SON 30 YILIN EN ŞİDDETLİ KIŞI FATURALARA BİR HAYLİ YANSIDI. İNEGÖL´DE 2014 YILINA NAZARAN 2015 YILINDA DOĞALGAZ TÜKETİMİ YÜZDE 41,5 ARTARAK, 33 MİLYON METREKÜPE YÜKSELDİ

Son 30 yılın en şiddetli kışını geride bırakan İnegöllüler, Haziran ayının sonlarına gelinmesine rağmen halen daha sıcaklara hasret kalırken, soğuklar faturalara bir hayli yansıdı. İnegöl´de 2014 yılına nazaran 2015 yılında doğalgaz tüketimi yüzde 41,5 artarak, 33 milyon metreküpe yükseldi. 2014 yılının ilk 5 ayında 23 milyon 270 bin metreküp doğalgaz tüketen İnegöl, 2015 yılının ilk 5 ayında 32 milyon 925 bin metreküp doğalgaz tüketti.

2015 OCAK AYI REKOR KIRDI

İnegöl´de 2014 ve 2015 yılı doğalgaz tüketim istatistiklerine göre; 2014 yılı Ocak ayında 7 milyon 453 bin metreküp, 2015 yılı Ocak ayında 11 milyon 453 bin metreküp, 2014 yılı Şubat ayında 6 milyon metreküp, 2015 yılı Şubat ayında 8 milyon metreküp, 2014 yılı Mart ayında 5 milyon 600 bin metreküp, 2015 yılı Mart ayında 7 milyon 700 bin metreküp, 2014 yılı Nisan ayında 2 milyon 598 bin metreküp, 2015 yılı Nisan ayında 5 milyon metreküp, 2014 yılı Mayıs ayında 1 milyon 550 bin metreküp ve 2015 yılı Mayıs ayında ise 1 milyon 400 bin metreküp doğalgaz tüketilmiş.

TÜKETİM YÜZDE 41,5 ARTTI

2015 yılının soğuk geçmesinden dolayı doğalgaz tüketiminde bir artış olduğunu belirten İNGAZ Genel Müdürü Faruk Coşkun, “İnegöl´de 2014 yılı Haziran ayı itibariyle 42 bin gaz kullanıcımız var. 2015 yılı Haziran ayı itibariyle bu sayı 48 bine çıktı. Bu nispette gaz tüketimlerine baktığımızda 2014 yılı ilk 5 ayındaki gaz tüketimi sayımız 23 milyon 270 bin metreküp. 2015 yılı ilk 5 ayında ki gaz tüketimi ise 32 milyon 925 bin metreküp. Abone artışı oranından daha fazla bir gaz tüketimi artışı var. Bu da kışın soğuk geçtiğini, 2015 yılının soğuk başladığını karşımıza çıkarıyor. Bu vesileyle vatandaşlarımızdan bir takım beklentilerimiz var. Öyle anlaşılıyor ki önümüzdeki dönemlerde havalar daha soğuk geçecek. Buna bağlı olarak da doğalgaz tüketimi artacak. Ama bu artışla birlikte vatandaş olarak kendimizi nasıl koruyacağız? Mutlaka evlerimizin izolasyonlarını yaptıralım. Kombilerimizin, cihazlarımızın periyodik bakımlarını yaptıralım. Bunlardan kesinlikle ödün vermeyelim. Bu hem can ve mal kaybımız açısından çok önemli. Hem de daha ekonomik gaz tüketimi noktasında önemli oluyor” dedi.

EMNİYETLİ VE GÜVENLİ GAZ KULLANIMI

Doğalgaz dağıtım şirketi olarak vatandaşa 7/24 hizmet etmeye çalıştıklarını ifade eden Faruk Coşkun, “Bu anlamda 187 acil müdahale ekiplerimiz vardiyalar şeklinde ihbarları değerlendiriyorlar. Vatandaşımıza emniyetli ve güvenli gaz kullanımını sağlıyorlar. Yaz ayı itibariyle bütün periyodik kontrollerimizi, bakımlarımızı yapıyoruz. Bizde kışa hazırlanacağız. Yoğun bir kış döneminden çıkmaya çalışıyoruz. Bizim Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarımız bakımla geçer. Tesisin özelliğine ve niteliğine göre yılda 2-3 sefer bakımı yapılır” diye konuştu.

