk ya


13. Yüzyılın ilk yarısından 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu'da, Balkanlar'da ve Kırım'da yaşamış olan Türk halkının sanat ve meslek alanında yetişmelerini ve ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan, esnaflık yada ticaret anlayışının ya büyük tekellere yada bireysel var olma çabalarına terk edildiği günümüzde, insanların ahlaklı yollardan kazanç elde edebilmesinin tüm ilkelerini ve yollarını yüzyıllar boyu koruyan bir gelenek olan Ahilik geleneğini yaşatmak amacıyla, her yıl 8-12 Ekim tarihleri arasında kutlanan Ahilik Kültürü Haftası nedeni İnegöl’de  faaliyet gösteren 11 Esnaf Odası yöneticileri bir kardeşlik örneği gösterdi.
İlçede faaliyet gösteren 11 Esnaf Odası yöneticilerinin işbirliği ile Ahilik Kültürü haftası nedeni ile dün Cuma namazının ardından İshakpaşa Camii önünde cemaate irmik helvası dağıtımı yapıldı.
Bin kişilik hazırlanan irmik helvası, esnaf oda başkanları tarafından camiden çıkan cemaate ikram edildi.
Helva dağıtımına, Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Esnaf Odalarının Başkan ve yöneticileri katıldı.
Ahilik haftası ve yaptıkları etkinlik hakkında, oda başkanları adına bir basın açıklaması yapan Keresteciler ve Benzerleri Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, “Ahilik haftasını, 11 Esnaf Odasının katılımı ile helva dağıtımı yaparak gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Önümüzdeki sene inşallah bir festival tarzında kutlamayı düşünüyoruz. 11 odamızla, kardeşliğimizi sağladık. Ahilik kültürünün bize vermiş olduğu usul, edep, adapla işimizi yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Ahiliğin kardeşlik anlamına geldiğini vurgulayan Başkan Balcıoğlu, “Daha eski dönemlerde, esnaflar birbiri ile yardımlaşarak, ticaretlerini ileriye götürürlerdi. Son zamanlarda bu kardeşlik davranışlarını görmekteyiz. Kardeşliklerde zedelenmelerin olduğunu görmekteyiz. Biz bu kardeşliği tekrar başlatmak üzere 11 Esnaf Oda Başkanımızla birlikte karar aldık” diye konuştu.
Ahiliği’in esnaflara, ‘Harama bakma. Haram yeme. Haram içme. Doğru, sabırlı dayanıklı ol. Yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma. Kanaatkar ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme, Eksik tartma, kuvvetli ve üstün durumdayken affedici, hiddetliyken yumuşak davranmasını bil. Kendin muhtaç iken başkalarına verecek kadar cömert ol’ nasihatini okuyan Balcıoğlu, “Bu güzel nasihatın tesis edilmesi için elimizden geleni yapacağız. 11 Esnaf Odasına kayıtlı yaklaşık 10 bin üye var. İnegöl’ün nüfusu merkezde 160 bin. Bu nüfusa bakıldığında 50 bine yakını esnaf ve onların ailesinden oluşuyor. Devlet bir lokomotifse, esnaf bunun vagonladır. Vagon olmadan bir lokomotif hiç bir şey taşıyamaz. Vagonların üzerindeki yük devletin taşıdığı yükse, devletin yükünü azaltmak ve hafifletmek esnafların ve sanayicilerin elindedir” şeklinde konuştu.
İnegöl’de bir süre önce yaşanan olaylar sonucunda 8 emniyet aracının tahrip edildiğini hatırlatan Balcıoğlu, “Olayın ardından bir araya geldiğimizde, bunların memleketimizdeki işsiz, güçsüz, sokakta dolaşan insanların, araya giren tahrikçilerin  bir anlık tahrikleri ile yaptığını, aslında İnegöllülerin devletine ve milletine çok sadık olduğunu biliyoruz. Bu yarayı nasıl sarabiliriz diyerek düşündüğümüzde, Esnaf Odaları olarak birlikte Emniyet Müdürlüğümüze bir araç aldık. Bundan sonrada böyle yapılacak yardımlarda her zaman canla başla çalışacağız. Bu ülke hepimizin,  Ahilik kültürünü başlatırsak, inşallah daha güzel verimler alacağız. Bu vatan, bu devlet hepimizin. Bu gemi batarsa, hepimiz batarız. Kimse tek başına okyanusun üzerinde kalamaz. Onun için devletimize ve milletimize sahip çıkıp, devletinde esnafa sahip çıkması ile birlikte bir güzel oluşum yaparsak, sorun çıkmaz. Bütün dünyada ciddi bir kriz yaşandığında, ülkemizi teğet geçti. Bu teğet geçmenin yüzde 50 üzerindeki paydası esnafa, sanatkar ve sanayicinindir. Eskiden bir ay sonra ödemeli verilen mallar, şimdi 3-4 ay vadeyle satılıyor. İnsanlar kredi kartından mağdur oldular, bunun kahrını veresiye veren esnaf çekti. Ekonomimiz inşallah daha güzel düzeylere de çıkacaktır” dedi.

Editör: TE Bilişim