Bursa Valiliğinin aldığı karar gereği Kasım ayından itibaren uygulanacak yasaklar, İnegöl’deki sanayi esnaflarına tebliğ edilmeye başlandı. Henüz doğalgaz altyapısı bile olmayan birçok bölgede katı yakıt yakılması halinde 80 bin TL’lik ceza-i müeyyide uygulanacak. Kapısı bile olmayan yüzlerce esnaf duruma öfkeli. “İşyerlerimizi ne ile ısıtacağız” diyen esnaf, valiliğin kararı yeniden gözden geçirmesini istiyor.

Hava kirliliği ile mücadele kapsamında Bursa Valiliği, ilgili kurum ve kuruluşlardan gelen öneriler üzerine il genelinde katı yakıt (odun, kömür, kimyasal) yakılmasını yasaklama kararı aldı. Uygulamanın Kasım 2020’den itibaren uygulanması kararı çıktı. Aradan geçen 1 yılın sonunda İl Sağlık Müdürlüğü ve Zabıtalardan oluşan ekipler İnegöl sanayisinde esnafları ziyaret ederek alınan kararları hatırlattı.

Bazı sanayi esnafları tebliğ edilen bilgiler karşısında şaşkınlıklarını gizleyemezken, bazıları ise gelen ekiplere tepki gösterdiler.

BİR ÇÖZÜM ÜRETMELİSİNİZ!

İnegöl’ün bir mobilya şehri olduğunu anımsatan esnaflar, “İnegöl’ün birçok noktasında doğalgaz altyapısı yok. Bu insanlara siz katı yakıt yakamazsınız dediğinizde, bir çözüm de üretmelisiniz. Şimdi size soruyorum. Biz ne ile ısınacağız. Zor günlerden geçmiş bu esnafa korona günlerinde böyle bir yasakla gelinir mi?” diye serzenişte bulundular.

BUNLAR HİÇ HESABA KATILDI MI?

İnegöl sanayisinde yüzlerce kerestecinin olduğunu vurgulayan esnaflar, “Bunların kapısı bile yok. Açık alanda hizmet veriyorlar. Yaktıkları odun ateşiyle, o zor şartlar altında evlerine ekmek götürüyorlar. Şimdi siz bu insanlara odunla ısınamazsınız derseniz, bu insanları 2 günde hastanelik edersiniz. Ya da bu insanların işi bırakmalarının önünü açarsanız. Böyle bir durumda o keresteci işadamlarının halini düşünün. Bu insanlar işçi bulamazsa kapılarına kepenk vururlar. Bunlar hiç hesaba katıldı mı?” dediler.

Yine İnegöl’de bine yakın boyahane firması olduğunu vurgulayan esnaflar, “Bu tür yerler sürekli havalandırılması gereken alanlar. Düşünsenize kapılarını bacalarını kapattıklarını. İstedikleri kadar maske taksınlar, içerideki yoğun kimyasal nedeniyle çoğu çalışan hastanelik olur. Böyle ceza olmaz. O zaman sanayiyi şehre zarar vermeyecek lokasyona taşısınlar. Burada sanayinin oluşmasına ön ayak olan siyasilerin suçunu küçük esnaflara kesmek ne kadar doğru?”  diye konuştular.

TÜM FATURAYI ESNAFA KESMEK NE KADAR ADİL?

İnegöl’de esnafların son yıllarda büyük özveriyle çalıştıklarını ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağladıklarını vurgulayan esnaflar, “Gerek mobilya sanayi, gerekse ağaç işleri ve metal işleri bölümünde binlerce esnaf var. Bu esnafların çoğu kiracı statüsünde. Diyelim ki iş alanı müsait olanların doğalgaz yakmalarında sorun yok. Böyle bir devirde bu sistemin kurulma maliyetini kaç esnaf karşılayacak? İşyeri sahipleri “Sen yaptır. Ben yaptırmam” derse, ne olacak? Zaten durumda tam bu şekilde. O zaman Valilik şöyle bir karar alsın. İşyerinde doğalgaz tesisatı kurulmayan tüm işyeri binalarının kiralanması, işletilmesi yasaklanacak. Bu yerlere ruhsat verilmeyecek” desin. Tüm faturayı esnafa kesmek ne kadar adil?” dediler.

YÜZLERCE ESNAF KEPENKLERİNİ KAPATIR

Mobilya sanayisinin hammaddesinin ağaç ve kimyasallardan oluştuğunu hatırlatan esnaflar, “Hava kirliliği ile mücadele edelim derken, başka bir tehlikenin farkında değiller. Bu yasaklar eğer uygulanırsa, binlerce kişi hastanelik ve işsiz kalırlar. Belki de yüzlerce esnaf kepenklerini kapatır” diye uyarılar yaptılar.

BİZE BU DÖNEMDE SAHİP ÇIKILSIN

Elektrikle ısınmanın büyük külfet olduğunu da vurgulayan esnaflar, “Sayın valimizden, sayın kaymakamımızdan bu durumu yeniden gözden geçirmelerini rica ediyoruz. Birçok esnafımız korona döneminde elektrik faturasını ödeyemediği için abonelikleri iptal oldu. O esnaflar yeni abonelikler almak zorunda kaldılar. Böyle bir dönemde daha akılcı çözüm üretilmesi lazım. Mesela sağlıklı kömüre ya da katı atığa izin verilebilir. İnegöl sanayisinde ki en büyük sorun yakılan kimyasal atıklar. Çevreye en büyük zarar veren etkenler bunlar.  Biz devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. Bize bu dönemde sahip çıkılsın” diye konuştular.

Editör: TE Bilişim