2015 YILINDA 9 MİLYON YATIRIM

Şirket olarak yatırımlara ara vermeden devam ettiklerini belirten Coşkun, “Geçen yıl İNGAZ olarak yaklaşık 5 milyon 500 bin liralık yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırımın içinde Yeniceköy Mahallesinin önemli miktarına doğalgaz boru hattı çektik. 2015 yılı itibariyle aynı bölgede çalışmalarımız devam edecek. Belki de Yeniceköy Mahallesinin neredeyse tamamını 2015 yılında bitirebiliriz. 2016 yılında çok az bir miktar kalabilir. Ondan sonra diğer teknik ve mühendislik çalışmalarımızı yaparak, güzergahımızı Cerrah Mahallesine doğru yönelteceğiz. 2015 yılı itibariyle İNGAZ´ın bölgeye yatırım miktarı 9 milyon lirayı bulacak. Bu ciddi bir rakam. Geçen yıl ki rakamın neredeyse 2 katına yakın bir rakam. Bizde bu hizmeti yapmanın sevincini ve gururunu yaşayacağız. Allah bize bu dönem de herhangi bir iş kazası, musibet vermesin. Bununla ilgili iş güvenliği noktasında gerekli tedbirlerimizi alıyoruz. Bizim en büyük sevincimiz bir yıl bittiğinde herhangi bir üzücü olayı yaşamamamız. İşin karlılığından, zararından çok olaysız ve problemsiz geçen yıl bizim için en karlı dönemdir. Bugüne kadar yaşamadık, Allah bundan sonra da yaşatmasın” dedi.

DOĞALGAZ TESİSATLARI TEKRAR KONTROL EDİLECEK

İnegöl´de 48 bin gaz kullanıcısının olduğunu ifade eden Faruk Coşkun, “Bu da 48 bin hane, aile doğalgaz kullanıyor demektir. Biz onların güvenli doğalgaz kullanımından da mesulüz. Sadece onların ihbarlarını beklemiyoruz. Burada ortalama bir aileyi 4 kişi sayarsak, 192 bin kişinin can ve mal güvenliği açısından bir takım sorumlulukları, mesuliyetleri üzerimizde taşıyoruz. Bu anlamda 2014 yılı sonu itibariyle 10 yılını doldurmuş olan doğalgaz kullanıcılarının hem doğalgaz sayacını Ölçü ve Ayarlar Yönetmeliğinin emri gereği ya yeniliyoruz, ya da kalibre ediyoruz. Bu ticaretimizle ilgili bir husustur. Aynı zamanda 10 yılını dolduran abonelerimizin daire içindeki doğalgaz tesisatlarını tekrar projeye uygun mu, değil mi diyerek kontrolünü yapıyoruz. Karşımıza farklı manzaralarda çıkabiliyor. Doğalgaz tesisatlarında değişiklik yapmış olan vatandaşlarımızla karşılaşıyoruz. Onların değişikliklerini projelendirmelerini istiyoruz. Çünkü herhangi bir olumsuzluk yaşamamamız için bütün bunları kayıt altına almamız, değişikliklerin teknik şartlara uygun olup, olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Bu anlamda vatandaşlarımızdan da en az bizim kadar bir sorumluluk bekliyoruz. Bize yardımcı olmalarını istiyoruz. 2015 yılında 10 yılını dolduran 6 bin civarında vatandaşımızın dairesini kontrol etmiş olacağız. Her yıl bu kontroller devam edecek” diye konuştu.

DOĞALGAZ HAVA KİRLİLİĞİNİ BİTİRDİ

İnegöl´de 10 yıllık süreçte hissedilir bir şekilde hava kirliliğinde azalma olduğunu belirten Coşkun, “İnegöl´ün nüfusu 236 bin. Bu 236 bin nüfusun yaklaşık 192 bini doğalgazla ısınıyor. Bu nüfus olarak değerlendirdiğimiz de önemli bir rakam. Hane olarak değerlendirdiğimiz de ise 48 bin hane doğalgaz kullanıyor. Bu da demektir ki, 48 bin soba yok, artık doğalgaz var. Her hane yılda 2 ton kömür kullansa, toplam da 96 bin ton kömür demektir. Bu nispette kül demektir. Bu gözle görülür, elle tutulur, hissedilebilir bir hava da iyileşme var. Ben 2004 yılında bu şehre geldim. Geldiğimiz de göz gözü görmüyordu. Sokakta yürüyemiyorduk, nefes alamıyorduk. Hatta bu şehre yerleşmemeyi bile düşünmüştük. Ben şuan 11 yıldır bu şehirde yaşıyorum. Allah nasip ederse de bu şehirde yaşamaya devam edeceğiz. Çünkü artık havası temiz. Daha da temizleneceğine inanıyorum. Vatandaşlarımızdan bu konuyla alakalı destek bekliyoruz. Mali durumu çok uygun olmayan vatandaşlarımız sobadan doğalgaza geçmek istemiyorlar. Vatandaşlarımız kendilerini kat kaloriferi dediğimiz kombili sistem de zorlamasınlar. Doğalgaz sobası kullansınlar. Hem daha ekonomik olacak hem daha fazla konfor yaşayacaklar hem de çevreyi daha az kirletmiş olacaklar” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim